Izvođenje projekta rekonstrukcije i energetske sanacije Osnovne škole „1.maј“ u Vladimirovcu zaključen je 4. oktobra 2018. godine sa dve beogradske firme – „W.D. Concord West“ i „DBS“ i novosadskom firmom „Tron tex“. Vrednost ugovora iznosila je 339.361.154 dinara, a rok za izvođenje radova bio je 160 dana od uvođenja izvođača u posao.

Radovi su počeli 31. oktobra 2018. godine, što znači da je trebalo da budu završeni 10. aprila 2019. godine. Ipak, zbog produžetka rokova u dva navrata, škola je završena četiri meseca kasnije i svečano otvorena 02. septembra 2019. godine.

Prvi zahtev za produženje roka izvođač je poslao Kancelariji za javna ulaganja 15. marta 2019. godine ističući da je gradilišni priključak za struju montiran tek 14. januara zbog čega je bilo ograničeno korišćenje mehanizacije. Kao drugi razlog naveli su loše vremenske uslove. Kancelarija je uvažila zahtev i rok za izvođenje radova je produžen za 97 kalendarskih dana, što je ukupno 257 dana, odnosno do 16. juna.

Drugi zahtev za pomeranje roka za završetak izgradnje objekta podnet je 2. jula zbog loših vremenskih uslova i obilnih padavina tokom juna, koje su navodno prouzrokovale i štetu na gradilištu kao i obustavu radova. Rok je ovog puta produžen za 17 dana, odnosno do 2. jula. Ipak, kako smo saznali od direktora Osnovne škole „1.maј“, objekat je završen u avgustu, a otvoren u septembru prošle godine.

Rekonstrukcijom nije bila predviđena adaptacija kotlarnice u školi, pa je taj projekat izveden naknadno. Već krajem septembra 2019. godine zaključen je ugovor sa firmom „Termogama“ vredan nešto više od tri miliona dinara.

U razgovoru sa direktorom osnovne škole Petrom Glandom saznali smo da su tokom rekonstrukcije đaci nižih razreda išli u seosku školu u naselju Kolonija, a učenicima od petog do osmog razreda je bio obezbeđen prevoz do Ekonomske škole u Alibunaru, gde su imali nastavu. Sva deca su imala časove od 30 minuta.

Školski objekat je nov, prostran, uređen i čini se prevelik za 290 đaka, koliko ove godine pohađa OŠ „1.maj“ u Vladimirovcu. Kapacitet objekta je prema direktorovim rečima preko 400 dece. Na ulazu u dvorište je vidljivo oštećenje u zidu.

Projektanti su zaboravili da u projekat uvrste školsko zvono zbog čega sada u školi koriste zvono iz 1908. godine.

Zbog propusta u projektnoj dokumentaciji, koristi se staro zvono
Direktor Petar Glanda

Petar Bokšan, nastavnik istorije školi rekao je za BIRN da su uslovi rada mnogo bolji.

Kristijana Baložanin, majka troje, od kojih dvoje pohađaju školu OŠ „1.maj“, inače zaposlena kao spremačica u toj obrazovnoj ustanovi, kaže za BIRN da se u novoj školi lepše radi i uči. Dodaje da je bilo teško dok su deca išla u drugu školu tokom rekonstrukcije, zbog prevoza.

Kristijana Baložanin o novoj školi

Iz Opštine Alibunar nismo uspeli da dođemo do informacija ko je odgovoran za kašnjenje u izvođenju radova, jer nisu želeli da razgovaraju sa našom novinarkom. Najpre joj je zakazan razgovor sa Dejanom Savičićem, načelnikom Odeljenja za urbanizam u opštini Alibunar, a kada se novinarka pojavila na dogovorenom mestu u dogovoreno vreme, rekli su da ipak mora da se poštuje protokol i da je potrebno da se zahtev za izjavu prosledi mejlom gradonačelnici.

Nakon što je naša novinarka poslala zahtev za razgovor, on joj nije odobren, već joj je dva dana kasnije odgovoreno da je potrebno da pošalje Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.