Ročište u postupku protiv Nenada Milanovića, bliskog saradnika gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića optuženog za davanje mita, odloženo je za 18. septembar jer na pretres nisu došle njegove dve advokatice Zora Dobričanin Nikodinović i Jelena Ćetković, a Milanović je rekao da ne želi da pred sudom govori bez prisustva branilaca.

Protiv Milanovića je Više javno tužilaštvo podnelo optužni predlog za Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti u junu. Kako je tužilaštvo tada objavilo, za ovo delo je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Milanović se tereti da je u martu prošle godine – kao šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića – nudio „nameštanje postupka javne nabavke“ predstavnicima turske kompanije Kentkart.

Kompanija Kentkart je bila zadužena za uvođenje sistema za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. godine, kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas, a Šapić njegov pomoćnik. Novi desetogodišnji ugovor je potpisan 2021. godine. 

Pošto Šapić nije bio zadovoljan naplatom karata, Skupština grada izglasala je raskid ugovora sa kompanijom Kentkart u februaru 2023, a Milanović je u martu snimljen kako predstavnicima Kentkarta nudi novi posao, ukoliko prihvate sporazumni raskid ugovora.

Do istrage protiv Milanovića došlo je pošto je BIRN objavio tekst „Snimci otkrivaju da je Šapićev šef kabineta nudio nameštanje tendera Kentkartu“ i audio snimke na kojima se čuje kako Milanović nudi predstavnicima Kentkarta da će im namestiti tender za novi posao – održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu – ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora.

Milanović i tužba protiv BIRN-a

Zbog objavljivanja teksta, Šapićev šef kabineta tužio je BIRN za povredu ugleda i časti u junu prošle godine tražeći da mu se isplati 200.000 dinara „na ime pretrpljenih duševnih bolova“.

U tužbi je Milanović tvrdio da BIRN-ov tekst „obiluje apsolutnim neistinama“, ali nije naveo nikakva dalja pojašnjenja u vezi toga šta smatra netačnim. 

Iz BIRN-a su tada naveli da se radio o još jednoj SLAPP tužbi.