U selu Izvori, smeštenom između Leposavića i Zubinog Potoka, uz sam administrativni prelaz sa Srbijom, otkriveno je najveće uzgajalište marihuane na severu Kosova. U ovoj laboratoriji pronađene su hiljade stabljika kanabisa u maju prošle godine.

Ovo je bila najbolje opremljena laboratorija za uzgoj marihuane – imala je najsavremeniju opremu, u koju je spadao veći broj klima i specijalnih filtera koji onemogućavaju da se miris marihuane širi izvan prostora u kom je uzgajana.

„Sve klime, ventilacija, svi filteri… Pronađene su i druge laboratorije na severu, ali nijedna nije imala te specijalne filtere koji sprečavaju da se napolju širi miris kanabisa”, kažu za BIRN u kosovskoj policiji.

Snimak kosovske policije laboratorije u selu Izvori na severu Kosova by BIRN Srbija

Uzgajalište u Izvorima jedno je od ukupno 11 koliko je kosovska policija otkrila u poslednjih godinu i po dana, od kojih je jedno otkriveno pre nego što je na njemu počeo da se uzgaja kanabis. To je za BIRN rekao Veton Eljšani, v.d. direktora policije za sever Kosova. 

U dva slučaja podignute su optužnice, a u ostalim je istraga i dalje u toku. Prema rečima Eljšanija, uhapšen je veći broj osoba, većina su Srbi, neki sa Kosova, a u jednom slučaju čak 90 odsto umešanih je iz Srbije. Mnogi od njih su imali već krivična dela počinjena u Srbiji, a mnogi su prilikom akcija kosovske policije pobegli u Srbiju. 

Grupe koje su bile angažovane na ovim nelegalnim poslovima nisu bile međusobno povezane, ali su sve, prema rečima Eljšanija, bile pod kontrolom Milana Radoičića, za čiji uticaj kažu da je u znatnoj meri smanjen nakon što je posle događaja u Banjskoj, pobegao u Srbiju.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da je Radoičić povezan sa najmanje tri osobe koje kosovska policija sumnjiči za uzgoj marihuane.

Milan Radoičić nije bio dostupan za komentar na brojevima telefona poznatim redakciji BIRN-a.

Ove laboratorije na severu Kosova radile su oko dve godine, kaže Eljšani. Dve su čak nesmetano su radile na udaljenosti manjoj od 100 metara od zgrade suda i policije u Severnoj Mitrovici. 

Procene o prihodima ostvarenim uzgojem marihuane drastično se razlikuju. Dok kosovska policija i premijer Kosova Aljbin Kurti navode da se radi o stotinama miliona evra, međunarodna organizacija Globalna inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala procenjuje da je taj prihod znatno manji i da za celo Kosovo iznosti do 28 miliona evra.

Do povećanja proizvodnje kanabisa na Kosovu došlo je pošto su farme marihuane u Albaniji – odakle je kanabis zatim prebacivan na Kosovo – redom otkrivane i njihov rad onemogućen, što je dovelo do skoka cena kanabisa, pogotovo posle 2019. godine, navodi se u izveštaju Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. 

Izvori BIRN-a sa Kosova navode da je otvaranje laboratorija za uzgoj marihuane na severu Kosova počelo posle 2020. godine, a intenzivirano je 2021. 

U tom periodu, odnosi Beograda i Prištine bili su napeti zbog nastojanja Prištine da uvede kosovske registarske tablice, što je rezultiralo podizanjem barikada, protestima i sukobima na severu Kosova.

Dok se vodila bitka oko registarskih oznaka, a lideri Srpske liste – među kojima je bio i Milan Radoičić – pozivali sunarodnike da odbiju preregistraciju vozila na kosovske tablice, milioni evra su ulagani u opremanje prostora za uzgoj marihuane. 

Radoičić i njegov bliski prijatelj i saradnik Zvonko Veselinović stavljeni su na listu sankcija američkog Ministarstva finansija 8. decembra 2021. godine. 

