• Od kraja prošle godine do danas, Radoičić, Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, i Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, postali su vlasnici hiljada kvadrata zemljišta na Dedinju, a njihove parcele nalaze se jedna pored druge.
  • Kako BIRN otkriva, investitor koji na Radoičićevoj parceli zida stambeni objekat ukupne površine 1.550 kvadrata jeste firma „Danica park” Davora Macure, vlasnika Alta banke, koji je često povezivan s vladajućom Srpskom naprednom strankom.
  • Tri objekta koja su se nalazila na ovoj parceli srušena su mesecima pre izdavanja neophodnih dozvola. Građevinskom dozvolom je inače kasnije bilo odobreno rušenje samo jednog od ta tri objekta, ali su tada već sva tri već bila porušena.
  • Na parceli Ljiljane Božović se gradi stambeni objekat od 1.716 kvadrata, dok je Nikola Petrović nedavno došao u posed dve parcele, koje se nalaze između Božovićkinog zemljišta i njegove vile koja je odranije poznata javnosti. Ove parcele su prethodno bile u vlasništvu Macurine firme „Danica park”. 
  • Božovićeva je kupila parcelu od „Danica parka” u oktobru prošle godine, a Petrović je u martu ove godine upisan kao vlasnik umesto „Danica parka”.
  • Na jednoj parceli koja je sad u vlasništvu Petrovića u katastar je upisan ozakonjen objekat od skoro 550 kvadrata, a nedavni snimci BIRN-a pokazuju da tog objekta na toj parceli nema. Nema javno dostupne dokumentacije koja bi pokazala na osnovu čega je ovaj objekat srušen.
  • Druga Petrovićeva novostečena parcela prethodno je bila u vlasništvu Novice Tončeva, aktuelnog potpredsednika Vlade Srbije i visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije. Tončev je parcelu izgubio nakon što mu je, na zahtev Danica parka, poništeno rešenje iz 2010. godine o legalizaciji objekata na tom placu.

„Okrivljeni Radoičić Milan iz Kosovske Mitrovice rođen 1978. godine… nezaposlen, ne poseduje nepokretnosti”, piše u presudi kojom je današnji štićenik zvaničnog Beograda 2010. godine osuđen za falsifikovanje lične karte. Od svih stvari za koje je bio osumnjičen i optužen, dosije Milana Radoičića pokazuje da je samo u ovom sudskom postupku proglašen krivim. 

Šta se od tada promenilo? Radoičić je postao nedodirljiv za istražne organe, a podaci o njegovom biznisu i nepokretnostima bitno su drugačiji.  

Dok Interpol zbog oružanog okršaja u Banjskoj traga za Milanom Radoičićem, a evropski lideri od šefa srpske države traže da mu se sudi, dok njegovi sunarodnici napuštaju „kolevku srpstva”, a oni koji ostaju žive sve teže u svakom smislu, njihov neformalni vođa i vladar severa Kosova iz senke, vilu sa Gazivoda, zamenjuje novim nepokretnostima, a na jednoj parceli u ušuškanom „džepu” luksuznog beogradskog Dedinja, užurbano nastaje nova vila.

Skriveni od očiju prolaznika, na potezu između Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića s jedne, i Užičke ulice s druge strane, Radoičić i njegovi prijatelji i saradnici – Nikola Petrović i supruga Zvonka Veselinovića, bezbrižno kupuju imanja u jednom od najskupljih delova Beograda, otkriva BIRN. Parcele, koje se nalaze jedna do druge, imaju ukupnu površinu veću od 12.000 kvadratnih metara. O tome da je Radoičić postao vlasnik parcele na Dedinju u martu je pisao portal Nova.rs.

Parcela sa objektom levo koji je stavljen pod krov je u vlasništvu Ljiljane Božović, supruge Zvonka Veselinovića,
objekat desno u izgradnji nalazi se na parceli Milana Radoičića, a parcela ispred ovih objekta
odnedavno pripada Nikoli Petroviću. Fotografija: BIRN (april 2024)

BIRN otkriva da na dve parcele u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, od kojih jedna pripada Radoičiću i njegovoj supruzi, a druga Ljiljani Božović, supruzi Zvonka Veselinovića, niču objekti od kojih svaki premašuje 1.500 kvadratnih metara.

BIRN-ovi snimci iz drona, načinjeni krajem aprila ove godine, pokazuju da su na Radoičićevoj parceli radovi uveliko u toku, da su grubi radovi u poodmakloj fazi, a da su na delu objekta sazidana dva sprata, iako je građevinska dozvola izdata nepuna tri meseca pre momenta kada je snimak nastao. Novo zdanje od 1.550 kvadrata, prema istoj građevinskoj dozvoli, treba da bude izgrađeno na mestu jednog od tri objekta, koliko ih prema katastru ima na dedinjskoj parceli Milana Radoičića. Međutim, umesto jednog, koliko je predviđeno građevinskom dozvolom, porušena su sva tri objekta i to mnogo pre nego što je dozvola uopšte izdata – između novembra 2022. i juna 2023. godine, što pokazuju snimci Google Earth-a. 

