Ulica Aleksandra Savića je glavna i najprometnija ulica mesne zajednice
Lugovi u Čačku. Meštani velikih seoskih naselja poput Trbušana i svih
podkablarskih sela, kao i oni koje put vodi ka Pranjanima ili Ravnoj Gori,
upućeni su na ovu ulicu.

Čak i aktuelni gradonačelnik Čačka Milun Todorović, kada pođe u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu, prođe celom ovom ulicom.

Kada su se polovinom 2016. godine, sklopile sve društvene, političke i finansijske kockice, pala je odluka da se pomenuta ulica rekonstruiše.

„Uskoro počinje rekonstrukcija ulica Aleksandra Savića i Vidosava Kolakovića uz pomoć Vlade Srbije i Puteva Srbije”, rekao je gradonačelnik Todorović krajem jula 2016. godine.

U decembru te godine doneta je odluka o pokretanju postupka javne nabavke radova na kišnoj kanalizaciji u ulici Aleksandra Savića. Procenjena vrednost radova bila je 15 miliona dinara bez PDV-a. Oglašeno je da nabavka ide na teret finansijskih sredstava Vlade Srbije, tačnije Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Postupak javne nabavke trajao je 10 dana i već 24. decembra gradonačelnik je na predlog Komisije za javnu nabavku doneo odluku o dodeli ugovora najpovoljnijem ponuđaču, a to je bila zajednička ponuda grupe ponuđača koju su činili „Ratko Mitrović construction“ iz Čačka i GP „Stabil-pro“ iz Užica.

Ugovorom je bilo definisano je da rok za završetak ugovorenih radova na izgradnji kišne kanalizacije 70 dana.

Izvođač radova je uveden u posao 13. januara 2017. godine upisom u građevinski dnevnik. Ugovorenih 70 dana za završetak radova isticalo je krajem marta.

Međutim, radovi su odmah zaustavljeni sve do 20. februara zbog izuzetno loših vremenskih uslova i niskih temperatura. Tek što su nastavljeni, ubrzo su opet prekinuti, ovoga puta zbog nedovoljno obeleženih podzemnih instalacija i neusaglašenosti projektovanog stanja i stanja na terenu. Bilo je i izmena i dopuna projekta i svega onoga što je toliko karakteristično za javne nabavke ove vrste. 

Dana 24. marta, a to je datum koji je predviđen za završetak radova, izvođač radova uputio je dopis sa zahtevom za produženje roka za dodatnih 60 kalendarskih dana.

Inače, od dana uvođenja u posao do dana podnošenja zahteva za produžetak radova, izvođač je od ugovorenih 70 dana, radove izvodio samo 12 dana.

Kako se i nadzorni organ složio sa zahtevom za produženje roka za završetak radova, odlučeno je da se pristupi zaključenju Aneksa broj 1 Ugovora o izvođenju građevinskih radova.

Taj ko je Aneks označio brojem 1, kao da je namerno ili ne, naslutio da će biti i Aneksa broj 2. Tako je i bilo.

ulica-aleksandra-savica-čačak
Radovi u ulici Aleksandra Savića, MZ Lugovi, Čačak

Prethodno aneksirani rok isticao je 24. maja, a 8. juna te 2017. godine izvođač radova tražio je novi dopis sa zahtevom za regulisanje viškova i manjkova, kao i nepredviđenih radova na kišnoj kanalizaciji, a sve usled izmene projekta.

Za to vreme, građani su mučili muku kako da se kreću ulicom Aleksandra Savića, bilo kao vozači ili kao pešaci.

„Građevinski materijal stoji, neke rupe su tu, dubine skoro dva metra. Ljudi, deca, idu ulicom a ne trotoarom, što je posebno opasno noću. Žene koje guraju kolica sa decom ne mogu da prođu već idu ulicom po kojoj jure automobili velikom brzinom, jer je pravina”, žalili su se meštani.

Portal Ozon Press objavio je pismo stanovnika ulice Aleksandra Savića u kome su građani opisali kako izgleda izvođenje radova.

„Treći dan kako se ništa ne radi. Subota, nedelja, ponedeljak. Danas su radila dva radnika, jedan u ovom crvenom bageru i jedan kamiondžija, koji je doteravao betonske elemente. Ovaj sa bagerom ih je istovarao. Danas su samo to radili. Još jedan bager, onaj žuti, stalno je parkiran i niko ništa ne radi sa njim.

Kad rade, rade tri radnika: kamiondžija, bagerista i još jedan, koji kači elemente.  Tri radnika rade šest sati dnevno na rekonstrukciji ulice. U tri popodne, već nema nikoga. Da rade 18 sati dnevno, u dve smene,  završili bi ulicu tri puta brže. Ovim tempom radiće do Nove godine. Za to vreme, gužve su nenormalne. Prometna ulica, stalno zastoji. Pre nekoliko dana prisustvovali smo tuči dvojice vozača. Užas. Mislimo da je gradilište loše obeleženo u noćnim satima, svetlosna signalizacija ne radi, i da je ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju. Zbog toga apelujemo na sve da rade maksimalno profesionalno svoj posao, kako bi građani i njihovi poslovi što manje ispaštali”, naveli su meštani u pismu.

Radovi, koji su u januaru 2017. godine, započeli na rekonstrukciji ulice Aleksandra Savića, još uvek nisu završeni.

Ove godine, 23. septembra, Mesna zajednica Lugovi proslavila je svoj dan. Kao i svake godine okupili su se gradsko rukovodstvo, lokalni privrednici, meštani. Dodeljene su i zahvalnice svima, koji su doprineli razvoju jednog od najvećih prigradskih naselja.

U izjavi za lokalni list „Čačanski glas“ pomoćnik gradonačelnika za rad sa MZ, Milan Bojović izjavio je: „Prošle godine rekonstruisana je ulica Aleksandra Savića. Radovi su koštali 100 miliona dinara. Urađena je i atmosferska kanalizacija, pa je tako ovaj deo grada zaštićen od poplava”.

Kako se od početno ugovorenih 13,8 miliona dinara stiglo do okruglih 100 miliona potrošenih para, niko nije pitao.

Da li je tu kraj ove naše priče.

Izgleda da nije, jer u tih 100 miliona potrošenih za kišnu kanalizaciju i rekonstrukciju kolovoza nisu stali trotoari sa obe strane ulice.

Samo su delimično završeni i kako poručuju iz lokalne vlasti i njihovo uređenje bi uskoro trebalo da bude gotovo.

„Ne lipši magarče do zelene trave”, promrmljao je jedan od meštana na ovo obećanje vlasti, a Radenko Lazić, predsednik MZ Lugovi kaže: „U prethodnih 47 godina od kada su Lugovi osnovani dosta je urađeno. Mnogo posla predstoji novim generacijama”.