U saopštenju američkog ministarstva navedeno je da je Zvonko Veselinović vođa grupe za organizovani kriminal i da je reč o jednoj od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu. Navedeno je i da je Veselinovićeva grupa, u kojoj su i njegov brat Žarko, Milan Radoičić i još nekoliko osoba, uključena u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije. Američko ministarstvo je tada podsetilo i da su pojedini pripadnici ove grupe osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.  

Laboratorije marihuane na severu Kosova otvarali Radoičićevi saradnici 

Na istoj listi američkog ministarstva našao se i privrednik iz Zvečana Siniša Nedeljković, označen kao saradnik grupe Zvonka Veselinovića.

Izvori BIRN-a sa severa Kosova kažu da je on vlasnik imanja na kom je bila podignuta najveća laboratorija marihune otkrivena u selu Izvori.

Laboratorija u Izvorima, otkrivena 23. maja prošle godine, imala je više od 10.000 stabljika kanabisa, kažu za BIRN u kosovskoj policiji. 

Laboratorija kanabisa u Izvorima

Laboratorija je bila smeštena u podrumskim prostorijama namenski napravljenim u svrhu uzgajanja marihuane. Eljšani kaže da je imala najsavremeniju, skupu opremu, među kojima je veći broj klima i specijalni filteri koji onemogućavaju da se miris marihuane širi izvan prostora u kom je uzgajana.

Izvori BIRN-a kažu da je marihuana uzgajana u dve prostorije, od koji je jedna bila 48 puta 16 metara, kao i da je pronađeno 16 klima, a da je laboratorija imala sijalice za grejanje i 316 komada trafoa, od kojih jedan vredi nešto manje od 200 evra, dok svaka sijalica vredi oko 100 evra.

Izvori BIRN-a iz srpske zajednice sa severa Kosova za Nedeljkovića kažu da nema kriminalnu prošlost, ali da je bio u vezi sa ekipom Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića. 

„On je imao neku zgradu, bogat čovek, opljačkali ga, uzeli mu sve, imao robnu kuću, bio uzoran domaćin, bio u biznisu, plaćao poreze, imao trgovinu sa raznom robom i onda su ga ucenjivali za biznis – dođi ti kod nas, i malo po malo zakopali ga, sad su ga zakopali skroz. On je sad u Srbiji u bekstvu,“ kaže jedan od izvora sa Kosova. 

O jednom objektu koji je Nedeljković zidao u Izvorima mediji su pisali u maju 2021. Naime, tada ga je pokret Srba sa Kosova „Otadžbina“ optužio da sa prištinskim vlastima tu gradi vojni objekat. Nedeljković je to tada demantovao za portal KoSSev rekavši da nije reč ni o kakvom vojnom, već o ugostiteljskom objektu koji „gradi na svojoj dedovini“. 

Pošto se našao na listi sankcija američkog ministarstva finansija zbog povezanosti sa Veselinovićem, Nedeljković je za portal KoSSev rekao da veću glupost nije čuo. 

„Glupost da ne može biti veća koju sam za svojih 50 godina doživeo“, rekao je Nedeljković naglasivši da posluje legalno, ali i da brine kako će se ova odluka odraziti na imidž koji godinama uživa kod svojih mušterija.

Prema podacima iz APR-a, Siniša Nedeljković je, između ostalog, vlasnik robne kuće Metal u Zvečanu koja je aktivna, ali u blokadi za skoro 4,3 miliona dinara.

BIRN nije uspeo da stupi u kontakt sa Nedeljkovićem preko broja telefona poznatog redakciji.

Naši izvori kažu da policija za ovo uzgajalište sumnjiči pet osoba, od kojih su dve u pritvoru, dok su tri u bekstvu. 

Zbog laboratorije u Izvorima trenutno je u toku finansijska istraga, a prema procenama kosovske policije, od marihuane sa ovog uzgajališta, osumnjičeni su za godinu dana zaradili 30 miliona evra.

Dve laboratorije pronađene u Severnoj Mitrovici

U severnoj Mitrovici, prema policijskim izvorima, pronađene su dve velike laboratorije marihuane odmah iza zgrade suda u februaru ove godine. 

