Na ročištu su strane u postupku iznele svoje predloge za izvođenje dokaza, o kojima će se sutkinja Vesna Božović Milošević naknadno izjasniti, kaže za BIRN advokat Vladimir Kezić koji u ovom procesu zastupa okrivljenog Mladena Akovića.

„Održano je pripremno ročište i sve je urađeno u skladu sa zakonom. Sudija nije imala vremena da odlučuje na ročištu o svim predlozima, tako da će o tome naknadno odlučiti. Bilo je nemoguće da odluči o svim tim predlozima danas“, kaže Kezić.

Sledeće ročište zakazano je za 9. maj.

Prvo pripremno ročište, na kojem svaka stranka objašnjava kakvim dokazima raspolaže i iznosi procene o tome koliko će vremena biti potrebno za njihovo izvođenje, bilo je zakazano za decembar 2017. godine. Pripremna ročišta bila su odlagana pet puta.

Optužnica koja je potvrđena još u maju 2017. godine tereti okrivljene za krivična dela prevare, pranja novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica.

U optužnici se opisuje niz transakcija iz 2010. godine između fantomskih firmi (navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta) i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu, o čemu je BIRN pisao.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca, a na teret im se stavlja i krivično delo prevara, jer su, kako se navodi, Dragoslav Joksimović, Nemanja Perić i Aleksandar Jović osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata.

Među njima je i Asomakum koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.