Ponovljeni sudski postupak u predmetu Asomakum, vraćen na početak nakon gotovo šest dugih godina, doživeo je još jedan zastoj. Nedolazak jednog od optuženih bio je razlog odlaganja današnjeg pripremnog ročišta, što je za BIRN potvrdio Dragoslav Otašević, branilac prvookrivljenog Dragoslava Joksimovića.

“Jedan okrivljeni nije došao, a za dvojicu su njihovi advokati podneli zahtev za razdvajanje postupka. Sudija će taj zahtev proslediti KV veću Višeg suda da o njemu odluči. Mislim da je zahtev za razdvajanje podnet za okrivljenog Milana Mašića i Slavišu Smiljića”, rekao je za BIRN Otašević nakon pripremnog ročišta, koje je zatvoreno za javnost.  

Novo pripremno ročište zakazano je za 14. jun, a na pitanje BIRN-a da li će zbog uzastopnih odlaganja „Asomakum“ postati druga „Jovanjica 2“, advokat odgovara da ne zna šta je u “Jovanjici 2”, jer nije u tom predmetu. Na opasku da pripremno ročište u tom predmetu ne uspeva da se održi već skoro tri godine, Otašević kaže da u predmetu “Asomakum” do ročišta nije ni trebalo da dođe.

“Ovde nema dela, to je čista glupost od predmeta, ali tu smo gde smo”, ocenjuje Otašević.

Suđenje u predmetu Asomakum vraćeno je na početak nakon penzionisanja sutkinje Vesne Božović Milošević prošle godine. Nakon toga, tri pripremna ročišta su zakazana, ali su sva tri odložena zbog izostanka pojednih optuženih i njihovih advokata. Poslednje pripremno ročište, koje je bilo zakazano za kraj januara, nije održano zbog nepojavljivanja advokata jednog od optuženih.

Predmet Asomakum, vođen pred Višim sudom u Beogradu, započet je decembra 2017. godine, dve i po godine nakon hapšenja 18 osoba. Optuženi su navodno koristili fantomske firme, registrujući ih falsifikovanim ličnim kartama, uključujući i ličnu kartu brata srpskog predsednika Andreja Vučića, kako bi izvukli novac iz budžeta i prali ga.

Tokom dosadašnjeg suđenja koje je ušlo u sedmu godinu, malo je postignuto. Glavni pretresi često su odlagani. Do sada su saslušani optuženi, ali saslušanje svedoka još nije započelo. Zbog dugotrajnosti postupka, apsolutna zastara je nastupila za četvoro optuženih, dok je jedan preminuo, ostavljajući 13 osoba na optuženičkoj klupi.

Advokat Otašević objasnio je ranije za BIRN da su formalnosti novog suđenja neophodne, ali da njihovo trajanje zavisi od eventualnih dopuna optuženih i drugih učesnika u postupku. Na pripremnom ročištu, optuženi se prvo izjašnjavaju o krivici, razumevanju optužnice i predloženim dokazima. Nakon završetka pripremnog ročišta, formalno počinje iznošenje odbrane, gde će se uzeti u obzir eventualne dopune ili novi predlozi optuženih i njihovih branilaca.

Optužnica u predmetu Asomakum opisuje niz transakcija iz 2009. i 2010. između fantomskih firmi i stvarnih preduzeća, optužujući petoricu za pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću se dodatno stavlja na teret prevara, zbog osnivanja fantomskih preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata.

Hapšenje optuženih usledilo je 2015. godine, nakon što je poslanik Zoran Živković javno progovorio o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. godine, iznoseći da je njen navodni vlasnik Andrej Vučić. Ubrzo posle toga, čak četiri i po godine nakon osnivanja, Andrej Vučić je podneo tužbu tražeći proglašenje ništavosti osnivačkog akta preduzeća Asomakum, što je potvrđeno 2016. godine.

BIRN prati ovu priču od samog početka, a svi relevantni tekstovi mogu se naći u posebnom odeljku pod nazivom “Slučaj Asomakum”.