Na parceli Ljiljane Božović, supruge Zvonka Veselinovića, objekat je stavljen pod krov. 

BIRN dalje otkriva i da je investitor izgradnje Radoičićevog objekta preduzeće „Danica park“ iz Beograda. Ova kompanija do 21. maja ove godine bila je investitor i objekta koji se zida na parceli Veselinovićeve supruge, kada je ona postala investitor, pokazuju zvanična dokumenta. Predračunska vrednost radova na oba objekta ukupno iznosi oko 5,6 miliona evra.  

Preduzeće „Danica park“ u vlasništvu je Davora Macure, nekada vlasnika Alta menjačnice, koja je docnije kupila Jubmes banku, danas poznatu pod imenom „Alta banka“. Macuru, poslednjih godina, pojedini mediji opisuju kao biznismena bliskog vlasti.

Tik uz placeve Milana Radoičića i Ljiljane Božović, supruge Zvonka Veselinovića, prostire se parcela od oko 2.700 kvadratnih metara, a do nje još jedna od skoro 1.200 kvadrata, na kojima je u martu ove godine, kao vlasnik u katastar upisan Nikola Petrović, najpoznatiji kum srpskog predsednika. I u vezi sa tim parcelama pojavljuje se preduzeće „Danica park” – ono je do polovine marta bilo vlasnik tog, sada Petrovićevog zemljišta.

Parcele Milana Radoičića, Ljiljane Božović i Nikole Petrovića na Dedinju.
Parcele Milana Radoičića, Ljiljane Božović i Nikole Petrovića na Dedinju.
Ilustracija: BIRN, na fotografiji satelitskog snimka GeoSrbije iz 2020/21. godine

Sve navedene parcele nalaze se u neposrednoj blizini zemljišta sa luksuznim stambenim objektom od 1.325 kvadrata i bazenom u vlasništvu Nikole Petrovića, za koje javnost zna odranije, nakon pisanja istraživačkog portala KRIK.

BIRN je pokušao da stupi u kontakt sa Milanom Radoičićem, Ljiljanom Božović i Davorom Macurom. Radoičić i Božovićeva nisu bili dostupni na brojevima telefona poznatim redakciji BIRN-a. Supruga Zvonka Veselinovića nije odgovorila ni na pitanja poslata na mejl firme Dolly Bell, a Radoičić na pitanja poslata SMS-om. 

Nakon što je čuo zbog čega ga zovemo, Davor Macura je novinarki BIRN-a rekao da će se javiti kasnije pošto je na sastanku. Macura se, međutim, nije javio, niti odgovorio na kasnije poslatu poruku do objavljivanja ovog teksta. 

Ovo, inače, nije prvi komšijski trougao na Dedinju koji je nerazdvojna trojka zaposela. Susedi su i u delu Dedinja omeđenog ulicama Generala Pavla Jurišića Šturma, Rajka Mitića, Goleške i Generala Save Grujića. O vilama na Dedinju Radoičića, Veselinovića i Petrovića je BIRN ranije pisao.

Zgrade na Dedinju Nikole Petrovića, Milana Radoičića i Zvona Veselinovića
Jedna od nepokretnosti u ulici Rajka Mitića u vlasništvu je firme “Rad 028” iz Zvečana, sa severa Kosova.
U toj ulici, na istom broju na kom je i pomenuta nepokretnost, nalazi se i prebivalište Milana Radoičića.
U objektu pored ovog, na istoj adresi (zaokruženi zelenom bojom) nalazi se stan od 260 kvadrata u vlasništvu Nikole Petrovića,
dok objekat označen crvenom bojom pripada firmi Inkop koja je u vlasništvu Zvonka Veselinovića. Fotografija: BIRN

Novinari BIRN-a obišli su lokaciju na kojoj se nalaze pomenute novostečene parcele. One nisu pristupačne slučajnim prolaznicima, a nalaze se na potezu između Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Čakorske ulice s jedne strane, dok s druge strane postoji prilaz iz Užičke ulice, uzanim privatnim putem koji se nalazi tik uz ambasadu Narodne Republike Kine. Na početku tog uskog kolskog puta, nalazi se rampa, a sam prilaz pokriven je kamerama, tako da se njime dalje ne može.

Iz Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića takođe postoji uzan, zemljani put, koji vodi pored nekoliko gradilišta na toj lokaciji. Gradilište na kom se izvode radovi na parcelama Ljiljane Božović i Milana Radoičića, nisu vidljivi iz tog najvećeg dedinjskog bulevara. 

