“Ništa se bezbednije ne osećam ni nakon saznanja da je tužilaštvo utvrdilo da je poziva (u kome mi je prećeno smrću) ipak bilo. Ali je jako važno da je to utvrđeno, da ne bude da sam izmislio”, kaže za BIRN Dragojlo Blagojević,  novinar i vlasnik časopisa „Drvotehnika“, koji je policiji prijavio da je 12. jula oko ponoći telefonom dobio pretnje. 

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je deset dana kasnije odbilo njegovu prijavu kao neosnovanu. Kao razlog naveli su da je policija utvrdila da u pomenuto vreme nije bilo poziva.

Zamenik republičkog javnog tužioca i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Branko Stamenković je novom istragom utvrdio da je policija od njih sakrila podatak da je novinar Dragojlo Blagojević ipak primio poziv.

Hej Dragojlo, ti si ono umro pre godinu dana?!

nepoznati muški glas sa druge strane žice

Po sprovedenoj istrazi, Služba unutrašnje kontrole MUP-a je obavestila tužilaštvo da kritični poziv nije registrovan iz tehničkih razloga i da će se raditi na njihovom otklanjanju, saznaje BIRN od izvora iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić smatra da je policija sprovela površnu istragu i da je skandal policijsko obrazloženje u kome se kaže da policija nije videla telefonski poziv koji se nedvosmileno desio.

“Radi se o duplom skrivanju važnih podataka u slučaju pretnji novinaru”, kaže Veran Matić, član Radne grupe.

Kako je sve počelo?

Dana 11. jula 2022. godine, iz štampe je izašao novi broj magazina „Drvotehnika“. Među ostalim stručnim i komercijalnim člancima, izdvojio se onaj koji je ukazao na korupciju u javnom preduzeću „Srbijašume“ i o odgovornosti vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća Igora Braunovića. Prilikom prijave pretnji Blagojević je izjavio kako sumnja upravo na Igora Braunovića.

Sutradan, oko ponoći, zazvonio je fiksni telefon Dragojla Blagojevića i probudio ga u njegovom stanu na Novom Beogradu.

„Hej Dragojlo, ti si ono umro pre godinu dana?!“, rekao je nepoznati muški glas sa druge strane žice. 

Blagojević je pitao ko zove i sa kim razgovara.

„A živ si, nisi umro, ali ćeš umreti ubrzo“, odgovorio je isti glas.

Blagojević je pitao sa kim razgovara.

„Ja sam Stanko Vasić“, glasio je odgovor. Na ponovljeno Dragojlovo pitanje šta hoće od njega, dobio je odgovor da će ubrzo saznati.

Blagojević je prekinuo vezu. Telefon je potom opet zazvonio, ali se on nije javljao.

Poziva je ipak bilo

Uznemiren i uplašen za svoju bezbednost, Blagojević ujutru odmah obaveštava UNS, NUNS i policiju o pretnjama koje je dobio. 

U prijavi policiji Blagojević je rekao da sumnja na v.d. direktora „Srbijašuma“ Igora Braunovića, koji mu je pretio i pre dve godine. Tada je to prijavio policiji, ali prijava do danas nema ishoda. Naveo je da  mu je tada Braunović lično pretio, a sada misli da je nekoga angažovao da to učini, što ga dodatno plaši jer je, kako kaže, v.d. direktora “Srbijašuma” okružen sumnjivim licima.

Tužilaštvo je prvobitno odbacilo prijavu novinara Dragojla Blagojevića

Posle upućenih pretnji Blagojeviću, novinari BIRN-a su se sastali sa njim i razgovarali. Blagojević je tada bio vidno uznemiren i zabrinut za svoju bezbednost. 

„Shvatite da ste sami, to je strašno, nema ko da vas zaštiti“, više puta je ponovio tada Blagojević.

Nakon što je dobio obaveštenje od Tužilaštva da je utvrđeno kako nije bilo poziva koji je prijavio, kratko je rekao novinaru BIRN-a: „Ne želim ništa više da pričam, želim samo ovo da prođe što pre“.

To zapravo znači da je neko u MUP-u svesno manipulisao podacima i pokušao da sakrije ključan dokaz usled čega je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu zbog navodnog nepostojanja poziva

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara

Nakon što je policija poslala izveštaj Tužilaštvu u kome je navedeno da nije bilo poziva upućenih Blagojeviću oko ponoći 12. jula, član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić je na prvoj sledećoj sednici Radne grupe izrazio sumnju u policijski izveštaj.

Matić je od drugog člana Radne grupe, tužioca Branka Stamenkovića, tražio da Tužilaštvo direktno od mobilnih operatera traži listinge poziva.

Policija sakrila dokaze o pretnjama novinaru Dragojlu Blagojeviću
Nakon analize listinga policija je Tužilaštvo dostavila izveštaj u kome navodi da se sporni poziv nije desio Foto: BIRN

Posle nekoliko dana u tužilaštvo je stigao zvaničan odgovor Telekoma u kome se vidi da je Dragojlo Blagojević zaista primio poziv 12.07. u 23:45h. 

“To zapravo znači da je neko u MUP-u svesno manipulisao podacima i pokušao da sakrije ključan dokaz usled čega je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu zbog navodnog nepostojanja poziva”, naveo je Veran Matić.

