Radovi na sanaciji i oziđivanju Ivičkog i potoka Parac ostavili su nove probleme – žale se meštani naselja Ivice u Gornjem Milanovcu. Ivički deo potoka, koji je stanarima zgrada praktično pod prozorima, u međuvremenu se pretvorio u močvaru s rastinjem koje nadležni nikako da uklone.

„Ne razumem te ljude i tog projektanta, da ispred stambene zgrade naprave ovako nešto”, objašnjava Ljubica Radovanović iz zgrade broj 4.
„Potok nije produbljen, nije proširen, ostavljena je pored gomila zemlje. To što je potok i dalje uzak, plitak, ja vam ne mogu opisati šta je to, kao da su radila deca”, kaže ona.

Korov u Ivičkom delu potoka

Kako je početkom aprila 2019. izjavio predsednik opštine, Dejan Kovačević, Ivički potok “nikad nije bio uređen, kao što će biti nakon završetka radova”.
„Postićićemo dva efekta”, rekao je tada. „Prvo, više neće bito poplava, a drugo je vizuelni efekat, gde ćemo dobiti jako lep i uređen potok u centru grada”.

Vizuelni efekat danas je suprotan, a rizik ne predstavljaju samo bujice.

„Žabokrečina je velika, tu se zmije i žabe kote. Sve nam to ulazi u hodnike i podrume. Normalno je da se bojiš”, kaže Ljubica i dodaje: „Posle toga ništa nije rađeno na održavanju. Plavna površina je trebalo da se napravi tamo gde nema stanovništva, gore ispod groblja. Ne, to je napravljeno ovde, da gledamo korov sa terase, slušamo kreketanje žaba, da se bojimo šta će odatle ući u zgradu”.

Za poslove čišćenja u opštini zaduženi su privatni izvođači, kojima se za održavanje zelenih javnih površina iz budžeta izdvajaju milionski iznosi, a tu je i Javno preduzeće za izgradnju, koje ima svoje radnike i mehanizaciju. Stanari, zato, ne razumeju zašto niko od njih ne dobija nalog da očisti potok?

Donja polovina vodotoka, koja se naziva Parac, od OŠ ”Momčilo Nastasijević” do ulivanja u reku Despotovicu, ozidan je pod pravim uglom, što Milanovčani takođe smatraju pogrešnim rešenjem. Ako je zid izuzetno visok, jer nije bilo mesta za proširenje pod nagibom, zašto na njemu nema zaštitne ograde, koja bi smanjila rizik po bezbednost, posebno đaka – pitaju se gotovo svi u gradu?

parac-gornji-milanovac
Radovi na Paracu

Ljubica Radovanović prenosi šta je predsednik opštine obećao u razgovoru s meštanima.

„Doći će izvođač da nešto popravi, mi sada ne znamo tačno šta. Obećali su da izravnaju zaostalu zemlju, zasaditi drvored, rekli da tu treba da se podižu neki slojevi za polaganje humusa ili šta već. Postaviće klupe i asfaltnu pešačku stazu. Urediće nam i prostor ispred zgrade, napraviti trem za odmaranje i drenažu da odvlači vodu od podruma. Rečeno je da troškove nećemo mi snositi, nego izvođač ili opština”, kaže Radovanović.

O uklanjanju rastinja iz korita vodotoka i postavljanju zaštitne ograde, kako nam prenose stanari, nije bilo reči. Do najavljenih radova i uređenja potoka još nije došlo.