Jedna od njih je nastala u vreme prošlogodišnjih barikada, koje su Srbi na severu organizovali u decembru, nakon što je prethodno Srpska lista odlučila da Srbi napuste kosovske institucije. 

Jedne od otkrivenih laboratorija nalazila se tik uz zgradu suda u Severnoj Mitrovici by BIRN Srbija

Kao vlasnike laboratorija u Severnoj Mitrovici, ministar untrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja označio je Miljana Delevića, Ivana Slavića, Dušana Slavića i Nikolu Filđokića. Istraga je u toku.

Delević je u januaru ove godine ranjen na Bistričkom mostu u opštini Leposavić. I dok su predstavnici Srpske liste i zvaničnog Beograda tvrdili da je Delević ranjen samo zato što je Srbin, kosovska policija (KPS) je saopštila da je pucano u vozilo koje je udarilo u policijski auto, a u kom su bile dve osobe. Jedna od njih je Delević, za kog je tada saopšteno da je umešan u 17 krivičnih dela.

Miljan Delević je, prema podacima KPS-a, jedan od važnijih organizatora nelegalnih poslova sa marihuanom. Izvori takođe tvrde da jedinica policije za finansijsku istragu ima trag novca koji vodi do Milana Radoičića. Postojao je, kaže, i račun na koji je odlazio novac od marihuane, a koji je pod kontrolom Radoičića. 

Delevića kosovska policija traži za dve laboratorije u severnoj Mitrovici, i za još jednu za koju izvor nije želeo da otkrije lokaciju, jer se slučaj i dalje istražuje.  

Prilikom ranjavanja, sa Delevićem u kolima bio je i Dušan Slavić, koji je ostao nepovređen. On je, prema navodima izvora iz KPS-a, odvezao Delevića do Srbije. Nakon što je Delević smešten na VMA, posetio ga je ministar odbrane Miloš Vučević.

Miljan Delević u bolnici Miloš Vučević
Ministar odbrane Miloš Vučević obišao je Miljana Delevića na VMA koji je ranjen na Bistričkom mostu. Foto: Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije

Kosovska policija traga i za Dušanom Slavićem, koji je, kažu, u bekstvu u Beogradu. Jedna laboratorija marihuane u Mitrovici bila je baš u njegovoj kući, koja se nalazi nadomak policijske stanice, a iza zgrade suda. U uzgajanje marihuane u toj laboratoriji, pored Dušana, umešan je i njegov brat Ivan Slavić, koji se nalazi u pritvoru.  

Dušan Slavić ima najmanje 56 krivičnih dela – droga, krađe, pretnje. To je, tvrde, Radoičićeva „desna ruka“ u Mitrovici, nisu se razdvajali ni danju ni noću. On je maltretirao i policajce i civile, kažu izvori. 

Novinari BIRN-a nisu uspeli da stupe u kontakt sa Slavićem i Delevićem.

U severnoj Mitrovici je, prema navodima izvora, pronađena još jedna laboratorija koja se nalazila 50 metara od prostorija Srpske liste. Istraga u ovom slučaju je i dalje u toku. 

Inače, prema kosovskom zakonu, uništavanje pronađene droge, vrši se na licu mesta. Kada se psihoaktivna materija pronađe, na lice mesta izlaze policija i tužilac i ona se uzorkuje da se utvrdi koja je supstanca u pitanju. Takođe se naprave fotografije i video zapisi i droga se odmah nakon toga uništava. U slučaju kanabisa pronađenog na severu Kosova, on je spaljivan na licu mesta. 

Hajdučki konak

Uzgajalište marihuane pronađeno je i u kući kod restorana Hajdučki konak u opštini Zvečan. Ova laboratorija donosila je milione evra prihoda na svaka tri meseca. Na toj lokaciji pronađeno je više od četiri hiljade biljaka, kao i veća količina osušenog kanabisa. 

U pritvoru se nalazi šest ljudi, pet je državljana Srbije, a jedan je sa Kosova. Protiv pomenutih šest osoba podignuta je i optužnica, kaže Eljšani za BIRN. BIRN se obratio Specijalnom tužilaštvu u Prištini koje je optužnicu podiglo, zatraživši da mu ona bude dostavljena, ali nikakav odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili. 

