Na osnovu tendera koji je pripremala lokalna samouprava, posao rekonstrukcije Osnovne škole „Dobrila Stambolić“ u Svrljigu dobila je beogradska firma „Jugogradnja“.

Radovi su započeti 30. januara 2017. godine i podrazumevali su da se za 120 radnih dana rekonstruiše krov, fasada, stolarija, učionice, sanitarni čvorovi, kao i kotlarnica.

Direktor škole, Saša Golubović, kaže da sama škola sa tenderom i izvođačima nije imala dodirnih tačaka, jer se ceo proces odvijao preko lokalne samouprave, ali ističe da je promena na bolje očigledna, pre svega u energetskom smislu.

„Ušteda energije je ogromna nakon što je odrađena fasada i zamenjena kompletna stolarija. Generalno sam zadovoljan urađenim, naročito što se od izgradnje škole ništa na njoj do tada nije zamenilo”, kaže Golubović.

Ipak, da posao nije obavljen valjano ističu pojedini radnici škole. Kažu da je sa stolarijom bilo najviše problema, jer pojedini prozori nisu mogli normalno da se otvore ili zatvore, na pojedinim vratima je guma ispadala pa staklo nije čvrsto stajalo, ali napominju da su ti nedostaci otklonjeni ubrzo.

Vidljivo je, kako nezvanično pričaju zaposleni, da su pojedini delovi fasade, naročito tamo gde nema izolacije, poput stubova, već otpali nakon nepune tri godine od rekonstrukcije, a problema je bilo, kažu neki od njih, i sa kotlovima, konkretno sa ložištima, pa je i taj nedostatak naknadno otklanjan. Sada sve to, kažu, funkcioniše kako treba.

Oni koji su čitav posao vodili, a to je lokalna samouprava, nije bila spremna da razgovara sa nama.

Da li je i kakvih propusta bilo i čijom krivicom, da li je ispoštovan rok od 120 radnih dana ili je bilo i zašto je bilo kašnjenja i reklamacija za izvedene radove, nismo uspeli da saznamo. Nakon što je dogovoreno da se pogleda dokumentacija i obavi razgovor sa predstavnikom lokalne samouprave Sretenom Stevanovićem, koji je bio koordinator ovog posla, nakon samo sat vremena je rekao da mu je zabranjeno da daje bilo kakve izjave u vezi sa rekonstrukcijom. Na pitanje ko je konkretno zabranio i zbog čega, nije želeo da odgovori.