Prilaz parcelana Milana Radoičića i supruge Zvonka Veselinovića

Ko i šta gradi na parceli Milana Radoičića

Na parceli Milana Radoičića u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, u katastru su i dalje zabeležena tri objekta. Prvi zauzima površinu od 180 kvadratnih metara, a drugi 95 kvadrata. I parcela i dva pomenuta objekta u katastar su upisana kao vlasništvo Radoičića i njegove supruge Eme. Na parceli, prema katastru, postoji i treći objekat od 50 kvadratnih metara. U katastru je zabeleženo da je građen bez građevinske dozvole, a u napomeni piše da vlasnik objekta nije utvrđen.   

Novinari BIRN-a, međutim, uverili su se da stanje na terenu izgleda znatno drugačije. Na parceli, površine 3.877 kvadratnih metara, nema nijednog od tri objekta, a u izgradnji je nov, kojem je već sazidano prizemlje i prvi sprat, dok su na jednom delu objekta izgrađena dva sprata. Grubi građevinski radovi, kako se vidi na snimku BIRN-a su u poodmakloj fazi, iako je građevinska dozvola izdata 7. februara ove godine. 

Prema istoj dozvoli, nov objekat površine 1.550 kvadratnih metara, treba da se nalazi na mestu objekta od 95 kvadrata, koji je predviđen za rušenje. Međutim, snimci Google Earth-a iz avgusta prošle godine pokazuju da je taj objekat već tada bio srušen – mnogo pre nego što je za to izdata građevinska dozvola – kao i da su bila uklonjena i druga dva objekta, čije rušenje nije predviđeno kasnije izdatom građevinskom dozvolom.

Snimak Google Earth-a iz avgusta 2023. na kom se vidi da su objekti na parceli Milana i Eme Radoičić uklonjeni 
Snimak Google Earth-a iz avgusta 2023. na kom se vidi da su objekti na parceli Milana i Eme Radoičić uklonjeni. 

BIRN-ovo istraživanje dalje pokazuje da je investitor izgradnje novog objekta na Radoičićevoj parceli, preduzeće „Danica park“ iz Beograda.  

To preduzeće u vlasništvu je Davora Macure, vlasnika „Alta banke“, koga poslednjih godina pojedini mediji opisuju kao biznismena bliskog vlasti.

Naime, Davor Macura je do 2019. godine, kao vlasnik menjačnice u beogradskom naselju Zemun – „Alta pay“, bio nepoznat široj javnosti, sve dok u aprilu te godine nije kupio jednu od državnih banaka iz vremena bivše Jugoslavije – „Jubmes“ banku. U decembru 2018. godine država je oglasila prodaju svog većinskog paketa akcija. U aprilu 2019. taj paket akcija kupio je Macura, što je privuklo pažnju javnosti, jer nikada do tada jedna lokalna menjačnica nije kupila neku banku.

Ubrzo nakon prodaje Macuri, dotadašnja „Jubmes banka“ menja naziv u „Alta banka“, odnosno preuzima naziv dotadašnje Macurine menjačnice. Macura je docnije otkupio i ostale akcije banke i danas je njen stoprocentni krajnji vlasnik.

Od tog momenta, nižu se Macurini poslovni uspesi, pa već 2021. godine kupuje nekadašnju veliku fabriku poljoprivrednih mašina IMT, koja se nalazila u stečaju. Kupovinom IMT-a, Macura postaje vlasnik i skupocenog zemljišta na Novom Beogradu, na kom danas niče stambeno-poslovni kompleks na milion kvadrata.

Nedavno je Macura ušao i u unosan posao sa javnim preduzećem Elektroprivreda Srbije (EPS). Kako je TV N1 nedavno objavila, EPS je omogućio Macurinoj kompaniji Alta pay da naplaćuje proviziju za plaćanje računa za struju preko sajta tog javnog preduzeća, što će ovoj firmi, prema tvrdnjama te televizije, bez ikakvog ulaganja, omogućiti ostvarivanje velike zarade.

Tako je Macura za kratko vreme, od menjačnice sa nevelikim profitom, postao vlasnik banke, vrednih nepokretnosti i čitavog niza firmi.

Jedna od Macurinih firmi je i „Danica park“, koja je investior izgradnje objekta na parceli Milana Radoičića na Dedinju.

Prema građevinskoj dozvoli od 7. februara ove godine, na Radoičićevoj parceli treba da bude izgrađen stambeni objekat, koji ima podrum, prizemlje, prvi sprat i jedan povučeni sprat, a ukupna bruto-građevinska površina iznosiće 1550,80 kvadratnih metara. 

Ko je Milan Radoičić? (Presentation) by BIRN Srbija

Površina nadzemnog dela objekta imaće skoro hiljadu kvadrata, a u njemu će biti samo jedna stambena jedinica. U građevinskoj dozvoli ne piše šta će biti izgrađeno u skoro 600 kvadrata podzemnog dela objekta. Građevinskom dozvolom takođe je odobreno zidanje devet parking-mesta na otvorenom, kao i izvođenje radova na izgradnji otvorenog bazena dimenzija 6,44 m sa 14,02 metara. 