Selo Kovače

U selu Kovače u opštini Zubin Potok, pronađeno je uzgajalište sa 2.000 biljaka, od kojih se na tromesečnom nivou prihodovalo više miliona evra. Kosovska policija je iz iskaza uhapšenih saznala da je sva droga sa ovog uzgajališta, kao i sa prethodnih, završavala na Novom Beogradu. Kosovska policija nema informacije o konkretnom odredištu. 

Uhapšeno je šest osoba, tri su Srbi sa Kosova, a tri iz Srbije i svi su, prema navodima izvora, rekli – „pa mi ne radimo ništa loše Kosovu, mi smo svu tu drogu uvek nosili na Novi Beograd“.

Počinioci koji su uhapšeni u selu Kovače i Hajdučkom konaku su tokom saslušavanja u istrazi navodno rekli da kada bi imali još 10 laboratorija, sve bi mogli da prodaju u Beogradu, tolika je potražnja. 

Izvor kaže da je cena kilograma u Beogradu 5.000 evra, a ako prodaju na grame, mogu da budu dobri i sedam do osam hiljada evra. Ako se na Kosovu pola grama marihuane dovoljne za jedan džoint prodaje po 5 i 6 evra, u Beogradu je sigurno 7 i 8, kaže naš sagovornik.  

I u ovom slučaju je, prema podacima kosovske policije, podignuta optužnica, a BIRN je i nju tražio od suda u Prištini, međutim odgovor nije stigao. 

Krivične prijave protiv policajaca koji su radili na otkrivanju laboratorija

Kosovski policijski izvori kažu da su tokom prisluškivanja i praćenja osumnjičenih došli do informacija da su barikade koje su organizovane u decembru prošle godine, imale i ulogu da se obezbedi krijumčarenje narkotika.

U akcijama otkrivanja laboratorija marihuane na severu Kosova, učestvovao je i policajac srpske nacionalnosti Milan Đukić, protiv kog je srpska policija podnela krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Beogradu 11. aprila ove godine zbog krivičnog dela pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja. O hapšenju Srba sa Kosova je BIRN pisao u maju ove godine. Krivična prijava je osim protiv Đukića, podneta protiv još šest osoba, a među njima je Mehmet Tarlabunja, nadzornik za borbu protiv narkotika KPS-a za sever.    

Izvori sa kojima je BIRN razgovarao kažu da je pravi razlog za podnošenje krivične prijave protiv Đukića u Srbiji upravo to što je učestvovao u akcijama razotkrivanja laboratorija marihuane na severu. To je u izjavi za BIRN u maju ove godine, rekao i sam Đukić. 

„Što me sude, sude me bezveze. Kratko i jasno. Ni sa jednim navodom se ne slažem i čisto su hteli su da mi naude, da naude meni i mojoj familiji, zato što radim svoj posao. Znači, ja radim kao istražni policajac za narkotike. Pa ceo ovaj, znači, postupak se vodi protiv mene zato što nisam hteo da uđem u sistem Srpske napredne liste. Šta bih rekao drugo, znači ako nisi sa s njima, ti si protiv njih“, rekao je tada Đukić za BIRN. 

Saradnja i poslovi Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića

Od izvora sa Kosova BIRN saznaje i pojedine detalje o odnosima između Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića. Oni kažu da je u tom odnosu dominantnu ulogu ima Zvonko Veselinović: „Ako mu Zvonko kaže – Milane, nemoj da jedeš, ovaj ne sme da jede“, opisuju izvori.

Za razliku od Radoičića koji se i dalje, krijući se iza patriotizma, kako tvrde, bavi kriminalnim aktivnostima, Veselinović se iz toga povukao tako što je novac stečen kriminalom uložio u legalne poslove u Srbiji. Veselinović se, kažu dalje, povukao sa Kosova pre nekoliko godina, a pre toga je bio povezan sa albanskom mafijom.

