Miljku Stojanoviću, dopisniku Danasa iz Zaječara, pretili su smrću na društvenim mrežama, unosili se u lice, bacali petarde u dvorište i skidali registarske tablice sa automobila. Ipak, kaže da se svega par puta uplašio.

Pošto je u martu prošle godine napisao tekst o putu koji je prešao njegov rođak kako bi iz Ukrajine došao u Srbiju, muškarac iz komšiluka poslao mu je niz pretećih poruka. Jedna od njih bila je da će Stojanović završiti u „mrtvačkoj kesi“.

„Mogu da kažem da se drugi put nisam toliko uplašio za sebe, nego za svoju suprugu, koja je takođe Ukrajinka, za njenog brata Andreja o kome sam i napisao tekst. Čovek je prešao 1.500 km i da doživi da mu se u mojoj kući i u mom gradu preti ubistvom i da se naziva fašistom i nacistom…“, priča Stojanović.

Za ove poruke, Petar Stojković je prvostepenom presudom osuđen na šest meseci kućnog zatvora u februaru ove godine, uz trogodišnju zabranu prilaska novinaru Danasa.

Ovo je jedna od 81 krivične prijave podnete tokom 2022. godine zbog krivičnih dela i događaja na štetu novinara, koliko je u izveštaju o pretnjama i napadima na novinare navelo Republičko javno tužilaštvo.

Novinari prijave najčešće podnose ugrožavanja sigurnosti, pokazala je analiza BIRN-a.

Digitalne pretnje novinarima sve učestalije

Broj pretnji prijavljen Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) još je veći – prošle godine prijavljeno je 136 napada na novinare u Srbiji. Onlajn pretnje, poput onih koje je su upućene Stojanoviću, prijavljene su 51 put.

Zbog sve češćih napada na novinare u digitalnoj sferi, NUNS je pokrenuo platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ –  prvalinija.nuns.rs. Na ovom sajtu novinari i redakcije mogu da pronađu resurse i alate kako bi se izborili sa napadima.

NUNS novinarima pruža pravnu i psihološku podršku, a na osnovu smernica na sajtu, redakcije mogu da sprovedu mehanizam da zaštite novinare koji su meta onlajn napada od profesionalnih i emotivnih posledica digitalnih napada.

Napadi na novinare: „Pored mene je bilo šest policajaca i niko nije reagovao“

Za Stojanovića su pretnje i uvrede postale deo svakodnevnice.

 „Kupim automobil, parkiram ga ispred kapije. Sutra pođem za Negotin. Kada sam se vratio, vidim da nemam registarskih tablica. Otkinut prednji deo. 

„Legnem da spavam i nakon toga čujem da neko baca kamenje i petarde u prozor. Koleginica sa kojom radite, jednom prilikom je došla na posao i sačekala ju je odsečena svinjska nožica“, opisuje on u kakvim uslovima rade novinari na lokalu.

U manjim gradovima, susreti sa ljudima o kojima novinari izveštavaju su neizbežni. Stojanovića je tako vređao lokalni odbornik vladajuće Srpske napredne stranke kada je na bankomatu u Zaječaru podizao novac.

„Nedugo posle toga, odete u selo Vratarnica kako bi izveštavali sa predizborne tribine, kada se ispred vas pojavi gradski većnik sa svojim prijateljem – izbacivačem iz lokalne diskoteke – koji takođe počne sa uvredama, ali i pretnjama. Prišao je nepristojno blizu, zatim je počeo da me dodiruje po glavi i govori kako ne smem da objavim to što mi upravo rade, jer neću dobro proći,“ prepričava Miljko Stojanović. 

Kaže da je to jedan od retkih trenutaka u karijeri kada su uplašio jer je pored njega „bilo šest policajaca i niko nije reagovao.“

Nije prijatno kada vam neko priđe i pomazi vas po glavi i kada vam se unosi u lice. Kada ovaj drugi sa strane pokušava da ode iz vašeg vidokuruga. To su tipične uličarske fore kada jedan priča a drugi se povlači da ga vi ne vidite kako bi vas udario. Najgora stvar je što policija nije reagovala“, dodaje on.

Stojanović je prijavio pretnju. Kaže da je, na njegovo iznenađenje, jedan policajac, koji je prisustvovao tom događaju,ispričao šta se zaista desilo.

„Da njegovog svedočenja nije bilo – možda bih ja na kraju ispao kriv, jer sam ćutao i samo se branio od ljudi koji su hteli da me prebiju ili da mi prete“, kaže dopisnik Danasa.

Vređanje novinara: Deo posla ili neprihvatljivo ponašanje

Na dan Stojanovićevog venčanja, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić na Fejsbuk profilu je napisao da se u gradu održava „međunarodni performans“ i pozvao pratioce da „svrate i pozdrave performans“.

„Na dan moje svadbe, 24. Avgusta, on je na svom nalogu objavio fotografiju striptizete kako pleše uz komentar da je u gradu danas međunarodni performans. On je više puta na taj način aludirao na zemlju porekla moje supruge koja dolazi iz Ukrajine. Kao sve Ukrajinke su prostitutke“, priča Stojanović.

NUNS je u nekoliko navrata, 2017, 2018. i 2019. godine izdavao saopštenja osuđujuću uvrede koje Ničić redovno upućuje novinarima, najčešće ih objavljujući na ličnom profilu na Fejsbuku.

„Nisam ja jedini novinar koji je tako prošao. Tako je Dušan Vojvodić, novinar RTS-a iz ZA media bio reket-novinar, urednik i direktor TV Fira bio je Brebeki Sprlite, moju koleginicu Anđelu Risentijević je nazivao Krmoglava. 

„Tako da je svako od novinara – ko ne piše onako kako Ničić želi – dobio nadimak. Ja sam se u početku nervirao. Shvatio sam da je to njegov način komunikacije, prihvatio to i nastavio dalje da radim“, kaže Stojanović.

Pretnje novinarima i krivične prijave

Stojanović nema mnogo vere u efikasnost rada državnih institucija, ali ipak veruje da novinari treba da reaguju na svaku pretnju koja im je upućena.

„Ja sam napravio par puta grešku kada su mi pretili i oćutao sam. To će samo da se pojačava jer će onda shvatiti da ste se vi uplašili“, kaže on.

Stojanović dodaje da, pored prijave policiji, novinari treba i da javno objave da im je prećeno.

„Tog trenutka kada vam se dogodi neka pretnja, kada neko o vama bilo šta loše govori, stavite to na Fejsbuk, prepisku ako imate ili napišite da vam je prećeno. Nakon toga odmah do policije.

„Bez obzira možda neće odmah da vas saslušaju, možda će te čekati četiri ili pet sati koliko sam ja jednom prilikom čekao kada sam davao izjavu ali moraće da vas saslušaju. Neka ostane zapis šta vam se dogodilo i šta prijavljujete“, savetuje on.

Ceo intervju sa Miljkom Stojanovićem možete pogledati na na sajtu prva.linija.nuns.rs

Pročitaj još

Zoran Strika: Uvrede i pretnje neće prestati

Ivana Gordić Perc: „Nisu me obeshrabrili da radim“

Sava Majstorov: Uvrede, pretnje i anonimni pozivi u ponoć

Jelena Obućina: Pretnje se moraju prijaviti