Predračunska vrednost radova iznosi skoro 2,7 miliona evra. To znači da će u novu vilu na parceli Milana Radoičića biti uloženo najmanje 2,7 miliona evra, dok će njena stvarna vrednost biti utvrđena po završenoj gradnji na osnovu povećanja troškova koji nastaju tokom gradnje.

Iako je građevinska dozvola izdata 7. februara 2024, a pravosnažna je, prema propisima, mogla postati najranije 15. februara, već 17. februara se na snimku Google Earth-a vidi da je sazidan bar jedan nivo iznad zemlje, kao i da su stari objekti porušeni mnogo pre dobijanja dozvole kojom je predviđeno rušenje samo jednog od njih – na snimku iz avgusta 2023. tih objekata već nije bilo.

Objekat u izgradnji, levo na slici, zida se na zemljištu Milana Radoičića, a objekat desno, crnim krovom, zida Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića.
Objekat u izgradnji, levo na slici, zida se na zemljištu Milana Radoičića, a objekat desno, crnim krovom, zida Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića. Fotografija: Google Earth, februar 2024.

Gradnja objekta je u poodmakloj fazi, iako u Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih dozvola i drugih dokumenata neophodnih za gradnju, CEOP-u, nema podatka o pravosnažnosti građevinske dozvole, niti o prijavi radova, kao ni o prijavi završetka izrade temelja, što je predviđeno propisima.

Radoičić, Veselinović i Petrović komšije i na drugom kraju Dedinja

Ovo je, inače, već druga nepokretnost na Dedinju koja se dovodi u vezu sa Radoičićem. O prvoj je BIRN pisao u novembru prošle godine. Naime, Radoičić ima prijavljeno prebivalište na adresi u ulici Rajka Mitića u kojoj se nalazi luksuzan stan od 245 kvadrata i tri garaže, koji su u vlasništvu firme „Rad 028“ registrovane u Zvečanu na severu Kosova.

Firma „Rad 028“ tokom poslednjih godina često je bila u fokusu nevladinih medija koji su spekulisali da je Radule Stević, koji je u APR-u upisan kao njen osnivač, samo fiktivni vlasnik, a da iza preduzeća zapravo stoje Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

I firma „Rad 028“, kao i Radule Stević, zatim Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko nalaze se na listi sankcija američkog Ministarstva finansija od 8. decembra 2021. godine. Tada je navedeno da je Veselinovićeva grupa, u kojoj su i njegov brat Žarko, Milan Radoičić, Stević i još nekoliko osoba, uključena u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije. Stević je tada negirao navode američkih vlasti o umešanosti u nelegalne aktivnosti.

Na istoj adresi, u Rajka Mitića, šestosobni stan površine 261 kvadratni metar i tri garaže od po 16 kvadrata, ima i Nikola Petrović, dok se u neposrednoj blizini nalazi vila, o kojoj je BIRN pisao još 2018. godine, a koja pripada firmi Inkop. Nakon što je Milan Radoičić, posle događaja u Banjskoj, bez naknade istupio iz Inkopa 2. oktobra prošle godine, vila, kao i firma, sada pripadaju Zvonku Veselinoviću i njegovom bratu Žarku.

Ko i šta gradi na parceli supruge Zvonka Veselinovića

„Danica park“ bila je investitor i u izgradnju objekta od preko 1.700 kvadrata na susednoj parceli, koja je, kako BIRN otkriva, u vlasništvu Ljiljane Božović, supruge Zvonka Veselinovića, Radoičićevog kuma. Nedavnom izmenom građevinske dozvole, od 21. maja 2024. godine, investitor je postala Veselinovićeva supruga Ljiljana Božović. Iz rešenja o izmeni građevinske dozvole, saznajemo da su Božovićeva i firma „Danica park” potpisale kupoprodajni ugovor o prenosu vlasništva nad parcelom 11. oktobra 2023.

Na toj parceli nema ranije izgrađenih objekata, osim što se na jednom njenom delu, prema snimcima GeoSrbije, nekada nalazio manji deo starog objekta sa Radoičićeve parcele, onog od 180 kvadrata.

U CEOP-u se vidi da je supruga Zvonka Veselinovića 26. aprila podnela i zahtev za izdavanje lokacijskih uslova, ali ovaj dokument još uvek nije javno dostupan. Prema do sada dostupnim podacima u CEOP-u se samo vidi da se zahtev za lokacijske uslove, osim na parcelu u vlasništvu Ljiljane Božović, odnosi i na nekoliko okolnih parcela, koje su u svojini Grada Beograda. Najveća je prekrivena šumom i zauzima skoro 16.000 kvadratnih metara, a nalazi se s druge strane Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića u odnosu na parcelu koja je u vlasništvu Božovićeve. 

Veselinovićeva supruga Ljiljana Božović direktorka je firme Dolly Bell koja je registrovana za delatnost hotela i sličnog smeštaja. Vlasnici te firme su njen suprug Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko. Firma Dolly Bell vlasnik je hotela Grey na Kopaoniku.