„Zvonko je više spavao u Prištini, nego u Mitrovici“, navodi izvor. Isti izvor kaže da je Veselinović u evidenciji kosovske policije zbog brojnih krivičnih dela, ali da je zbog svojih veza sa albanskom mafijom uspevao da izbegne krivični progon. 

Izvor podseća na brojna hapšenja kako na teritoriji Kosova, tako i Srbije tokom protekle dve decenije, a privođen je u Novom Pazaru 2003. godine zbog tri kilograma heroina koji je kod njega pronađen. Hapšen je i 2004. i 2005. godine u Mitrovici zbog krađe automobila i sumnje da je ubio Slavišu Maksimovića, a kosovska policija evidentirala je i sedam krađa motocikala. 

Protiv Radoičića i Veselinovića vođena je istraga za organizaciju ubistva Olivera Ivanovića 2018. godine. Naš izvor iz kosovske policije ocenjuje da će to biti jako teško dokazati, jer su svedoci, koji su na početku hteli da pričaju, kasnije zaćutali i odbili dalje da svedoče.

Njima je suđeno i zbog optužbi da su podstrekavali Dragana Ćurčića da nakon raskida ugovora o lizingu, njegova firma Euro kop zadrži 32 kamiona Hipo Alpe Adia Lizinga i preda ih na korišćenje Radoičiću i njegovom kumu Veselinoviću. Ćurčiću je sud izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine, dok su Radoičić i Veselinović oslobođeni. 

O poslovima braće Veselinović i njihovih partnera, iz prisluškivanih razgovora, koji su objavljeni u prvostepenoj presudi, saznajemo kako je Zvonko Veselinović učestvovao u nelegalnom iskopavanju šljunka za radove na Koridoru 10 i kako je sa svojim kumom Milanom Radoičićem delio zaradu.

Od svih stvari za koje je bio osumnjičen i optužen, Milan Radoičić je osuđen za falsifikovanje lične karte 2010. godine

Na Kosovu se protiv Radoičića trenutno vodi istraga zbog slučaja „Brezovica“  u vezi sa nelegalnim izdavanjem građevinskih dozvola na Brezovici, kada je izbegao hapšenje. Milan Radoičić je više puta uspeo da pobegne sa Kosova. Izvor objašnjava da se to događalo upravo zahvaljujući njegovim vezama sa albanskom mafijom i pojedinim političarima. 

Posle sukoba u Banjskoj, kada je grupa pod vođstvom Milana Radoičića 24. septembra ubila kosovskog policajca, a zatim se zabarikadirala u manastiru Banjska, Radoičić je napustio Kosovo i došao u Srbiju. Radoičić je beogradsko prebivalište pronašao u vili na Dedinju, pokazalo je prethodno istraživanje BIRN-a.

U Veselinovićevom i Radoičićevom privatnom i poslovnom odnosu, Zvonkova supruga Ljiljana Božović ima značajnu ulogu. Ona je trenutno zastupnik u firmi Dolly Bell koja je 2015. izgradila hotel Grey na Kopaoniku, a prema poslednjim podacima iz CEOP-a, ubrzano proširuje taj hotel u Nacionalnom parku Kopaonik za dodatnih 8.000 kvadrata. 

Do kraja 2021. bila je suvlasnica firme Storenergy zajedno sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa kojim je bila u poslovima vezanim za solarnu energiju.

Bila je i suvlasnica firme Ramid, koja je došla u posed zgrade u izgradnji u ulici Velizara Kosanovića u beogradskom Učiteljskom naselju. Bez dozvole zgrada je dozidana, a sedmospratnica je docnije ozakonjena. 

Za brata Zvonka Veselinovića – Žarka, izvor kaže da u kosovskom privrednom registru u Prištini ima nekoliko firmi i da tamo godinama posluje. BIRN je u tom registru pronašao jednu – firma Kristal čiji je vlasnik Žarko Veselinović registrovana je 2005. godine za oblikovanje i obradu stakla, a njena aktivnost je pasivizirana u junu 2022. godine. Firma Kristal takođe je na listi sankcionisanih preduzeća američkog Ministarstva finansija.