Zorana Jovanovića i njegovog sina zatičemo kako sređuju pešačke staze u dvorištu iza porodične kuće u selu Ribare ispred Riberske banje. Kamene kocke od kojih su staze napravljene vade iz zemljanog ležišta koje više nije ravno i utabano, već nabreklo i neravno zbog brega koji godinama klizi u pravcu njihove kuće nanoseći slojeve zemlje. Kocke preslažu svakih par godina, objašnjava Jovanović, a ovi radovi porodicu koštaju najmanje 35.000 dinara. 

Međutim, ovo je samo jedna stavka na dugačkom spisku izdataka koje Jovanovići imaju zbog obližnjeg klizišta, a oni nisu jedina porodica sa problemom. Najmanje deset domaćinstva ima popucale zidove, nestabilne temelje i višak zemlje u dvorištvu zbog klizišta koje meštanima stvara probleme još od osamdesetih godina. 

Klizište ne ugrožava samo meštane Ribara, već sve one koji krenu ka Prokupljiu, regionalnim putem sa oznakom 216 ispred skretanja za Ribarsku banju. Iako je u saniranje pukotine i deformacije na ovom putu uloženo više od 84 miliona dinara, odnosno preko 700 hiljada evra, kroz Vladinu Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima tokom 2016 godine, deonica ovog puta danas izgleda potpuno devastirano – gotovo kao da radova nije ni bilo. 

Osim popravke dela oštećenog puta, javna nabavka iz 2016. godine predviđa niz građevinskih radova koji treba da ublaže efekte klizišta. Radovi obuhvataju izgradnju potpornih zidova iznad i ispod puta, zatim drenažnog sistema i ojačanje obale Ribarske reke koja „crpi i odnosi čestice stenske mase na desnoj obali i time stalno deluje u smislu povećanja nestabilnosti padine“, kako je to objašnjeno u dokumentaciji. 

Meštani sa kojima je BIRN razgovarao prisećaju se „da se sa radovima kilavilo“, kako su brdo snimali razni inženjeri u više navrata, ali da na kraju posao nije završen do kraja. U prilog tome govori izmena Odluke o dodeli ugovora, kojom je prvobitna procena za završetak posla od 30 radnih dana,  produžena na ukupno 119 radnih dana. Umesto da posao završi do kraja avgusta 2016. godine, firmi Bauwesen doo Lazarevac, koja je angažovana da izvodi radove,  Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima odobrila je produžetak do kraja decembra 2016. godine.

Međutim, tekstom konkursne dokumentacije predviđeno je da se izrada specifičnih slojeva puta – gornjeg nosećeg i habajućeg sloja – obavlja isključivo između 15. aprila i 15. oktobra, „odnosno u periodu kad su temperature vazduha veće od 5 stepeni, bez vetra ili minimum 10 stepeni sa vetrom.“ 

Umesto puta i sanacije klizišta, meštani Ribara nakon radova i velikih ulaganje dobili su nove probleme. 

Izjava meštanina iz Ribara

Oni upozoravaju kako su velike količine zemlje, koja je iskopana prilikom izvođenja radova na sanaciji klizišta tokom 2016. godine, prebačene na fudbalsko igralište Osnovne škole u ovom mestu. Zbog toga je nivo fudbalskog igrališta podignut za oko 2 metra, zatrpano je zemljom i obraslo u korov i travu. Da se ipak radi o sportskom terenu, podsećaju samo tribine koje izviruju iz visokog rastinja.