Na parceli Ljiljane Božović, građevinsku dozvolu je prvobitno početkom leta prošle godine dobio Macurin „Danica park“. Građevinskom dozvolom odobrena je gradnja jednospratnog stambenog objekta ukupne bruto površine od oko 1.720 kvadratnih metara, od čega je nadzemna površina 680 kvadrata. Ni iz ove građevinske dozvole nije jasno šta će se sve nalaziti na više od hiljadu podzemnih kvadrata, jer je u tom delu objekta odobrena izgradnja tek dva parking mesta. I ovaj objekat će imati jednu stambenu jedinicu i još tri parking mesta na otvorenom. Kao i na Radoičićevoj parceli, i na Veselinovićevoj će biti izgrađen bazen dimenzija 14 sa 4 metra. Predračunska vrednost radova na ovom objektu je oko 3 miliona evra.

Građevinska dozvola izdata je 9. juna 2023. godine, a na već pomenutom snimku Google Earth-a nastalog istog meseca – 10 dana kasnije, vidi se da su uveliko bili u toku radovi na kopanju temeljne jame, dok se na snimku BIRN-a s kraja aprila ove godine vidi da je objekat stavljen pod krov.

I u ovom slučaju, gradnja je izvođena uprkos tome što u CEOP-u ne postoje podaci o pravosnažnosti građevinske dozvole, o odobrenju radova, kao ni o završetku izrade temelja, što propisi nalažu. 

Ljiljana Božović nedavno je postala vlasnica i male susedne parcele od 32 kvadratna metra. 

Nerazdvojni komšijski trio: Petrović, Radoičić, Veselinović

Radoičićeve nepokretnosti u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, kao i ona u Rajka Mitića na kojoj ima prijavljeno prebivalište, nalaze se u neposrednom komšiluku dve novostečene vredne nepokretnosti koje su u vlasništvu Nikole Petrovića, bogatog kuma srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Poznato je i da je Petrović izuzetno blizak i sa Radoičićem i sa Veselinovićem, a BIRN je još 2018. godine objavio njihovu zajedničku fotografiju.

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, Foto: BIRN

Petrović, Radoičić i Veselinovićeva supruga su do parcela koje se nalaze tik jedna uz drugu, došli u periodu od svega nekoliko meseci razmaka – od jeseni krajem prošle godine do kraja marta ove godine. 

Naime, Petrovićeve nove parcele do 15. marta bile su upisane na „Danica park”, a prilikom sledeće BIRN-ove provere u katastru 29. marta ove godine, te parcele već su bile u njegovom vlasništvu.

Na prvoj Petrovićevoj parceli, ukupne površine od skoro 2.800 kvadrata, on je u katastru upisan i kao vlasnik zemljišta i kao vlasnik ozakonjenog objekta površine od skoro 550 kvadrata. Podaci Google Earth-a iz avgusta prošle godine, međutim, pokazuju da je ovaj objekat već tada bio srušen. U CEOP-u ne postoje dozvole za bilo kakve radove na toj parceli.

Druga, susedna parcela – površine 1.189 kvadrata – koja se nalazi prekoputa placa sa luksuznim stambenim objektom od 1.325 kvadrata sa bazenom u vlasništvu Nikole Petrovića, za koju javnost zna odranije, upisana je u katastar kao građevinsko zemljište na kom je voćnjak. 

Na ovoj parceli u katastar nije upisan ni jedan objekat, a na satelitskom snimku GeoSrbija iz 2020/2021. vidljiv je jedan veći, koji je, u međuvremenu srušen. Do rušenja tog objekta, koji je ranije pripadao firmi Novice Tončeva, visokog funkcionera SPS-a, došlo je pošto je deset godina nakon njegove legalizacije, dokument o legalizaciji poništen i to na osnovu predloga firme „Danica park”.

Na snimku BIRN-a vidi se jedan teniski teren izgrađen između vile Ljiljane Božović, novih Petrovićevih parcela i njegove vile sazidane pre nekoliko godina.

Upoređivanje snimaka Geodetskog zavoda i BIRN-a pokazuje da je teniski teren izgrađen na parceli u svojini Grada Beograda i vodi se kao ulica, odnosno deo ulice. Na ovoj parceli, površine 428 kvadratnih metara, u katastru ne postoje podaci o drugim izgrađenim objektima, osim ulice. Međutim, teniski teren, kako pokazuje snimak Google Earth-a, bio je izgrađen još u avgustu prošle godine.

Novica Tončev prethodno je bio vlasnik Petrovićeve parcele

Jedna od dve Petrovićeve nove parcele, ona površine od 1.189 kvadrata, ima komplikovanu pravnu istoriju. Pre nego što je dospela u njegovo vlasništvo, svojinu nad njom imalo je nekoliko osoba, a poslednja dva vlasnika bile su firme Novice Tončeva i Davora Macure – „Tončev gradnja” i „Danica park”.

