Od početka nove školske godine, u ubskoj OŠ “Milan Munjas” za nastavu je spreman i novi deo objekta. Završena je dogradnja troetažnog aneksa, čime je dobijeno šest novih učionica i isto toliko pripremnih nastavničkih kabineta, što je za 640 kvadrata više u odnosu na stanje pre rekonstrukcije. Takođe, na celoj zgradi je zamenjena stolarija i postavljena nova termoregulaciona fasada.

Proširenje kapaciteta škole samo je prvi deo projekta rehabilitacije i adaptacije OŠ “Milan Munjas”, koja je sa 1.200 učenika i 13 izdvojenih odeljenja, najveća obrazovna ustanova ne samo u ubskoj opštini, već i na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Drugi deo obuhvata izgradnju zatvorenog školskog bazena sa svlačionicom, ambulantom, konferencijskom salom i tribinama. Radovi na ovoj građevini, površine 1.757 metara kvadratnih, privode se kraju. Vrednost kompletne investicije iznosi blizu 347 miliona dinara.

Uz podsećanje da OŠ “Milan Munjas” 2020. obeležava dva veka postojanja, direktorka škole Živana Baratović ne krije zadovoljstvo što se u godini velikog jubileja završava ova značajna investivija. Prema njenim rečima, nove učionice i školski bazen su ne samo potrebni, nego i neophodni ubskim đacima.

“Dok se, nažalost, naša izdvojena odeljenja osipaju, priliv u matičnu školu je veliki, tako da imamo problem sa organizovanjem nastave, kao i vannastavnih aktivnosti, koje do sada nismo mogli ili smo veoma teško realizovali zbog konstantnog nedostatka prostora. Što se tiče zatvorenog bazena, koji će biti spojen toplom vezom sa školom, namera nam je da obogatimo sportske aktivnosti na vodene sportove i smatram da je važno to što će deca imati mogućnost da nauče važnu životnu veštinu, kakvo je plivanje. To podiže kvalitet nastave, ali i kvalitet života u našem mestu”, kazala je Baratović.

Predsednik ubske opštine Darko Glišić kaže da će završetkom svih radova, OŠ „Milan Munjas“ biti jedna od najmodernijih obrazovnih ustanova u Srbiji.

“Trend doseljavanja na Ub je konstantan, zbog čega je izvesno da će broj od 1.200 učenika, koliko ih ima u matičnoj školi, biti premašen u doglednoj budućnosti. Ovakve investicije ostaju kao nasleđe, a generacijama koje dolaze biće razlog više da ostanu ovde da žive, te je ulaganje od gotovo tri miliona evra u ovaj projekat više nego opravdano”, izjavio je Glišić.

Radovi na projektu rehabilitacije i adaptacije OŠ “Milan Munjas” započeli su 12. avgusta, a rok za njihovo izvođenje je 400 kalendarskih dana.

“Mislili smo da će bazen biti završen ranije, odnosno do 1. septembra, kad i učionice. To bi bilo moguće da nismo imali epidemiju i da u vreme vanrednog stanja nisu stala gotovo sva gradilišta ili se radilo sa smanjenim kapacitetima. Ali, nekako se poklopilo da bazen sada nije ni neophodan zbog epidemije korona virusa, jer ne bi mogao da bude u funkciji”, rekao je predsednik ubske opštine Darko Glišić, uz očekivanje da se narednih mesec, dva dana okončaju i radovi na bazenu.