Javna nabavka za rekonstrukciju Doma zdravlja u Svilajncu raspisana je 14 marta 2017. godine, a 27. aprila iste godine za izvođača je izabrana grupa izvođača „Marinko” doo iz Svilajnca, „Izo tim” doo Požarevac, „Art group energy” doo Veternik i „Compact industry” doo Svilajnac. Ponuđena cena iznosila je 98.338.335 dinara bez PVD-a.

Za drugu fazu rekonstrukcije Doma zdravlja u Sviljancu javna nabavka je raspisana 12. septembra 2017. godine, a 12. oktobra izabrana je grupa izvođača „Compact industry” doo Svilajnac, „Graditelj NS” doo Novi Sad, PZP „Požarevac” doo Požarevac, „Teko liftovi” doo Beograd i „Technosectro” doo Kragujevac. Ponuđena cena iznosila je 52.528.196 dinara bez PDV-a.

Mediji su izvestili sredinom februara 2018. godine da je završena kompletna rekonstrukcija ove zdravstvene ustanove u Svilajncu. Taj podatak dali su nam i Svilajnčani sa kojima smo razgovarili ispred Doma zdravlja.

Prilikom otvaranja rekonstrusanog objekata, predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da ukupna ulaganja u Dom zdravlja premašuju 200 miliona dinara, ako se uzmu u obzir oprema i nov nameštaj.

Dodao je da je u drugoj fazi, koja je koštala oko 66 miliona dinara, rekonstruisano kompletno dvorište, urađene su nove saobraćajnice, kao i parkinzi za pacijente i zaposlene.

Radovi u Domu zdravlja obuhvatili su rekonstrukciju glavnog objekta sa Medicinom rada i službom Hitne pomoći, zgradu Rendgena, zgradu Laboratorije, Tehničku službu, zgradu fizijatrije i radionicu.

Obezbeđen je nov nameštaj za sve ordinacije i otvoren je nov ulaz za službu Hitne pomoći koji je prilagođen standardima i potrebama ove službe. Svi prilazi zdravstvenim objektima kao i unutrašnji prostor prilagođeni su osobama sa invaliditetom. Izvršena je sanacija krova i uveden je nov sistem za zaštitu od požara. Uređeno je i dvorište uz zamenu rasvete, asfaltirane su nove prilazne saobraćajnice i nov parking prostor.

Projekat je finansirala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, uz sufinansiranje opštine Svilajnac i Ministartsva rudarstva i energetike.

Svilajnčani koji smo sreli ispred Doma zdravlja, uglavnom hvale objekat. Zbog epidemiloške situacije, nismo mogli da ulazimo u objekte.

„Pa lepo, kako je bilo sad je baš uređeno i čisto”, rekla nam je jedna starija Svilajnčanka. Od četvoro njih sa kojima smo razgovarali svi su nam rekli da misle da su radovi izvedeni na vreme i da je dobro što država ulaže u Svilajnac.