Ta parcela do 20. marta prošle godine bila je u vlasništvu „Tončev gradnje”, nakon čega vlasnik postaje „Danica park”, a posle 15. marta 2024. Nikola Petrović.

Parcela sa kućom površine 224 metara kvadratnih, garažom i voćnjakom od 965 metara kvadratnih, procenjene vrednosti 116.375.000 dinara, pripala je firmi „Danica park” u postupku izvršenja, zbog dugovanja koje je „Tončev gradnja”, tadašnji vlasnik tih nepokretnosti, imala prema Macurinoj firmi.

Tončev je od „Danica parka pozajmio“ 700.000 evra 4. novembra 2022, koje je – kako je dogovoreno ugovorom – trebalo da vrati za nepunih 20 dana.

Kako „Tončev gradnja“ novac ne vraća do tog roka, već četiri dana kasnije – 29.11.2022, „Danica park“ Privrednom sudu u Beogradu podnosi Predlog za izvršenje radi naplate duga na pomenutoj parceli koja je bila u vlasništvu „Tončev gradnje“.

Ceo postupak izvršenja, koji je vodio izvršitelj Ratko Vidović, prema dokumentaciji u koju je BIRN imao uvid, okončan je krajem marta prošle godine, kada „Danica park“ postaje vlasnik parcele, koja će godinu dana kasnije dospeti u vlasništvo Nikole Petrovića. 

Interesantno je da je Tončev pozajmicu od 700.000 evra uzeo od preduzeća „Danica park“ nakon što je prethodno ta Macurina firma u leto 2021. godine pred Sekretarijatom za ozakonjenje podnela inicijativu za poništenje legalizacije objekata na istoj toj parceli Novice Tončeva. Zahtev se odnosio na legalizaciju završenu još 2010. godine.

U zahtevu Macurinog Danica parka je navedeno da su objekti koji su u tom trenutku pripadali „Tončev gradnji“, nezakonito legalizovani, jer se se garaža ne nalazi samo na toj parceli, već delom i na parceli 20105/3 koja je u vlasništvu Grada Beograda i predstavlja javnu saobraćajnicu. 

Paradoksalno, upravo je ta parcela ona na kojoj je neko, nekoliko meseci nakon što je „Danica park“ preuzela susednu parcelu od „Tončev gradnje“ zbog duga, izgradio teniski teren. Ta parcela se u katastru i dalje vodi kao deo ulice u državnom vlasništvu, a u CEOP-u za nju postoji građevinska dozvola samo za izvođenje komunikacionih infrastrukturnih radova. 

O tome ko je izgradio teniski teren ne postoji pisani trag, ali ono što je činjenica jeste da je okružen parcelama i objektima u vlasništvu Nikole Petrovića, Milana Radoičića i supruge Zvonka Veselinovića.   

Inače, zahtev za poništaj legalizacije, Macurin „Danica park“ podneo je, kako je obrazloženo, kao vlasnik susedne parcele.

Ovaj zahtev kao osnovan, Sekretarijat za ozakonjenje usvaja, a rešenje o poništaju legalizacije već 10. septembra iste 2021. godine potpisuje tadašnji načelnik, Nemanja Stajić, o čijem je nezakonitom postupanju na čelu pomenute institucije BIRN pisao više puta. 

Na osnovu tog zahteva, Sekretarijat za inspekcijske poslove je u junu 2022. doneo rešenje o rušenju oba objekta – kuće i garaže, u roku od sedam dana.

Nepunih pet meseci kasnije, „Tončev gradnja“ uzima pomenutu pozajmicu od „Danica parka“ od 700.000 evra, nakon čega ostaje i bez parcele.

Novica Tončev tužio je Grad Beograd. Fotografija: N1 (arhiva)
Novica Tončev tužio je Grad Beograd. Fotografija: N1 (arhiva)

Tončev u izjavi za BIRN objašnjava da je on spornu kuću kupio sa svim važećim dokumentima o legalizaciji, da nije bio investitor, već da je kuću kupio izgrađenu i legalizovanu, a za štetu koja mu je pričinjena rušenjem, optužuje Grad Beograd.

„Poništili su mi legalnu dozvolu. Objekat sam kupio sa upotrebnom i građevinskom dozvolom (odnosno validnom dokumentom o legalizaciji po starom zakonu). U rešenju koje sam dobio, Grad Beograd Tončev gradnju naziva investitorom, iako je naša firma nije gradila. Nikada ne bismo kupovali bez svih urednih papira. Dakle kupili smo kuću u takvom stanju kakva je bila, i u istom takvom stanju smo je srušili”, kaže Tončev, dodajući da kuću ne bi ni kupio da nije imala sve uredne papire.

