Obimni radovi na rekonstrukciji i dogradnji Doma zdravlja, koji su započeti krajem jula prošle godine, značajno kasne, delom zbog situacije, koju je nametnula epidemija virusa korona, ali i zbog toga što ova zdravstvena ustanova sve vreme normalno funkcioniše, uz stalno preseljenje službi, osoblja i opreme. Rok za izvođenje bio je devet meseci i u odnosu na planirano, do sada je završeno dve trećine posla.

Godinu dana od otvaranja gradilišta, kompletno je adaptiran deo postojećeg prizemlja i nadograđen sprat i to preuređeno krilo zgrade u julu je predato na korišćenje. U njemu su smešteni Dečje odeljenje, laboratorija, fizikalna medicina i rehabilitacija, oftalmologija, psihijatrija, ORL i pulmologija. Sve te službe opremljene su novim nameštajem i medicinskim aparatima.

Posebna pažnja posvećena je Dečjem odeljenju, gde su zidovi čekaonice oslikani motivima iz prirode i vedrim bojama. Roditelji su posvedočili da je ambijent lepo osmišljen i interesantan, te da se mnogo bolje i prijatnije osećaju dok sa decom čekaju pregled.

Dečije odeljenje doma zdravlja u Ubu

“Nakon preuređenja Dečjeg odeljenja, prvi put sam dovela ćerku Jelenu kod doktora i moram da kažem da je sve prelepo, čisto i uredno. Veoma sam se obradovala kad sam to videla”, rekla nam je Marija Branković iz Brezovice. Prema njenim rečima, ćerki je zanimljivo, jer vreme dok čekaju da ih prozovu provodi u igri i gledanju crtanih filmova.

Na Dečjem smo zatekli i Biljanu Marković sa ćerkom Vanjom i obe su  potvrdile da im je sada mnogo lakše kada dolaze kod lekara.

“Više nije monotno niti dosadno, kao ranije, kada je sve bilo u jednoj boji i bez ikakvih sadržaja. Deci je bilo naporno i teško, a sada su mirniji, opušteniji i vedriji. Ne plaše se više ni doktora, što je najbitnije. Zbog toga, ni kod roditelja nema napetosti i nervoze kao pre”, kaže Biljana, dok Vanja dodaje da joj se sve “veoma sviđa”. I ona vreme do ulaska u ordinaciju prekraćuje gledanjem televizije, igranjem sa drugom decom, ali i bojenjem slikovnica.

Između dva jula, izgrađena je i delimično opemljena i zgrada za hemodijalizu na mestu nekadašnje garaže, kao i nova kotlarnica na pelet sa spremištem za ogrev. Trenutno se izvode radovi na proširenju Hitne pomoći i doziđivanju prostorija za mamografiju i ultrazvuk pored zgrade rendgen službe.

dom-zdravlja-ub-cekaonica
Čekaonica Doma zdravlja Ub

U nastavku realizacije projekta predviđeno je još renoviranje opšte prakse, stomatologije i ginekologije, ugradnja lifta, opremanje novih objekata i sređivanje fasade.

Okončanjem svih radova, Dom zdravalja će na raspolaganju imati 2.000 kvadratnih metara novoizgrađenog prostora i oko 2.500 kvadrata potpuno adaptiranog.

“Obnovom će se značajno unaprediti efikasnost i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, stvoriti savremeni uslovi za rad medicinskog osoblja i proširiti delatnost, formiranjem službe za hemodijalizu, ali i drugih specijalističkih, koje nedostaju Domu zdravlja. To će predstavljati početak jedne nove etape u radu ove ustanove,” ukazuje dr Biljana Nikolić, direktorka ubskog Doma zdravlja. Projekat rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja je najveća investicija u tu ustanovu u poslednjih nekoliko decenija, vredna 180 miliona dinara.