Ilinku Jović i njenu snaju Marinu zatičemo ispred porodične kuće u Čukojevcu do koje vodi betonski most sa žutom ogradom, jednog od osam mostova, koji su izgrađeni tokom 2016. godine u selima u okolini Kraljeva.

Ilinka se priseća kako su velike poplave 2014. godine nosile sve pred sobom, pa i most, koji spaja seoski put i porodičnu kuću u kojoj žive. Most je srušen samo nekoliko meseci pre svadbe njenog sina zbog čega su, kako kaže, gosti u svatove dolazili improvizovanim prelazom preko dasaka. “Nek se mlada izuje i pređe reku bosa”, priseća se Ilinka Jović saveta tadašnjeg ministra bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilića tokom obilaska Čukojevca. 

Snimak poplava 2014

Na izgradnju novih mostova, umesto onih, koje su odnele poplave 2014. godina, Jovići i meštani okolnih sela čekali su oko dve godine. Ugovor o izgradnji četiri takva mosta potpisan je tokom juna 2016. godine i predviđa izgradnju tri u Čukojevcu i jednog u centru susedne Godačice. 

Vrednost posla je oko 78 miliona dinara, blizu 670 hiljada evra, a za izvođača je izabran Ratko Mitrović construction doo Čačak i beogradska firma BDM gradnja doo. Osim ovog, tokom juna iste godine ugovor o izgradnji još četiri mosta u ovom kraju potpisan je sa kraljevačkom firmom Nikolić doo, a  posao vredan više od 53 miliona dinara, odnosno 430 hiljada evra.  

U selima pod Gledićkim planinama tokom 2016. godine izgrađeno je osam mostova porušenih u poplavama i bujicama, a vrednost ovih radova bila je više od milion evra. 

Posledice jakih i sve češćih olujnih pljuskovia i velikih kiša trpe meštani, ali i novoizgrađena infrastruktura. U poplavama sa početka juna 2019. godine oštećen je novoizgrađeni most u centru Godačice, kao i deo betonskog ojačanja korita reke. 

Da reku zadrži u koritu nakon velikih kiša, predstavnik Gradske uprave Kraljevo, Vuk Konjikušić, predlaže izgradnju protivbujičnih pregrada, velikih zona skladišta za vodu koje u planinskom delu toka, umesto ogromnih ulaganja u izgradnju korita male planinske reke kakva je Gledićka, investicija koju „grad Kraljevo ne može da podnese“. 

On objašnjava da su pregrade dobro rešenje zato što „dok ta voda napuni pregradu, u muđuvremenu padavine prestaju, a onda počinje prelivanje“ i dodaje da jedno takvo rešenje već postoji u Kovačima, mestu blizu Kraljeva.

Konjikušić upozorava da pored klimatskih promena koje utiču na sve češće pljuskove i poplave, jedan od ključnih problema je devastacija šuma, zbog čega treba jasno definisate šta su korita reka i zabraniti seču šuma u tim zonama. Sečenje šuma u planinskim delovima utiče na to da „gore nema šta da zadrži reku“, odnosno da „ipak koren i stablo zadržavaju reku da ne izađe van svog korita“, objašnjava on.