Zbog toga je, kaže dalje Tončev, pred Višim sudom u Beogradu prošle godine pokrenuo postupak protiv Grada Beograda sa zahtevom za naknadu štete. Do sad su, kaže, održana dva ročišta, pripremno i jedno na kom je on dao iskaz.

„Pre 15 dana sam bio na Sudu. Izjavio sam da ako je Grad  Beograd tada pogrešno izdao dozvolu (legalizaciju), onda su me prevarali kao kupca. Oni su odgovorni. Ako su sada pogrešili u odluci da ponište tu dozvolu (legalizaciju), opet su oni krivi. Dakle, oni su odgovorni u svakom slučaju”, zaključuje Tončev.

Objašnjava da se na odluku o poništaju dokumenta kojim je kuća legalizovana još 2010, pre nego što je on postao njen vlasnik, žalio drugostepenom organu.

„Žalili smo se na odluku o poništavanju dokumenta kojim je kuća legalizovana još 2010. godine, pre nego što je Tončev gradnja postala vlasnik. Nakon što smo dobili poništenje dozvole 2021. godine, moji advokati su uložili žalbu gradskom veću, koje je potvrdilo odluku. Nakon toga smo dobili rešenje da srušimo kuću. Kako nismo srušili objekat, dobili sam rešenje da će Grad to učiniti o našem trošku. Konačno, uvideo sam da je bolje da smi srušimo objekat i prodamo parcelu”, kaže Tončev za BIRN.

S obzirom na to da je nakon rušenja objekata, parcela „Tončev gradnje“ pripala firmi Davora Macure, koja je i inicirala poništavanje legalizacije njegove kuće i garaže, pitali smo ga zašto je nakon svega toga od Macure uzeo pozajmicu od čak 700.000 evra, koju nije uspeo da vrati u kratkom roku predviđenom ugovorom, zbog čega je dug morao da isplati upravo tom parcelom. 

„Parcelu smo prodali firmi Danica park koja je već imala nekih četiri-pet hektara pored nas i oni su jedini mogli da je kupe. A prodaja/kupovina kroz pozajmicu nije nezakonita,” kaže Tončev.

Na našu opasku da u dokumentu o ukidanju građevinske dozvole (legalizacije) piše da je postupak vođen na inicijativu Macurine firme „Danica park“, Tončev ostaje pri svojim tvrdnjama i kaže da Macura na njega nije vršio pritisak.

„Pritisak na mene nije bio, a da li je bio pritisak na gradsku odluku da ponište dozvolu, to ne znam”, kaže Tončev.

Sam početak pravne pometnje oko ove parcele, vraća nas u 2000. godinu. Njen vlasnik tada je bio danas pokojni Zoran Radović, koji je na njoj posedovao pomenutu kuću i garažu, koje su nezakonito izgrađene. Te godine, Radović prodaje kuću i garažu, ali ostaje korisnik zemljišta. 

Novi vlasnik Goran Mirjačić je bez Radovićeve saglasnosti kao korisnika parcele, pokrenuo postupak legalizacije nekretnina i u tome uspeo julu 2010. Već krajem septembra, deset dana pred smrt, Mirjačić potpisuje kupoprodajni ugovor sa „Tončev gradnjom“, a Radović 4. novembra traži da se legalizacija poništi, jer je obavljena bez njegove saglasnosti kao korisnika parcele. Odgovora nije bilo. Ono što, međutim, Radović nije uspeo do svoje smrti 2014. godine, uspeo je Macurin „Danica park“ čak 11 godina docnije.

Pokojni Zoran Radović, inače je suprug Vere Kraljić iz Beograda, koja je nakon muževljeve smrti, nasledila i pravo korišćenja na ovoj parceli, a koja je nedavno iz vlasništva firme „Danica park“, prešle u svojinu Petrovića. Vera Kraljić je, naime, prva vlasnica firme „Danica park“, koju je par meseci kasnije, prodala Davoru Macuri.

Put do parcela na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića do krajnjih korisnika

Firma „Danica park“ osnovana je u proleće 2021. godine za kupovinu i prodaju nekretnina, a registrovana je na adresi na kojoj se nalazi i novostečeni plac Milana Radoičića – u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića.

Ovo preduzeće osnovano je 29. marta 2021, a prema podacima iz Agencije za privredne registre (APR), njen osnivač je bila Vera Kraljić, koja je ujedno bila i direktor.

Vera Kraljić nakon nekoliko dana, 6. aprila iste godine, kao član Skupštine privrednog društva, donosi odluku o povećanju osnovnog kapitala svoje firme – „Danica park“. Povećanje kapitala ostvaruje unošenjem nekolicine nepokretnosti u to privredno društvo. Iz njenog, u vlasništvo firme prelaze tri parcele na opštini Savski venac: jednu od 6.934 kvadrata, drugu od 37 kvadrata i treću od 2.018 kvadrata.

Ove parcele više ne postoje pod brojevima pod kojima ih je Kraljić unela u firmu, ali se u dokumentu o povećanju kapitala navodi da je najveća parcela na adresi u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, na kojoj se danas nalazi Milana Radoičića.

