Objekat osnovne škole „Braća Nedić“ u Osečini kompletno je rekonstruisan pre dve godine, a radove vredne preko 50 miliona dinara finansirala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

Rekonstrukcija objekta, koja je trajala od novembra 2017. do jula 2018. godine, bila je najveća, ujedno i jedina koja je rađena od kada je škola napravljena 1981. godine.

Kompletna rekonstrukcija je podrazumevala zamenu stolarije, elektro i vodovodne instalacija, podne i zidne radove, toplovod, sređivanje mokrih čvorova i svlačionica, a modernom izgledu učionica doprineo je i novi nameštaj.

I pored toga što je školski objekat rekonstruisan pre dve godine, izgleda kao da su majstori tek napustili gradilište. Učionice i hodnici su čisti, uredni, nameštaj je nov, sve na svom mestu. Zoran Petrović, direktor Obrazovno-vaspitnog centra “Osečina”, kaže da su dugo čekali na ovakav objekat, da bi ga tako lako i brzo uništili.

Pitam četvrtake da uporede staru i novu školu, kratko kažu: “To se ne poredi”. Jedan je konkretniji: “Više nam ne duva na prozore, a imamo pametne table i internet”.

Direktor škole s ponosom pokazuje moderne učionice, svaka ima internet i kabinete sa IT opremom “kakvih nema ni u gradu”, prostran ulazni hol ukrašen fotografijama znamenitih učenika.

U dvorištu škole još jedan “ponos” – tek izgrađena kotlarnica i to na ekološki prihvatljiv energent biomasu, “takvih ima pet u Srbiji”.

“Novu kotlarnicu, koja će grejati školu, Dom zdravlje, vrtić i Dom kulture, je takođe finansirala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Vrednost radova, sa izgradnjom toplovoda u dužni od 300 metara je 131 milion dinara”, navodi Petrović.

Radovi na rekonstrukciji školskog objekta su kasnili dva meseca, dok je kotlarnica završena u planiranom roku i pored pandemije koronavirusa, za 200 dana.

Direktor najavljuje i drugu fazu radova na školskim objektima, koju će takođe finansirati Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Od prošle godine, u okviru pilot projekta, zajedno su osnovna i srednja škola, koja se zove Obrazovno-vaspitni centar “Osečina”. Srednjoškolci su smešteni u staroj školi u kojoj je bila bolnica za vreme Prvog svetskog rata.

obrazovno-vaspitni-centar-osecina
Obrazovno-vaspitni centar “Osečina”

U planu je rekonstrukcija oko 450 kvadrata stare škole, a pored tih radova biće izgrađeno novih 960 kvadrata. Procenjena vrednost investicije je oko 98 miliona dinara.

“Kada đaci iz stare dođu u novu školu na nastavu fizike i hemije neće da se vrate u staru. Kažu kao da su iz ‘fiće’ ušli u ‘mercedes’, pa ne bi da se vraćaju u fiću”, prenosi utiske svojih đaka Zoran Petrović, direktor Obrazovno-vaspitnog centra “Osečina”.