Sanaciji i adaptaciji zgrade Tehničke škole u Despotovcu koštala je oko 135 miliona dinara. Despotovčani kažu da je to sada jedna od najlepših srednjih škola u tom delu Srbije.

„Škola je otvorena prošle godine, super je, dugo su je sređivali”, neki su od odgovora učenika ove škole u neformalnom razgovoru sa novinarima.

tehnicka-skola-despotovac
Tehnička škola Despotovac

Većina je zadovoljna novom školom. Dok su radovi bili u toku, učenici su bili razmešteni na nekoliko lokacija u Despotovcu: u vrtiću, osnovnoj školi i pomoćnoj zgradi škole.

Radove na sanaciji i adaptaciji ove obrazovne ustanove izvodila je grupa izvođača „Ami-monter” doo Kruševac, „Spektar invest” ad Paraćin, „Elsat” doo Čačak i „Sunce Marinković” doo Kragujevac. Ponuđena cena iznosila je 111.887.396 dinara bez PDV-a.

Rok za završetak radova bio je 160 dana, međutim, taj rok je čak tri puta pomeran.

Prvi put je do pomeranja roka došlo je 29. marta 2019. godine kada su izvođaći radova tražili zbog objektivnih razloga pomeranje roka za 90 dana, potom 20.06.2019. godine kada je produžen rok za 40 kalendarskih dana, te treći put 7. avgusta kada je zahtevano produženje ugovora za dodatnih 17 dana.

Tom prilikom došlo je i do promene vrednosti ugovora zbog dodatnih radova. Kako je navedeno u aneksu ugovora br. 3, vrednost dodatnih radova iznosi 5.435.669 dinara bez PDV-a, što iznosi 4,85 odsto od ugovorene vrednosti radovi.

Produženje rokova završetka radova na ovoj školi u Despotovcu, za čak 147 dana, (prvobitno planirano 160) ipak je razbesnelo neke Despotovčane.

„Škola je dobro urađena, ali valja proveriti zašto im je trebalo toliko vremena. Obećali su da će najkasnije do početka školse godine završiti radove, a deca su tek u oktobru pošla u školu”, rekla nam je jedna Despotovčanka. Prilikom svečanog otvaranja škole, brojni zvaničnici su naveli da je zamenjena kompletna stolarija, urađen novi krovni pokrivač, elektro, hidro i termo instalacije, nova fasada, a urađen je i novi sistem grejanja.