Republički geodetski zavod nije odgovorio na pitanja BIRN-a o tome  da li je u međuvremenu izvršena preparcelacija parcela koje je Kraljić unela u firmu Danica park, budući da oni u katastru više ne postoje pod brojevima pod kojim su bili unetu u ovo preduzeće. 

Zavod je novinare BIRN-a uputio na Službu za katastar nepokretnosti opštine Savski venac, koja do objave teksta nije odgovorila na pitanja BIRN-a.

U kapital „Danica parka“ unete su i zgrade iste kvadrature kao i one koje su srušene sa Radoičićeve parcele, radi izgradnje novog objekta od 1.550 kvadrata.

Sva ta imovina je odlukom o povećanju kapitala firme procenjena na 511.091.520 miliona dinara, odnosno oko 4,36 miliona evra.

Dva meseca pošto je vlasništvo nad svojim vrednim nepokretnostima prenela na preduzeće „Danica park“, ta firma menja vlasnika. Sto odsto udela u firmi preuzima preduzeće ALStone, koje je od januara 2021. u vlasništvu Davora Macure. Ta firma je danas registrovana za iznajmljivanje i upravljanje nekretninama, a do tada je bila u vlasništvu kompanije Bauwesen u stečaju iz Lazarevca, koja je poznata po velikom broju dobijenih tendera na unosnim infrastrukturnim državnim projektima.

Ugovorom o prenosu udela od 31. maja 2021. godine, do kog je došao BIRN, Kraljićeva je firmu je prodala uz naknadu od 437.069.750 dinara, odnosno oko 3,7 miliona evra, što je za 74.021.770 dinara (oko 632.660 evra) manje od procenjene vrednosti imovine.

Vera Kraljić, Novica Tončev i Davor Macura: Spor oko parcele 

Dve godine kasnije, pošto je Macuri prodala sve parcele na kojima je imala pravo svojine, Vera Kraljić 27. marta 2023. pred Višim sudom u Beogradu pokreće postupak protiv svih dotadašnjih vlasnika objekata na parceli koju je firma „Danica park“ preuzela od „Tončev gradnje“, rušeći rešenje o legalizaciji objekata na ovom placu, tvrdeći da ima pravo korišćenja i na ovoj parceli.

Postupak pokreće protiv Vladimira Mirjačića, sina prvog kupca, pokojnog Gorana Mirjačića, „Tončev gradnje“ i „Danica parka“ radi utvrđivanja prava svojine na toj parceli. Vrednost spora je 117 miliona dinara.

U tužbi u koju je BIRN imao uvid, Vera Kraljić raznim pravnim argumentima pokušava da dokaže da ima pravo korišćenja na parceli, jer ga je 2016. godine rešenjem suda nasledila od preminulog muža Zorana Radovića. 

Vera Kraljić tako navodi da je rešenjem o ukidanju legalizacije prestao da postoji pravni osnov i Gorana Mirjačića i „Tončev gradnje“ za sticanje prava na zemljištu, jer su ovo pravo stekli putem nezakonito izgrađenih objekata što je, kako je tvrdila, dokazano pomenutim rešenjem.

Ona u tužbi dalje tvrdi da je, prema njenim saznanjima, u tom trenutku „Danica park“ podneo zahtev za promenu vlasništva na spornoj parceli, na osnovu zaključka izvršitelja o naplati duga od 700.000 evra koji je „Tončev gradnja“ imala prema „Danica parku“.

„Na ovaj način nezakonito upisani titular svojine – Tončev gradnja pokušava da kroz postupak izvršenja otkloni posledice njegovog manjkavog upisa bez osnova i omogući trećem licu (Danica park) da stekne pravo svojine na parceli”, navodi se u predmetu u koji je BIRN imao uvid.

Ipak, nepunih godinu dana kasnije, 13. februara ove godine, Vera Kraljić povukla je tužbu.

„Povlačim u celosti tužbu u ovom predmetu, koja je podneta od strane advokata Tijane Komazec”, piše u podnesku dostavljenom sudu. 

Mesec dana kasnije Viši sud donosi rešenje da tužilja, Vera Kraljić, na ime troškova parnice isplati Vladimiru Mirjačiću 98.075 dinara, a „Tončev gradnji“ i „Danica parku“ po 192.750 dinara. 

Nakon toga parcela na Dedinju u katastru se vodila na Macurinu firmu „Danica park“, a odskora na Nikolu Petrovića. 

BIRN je pokušao da stupi u kontakt sa Verom Kraljić. Dva puta je odgovorila na telefonski poziv, ali je rekla da nas ne čuje. Zbog toga smo joj poslali SMS sa objašnjenjem zbog čega je zovemo, ali ona nije odgovorila do objavljivanja teksta.

Saradnici na istraživanju: Aleksandar Đorđević i Radmilo Marković