Završetkom radova na sportskom terenu u dvorištu Osnovne škole „Josif Kostić“ u Leskovcu okončan je proces rekonstrukcije ove škole, u šta je ukupno uloženo 130 miliona dinara. Tako je bar rečeno 4. septembra 2020 . godine kada su ovi tereni pokazani medijima.

Posao na rekonstrukciji ove škole počeo je u decembru 2017. godine. Tada je rečeno da će učenici moći ponovo u svoju školi za 100 dana.

U nju su mogli da uđu tek posle više od dve i po godine. U međuvremenu je prvobitna cena rekosntrukcije sa 70 miliona dinara narasla na 130 miliona. Novac u rekonstrukciju je uložila Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije, a njen direktor Marko Blagojević je u jednom trenutku izrazio otvoreno nezadovoljstvo zbog kašnjenja radova, ali i činjenice da se prvobitna planirana cena rekonstrukcije povećava. Tada je kao krivca označio lokalnu samoupravu, koja je priložila loš projekat.

„U projektu je stajalo da je fasada, koja treba da se renovira čak 30 metara kraća od realnog stanja na terenu. Kada to pomnožite sa visinom zgrade vidite i sami o kolikom propustu je reč“, rekao je Blagojević još u junu 2019. godine.

Projekat rekonstrukcije škole Josif Kostić izradila je kruševačka firma URBANPRO.

Rekonstrukcija škole počela je 4. decembra 2017. godine i tada je rečeno da će radovi biti završeni za 100 dana, da će u rekonstrukciju biti uloženo 76 miliona dinara, a da radovi podrazumevaju zamenu krova, podova, kompletne stolarije, vodovodne i kanalizacione mreže, zatim rekonstrukciju fasade, fiskulturne sale, koja će dobiti zvučnu izolaciju, kao i rekonstrukciju sanitarnih čvorova.

Po tom prvobitnom obećanju, škola je trebalo da bude završena u aprilu 2018. godine. Zvanično je završena 24. februara 2020. godine.
Za sve to vreme deca su bila razmeštena na tri mesta, u prostorije nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva, u OŠ „Svetozar Marković“ i u Školi za tekstil i dizajn, a časovi su im trajali po 30 umesto po 45 minuta.

Roditelji su najzad zadovoljni. Rekonstrukcija škole je završena, deca su opet u svojim učionicama. Kažu da im je najteže bilo to razmeštanje dece na tri mesta, nikakvi uslovi za pohađanje nastave kao i to što su časovi bili skraćeni po 15 minuta. Više puta su roditelji na različite načine vršili pritisak na upravu škole i rukovodstvo grada da se radovi što pre završe.

Bilo je i protesta u školskom dvorištu, a neki od učesnika nam prenose i da su bili kažnjeni na poslu zato što su učestvovali u tim protestima i dvorištu škole, koju im pohađaju deca.

Toliko probijanje rokova za završetak radova i duplo skuplju rekonstrukciju komentarišu ogorčeno, ali samo pod uslovom da im ne spominjemo imena. Isto reaguju i zaposleni u školi, ali i građani Leskovca.

Sadašnji direktor škole Milan Tončić nam kaže da ovakav objekat zaslužuju da imaju sva deca u svetu.

„Objekat ima izvanredne uslove za bezbedan i prijatan boravak, a na nama i deci je da ga sačuvamo, kako bi ga koristile i generacije koje dolaze.“

Posao na izvođenju građevinskih radova na energetskoj sanaciji i adaptaciji objekta OŠ „Josif Kostić“ u Leskovcu, kako stoji zvanično u javnom pozivu i ugovoru, dobila je firma „ROOFS“ sa Novog Beograda za prvobitnih 69.304.990 dinara. Posle samo par meseci napravljen je novi ugovor po kome je ova vrednost povećana za 1.642.067 dinara. Kako se kasnije ispostavilo, ovo je bila prva faza. Za drugu fazu prijavila se jedino „Tončev gradnja“ iz Surdulice, zajedno sa firmom „Gardal DOO „ iz Niša.

Ugovor je vredan 59.780.095 dinara. Tončev gradnja je konkurisala i za prvu fazu ali su odbijeni.