Pošto je utvrđeno da je došlo do pretećeg poziva uredniku magazina “Drvotehnika”, tužilaštvo će nastaviti istragu kako bi otkrilo ko stoji iza poziva. 

“Pored toga, predstavnik tužilaštva je izjavio da je formiran još jedan predmet koji će se baviti rasvetljavanjem činjenica u vezi sa nepoklapanjem podataka iz Telekoma i nadležne službe MUP-a”, kaže izvor iz Radne grupe.

Direktor “Srbija šuma” kaže da je on žrtva

Novinari BIRN-a su se za komentar obratili i Igoru Braunoviću, vršiocu dužnosti direktora “Srbijašuma” koji je u pisanom odgovoru naveo da je zapravo on žrtva u ovom slučaju.

Braunović kaže da je je 13. jula u 23.05, odnosno dan nakon što je Dragojlo Blagojević tvrdio da ga je neko zvao i pretio mu, imao poziv na Viberu na službenom telefonu sa broja koji je registrovan na Dragojla Blagojevića.

Novinar Dragojlo Blagojević dobio je pretnje smrću
Dan nakon što je novinaru prećeno, direktor „Srbija šuma“ poslao dopis policiji u kome tvrdi da je on zapravo žrtva Foto: BIRN

„Pošto nisam odgovorio na poziv, stigla mi je poruka sa linkom ka N1 portalu, koji upućuje na vest pod naslovom “Pretnje smrću uredniku Drvotehnike zbog teksta o prodaji drva iz državnih šuma“, kaže Braunović navodeći da je te večeri saznao da se Blagojević obratio javnosti u vezi sa pretnjama koje su mu upućene.

Braunović dalje navodi da je „poučen veoma lošim iskustvom iz 2020. godine, kada je gospodin Blagojević naš prijateljski razgovor predstavio kao navodnu moju pretnju upućenu njemu“, obavestio policiju o pozivu i poruci koju je dobio „sa ciljem da nadležne organe upoznam sa navedenim činjenicama i o mom neopravdanom uznemiravanju od strane gospodina Blagojevića“.

On dodaje da je 28. avgusta u 08.49 ponovo imao poziv na Viber sa broja, koji je registrovan na Dragojla Blagojevića, „na koji se kao prethodnog puta nisam javio“.

„Nemam informaciju da je mene gospodin Blagojević označio da `stojim` iza navedenog poziva, kao što nemam ni informaciju o ishodu moje prijave o uznemiravanju od strane gospodina Blagojevića, ali koristim priliku i pozivam nadležne državne organe da pronađu lice, koje je uputilo pretnje i u skladu sa zakonom prema istom preduzmu zakonske mere, a mene zaštite od daljeg uznemiravanja“, kaže Igor Braunović.

Dragojlo Blagojević potvrđuje da je poslao poruku Braunoviću.

“Ja sam hteo da on zna da sam obavestio javnost i da sumnjam da upravo on stoji iza pretnji”, kaže Blagojević.

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Braunović je od 2017. godine vršilac dužnosti direktora „Srbijašuma“, a na aprilskim parlamentarnim izborima izabran je za narodnog poslanika na listi „Naša Drina“, koalicionom partneru Socijalističke partije Srbije. Braunović je inače bivši zet predsednika SPS-a Ivice Dačića, pošto je godinama bio u braku sa Dačićevom sestrom.

Braunović se spominje kao najozbiljniji kandidat za ministra poljoprivrede u novoj Vladi Republike Srbije.

Braunović je bio i predmet istrage srpskih službi bezbednosti i policije, što se saznalo na suđenju Dijani Hrkalović. Naime, bivšoj državnoj sekretarki MUP-a se sudi za prikrivanje i brisanje dokaza, među kojima su i snimljeni razgovori Igora Braunovića i Branka Stefanovića, pokojnog oca bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Na suđenju se saznalo da je Braunović bio meta policijskog praćenja, a jednom prilikom se sastao i sa Brankom Stefanovićem. Kada je ova informacija došla do tadašnjeg ministra policije, Dijana Hrkalović je bila zadužena za brisanje ovih razgovora iz policijske arhive.

Shvatite da ste sami, to je strašno, nema ko da  vas zaštiti

Dragojlo Blagojević, novinar

Gotovo identično krivično delo počinjeno je i prilikom istrage o pretnjama upućenim novinaru Blagojeviću. 

Tokom njegovog mandata na čelu „Srbijašuma“ došlo je do velikog zastoja u snabdevanju drvnom građom. Vrhunac problema je dostignut kada se oglasilo i udruženje proizvođača peleta koji su uputili pismo javnosti ukazujući na probleme u javnom preduzeću koje raspolaže sa preko 80 posto srpskih šuma.

Tokom Braunovićevog mandata iz „Srbijašuma“ su izdvojena lovišta i predata na upravljanje privatnim licima. Dva najveća lovišta je preuzeo Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa Kosova koji je od ove godine na crnoj listi američke administracije pošto je označen kao vođa najveće organizovane kriminalne grupe u Srbiji.

Dragojlo Blagojević kaže da ne očekuje ništa posebno da se desi, napominje da se okružio prijateljima kako bi se okuražio i da radom pokušava da skrene misli.

“Ubuduće ću se kloniti problematičnih tema. Nasilnika čovek treba da se čuva, a valjda će i država nešto uraditi tim povodom”, kaže Blagojević.