Radovi na sanaciji, adaptaciji i rekonstrukciji objekta Doma za decu i omladinu „Stanko Paunović u Negotinu, završeni su nakon tri produženja roka, a iznos koji je izvođač naplatio od Kancelarije za javna ulaganja, u odnosu na prvobitnu cenu, po završetku poslova uvećan je za 1,1 milion dinara.

Javna nabavka raspisana je aprila 2018., a vrednost ugovora iznosila je 29.967.792 dinara sa pdv-om. Najpovoljniji iznos ponudilo je preduzeće „Tončev gradnja”, čija je ponuda bila niža od lokalne firme „Zidar“ za 295,5 hiljada.

Kao razlozi za uvećanje cene naveden je višak radova i nepredviđeni radovi od 5 posto, iako, na osnovu konkursne dokumentacije, sva zainteresovana lica, koja nameravaju da podnesu ponudu moraju da izvrše obilazak lokacije za izvođenje radova i uvid u projektnu dokumentaciju.

Dragana Paović iz odeljenja za urbanizam opštine Negotin, koja je sprovela tender po instrukcijama Kancelarije za javna ulaganja, nije mogla da nam kaže koji su neplanirani radovi bili u pitanju.

Sekretar Udruženja „Duga“ iz Negotina, jedina organizacija u tom gradu u čijem su fokusu briga o deci sa smetnjama u razvoju i dece sa invaliditetom, rekla je za BIRN da ne zna ništa o tom objektu, jer je niko iz opštinske uprave nije po tom pitanju kontaktirao.

Kako BIRN saznaje, u novoizgrađenom objektu boravi desetoro dece ometene u razvoju iz Negotina, što je maksimalni kapacitet.

BIRN-u je potvrđeno da je objekat pre rekonstrukcije bio u očajnom stanju, a da je sada moderan prostor sa svim neophodnim uslovima za brigu o deci ometenoj u razvoju.