Kada je maja 2019. godine visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije posetila „Beretu“, poznatu fabriku oružja smeštenu na severu Italije, sa sobom su poveli i trojicu predstavnika firme GIM.

Jedan od njih bio je i Branko Stefanović, otac ministra policije, koji je na put krenuo u svojstvu specijalnog savetnika.

Posle činjenica koje je BIRN objavio o poseti Branka Stefanovića „Krušiku“ i njegovom službenom putu u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a, ovo je još jedan od dokaza koji pokazuju povezanost oca ministra policije i tog beogradskog preduzeća za trgovinu oružjem.

Odlazak u „Beretu“ je poseban u odnosu na posete Valjevu i Rijadu jer je Stefanović stariji ovoga puta bio deo zvanične državne delegacije.

Ovo je direktno u suprotnosti sa tvrdnjama ministra policije Nebojše Stefanovića da njegov otac nema nikakve veze sa GIM-om i poslovima trgovine naoružanjem i vojnom opremom.

Dokumentacija do koje je došao BIRN pokazuje da su osim Branka Stefanovića put Italije u maju 2019. godine krenuli i vlasnik GIM-a Goran Todorović, kao i Dragan Đorđević, bivši oficir za vezu srpske ambasade u Rimu.

Višečlanu delegaciju MUP-a predvodio je Ivan Ristić, u to vreme pomoćnik direktora policije.

On je prethodno obavljao funkciju šefa kabineta Ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Predstavnici „Berete“ na sastancima su bili direktor prodaje iz sektora za Odbranu i sproveđenje zakona Antonio Bjondi i menadžer istog sektora Alesandro Kostaljiola di Fijore.

Na pitanja upućena „Bereti“ da li su se njihovi direktori sastajali sa predstavnicima GIM-a, Stefanovićem i Todorovićem, kao i sa predstavicima MUP-a koje je predvodio pomoćnik direktora policije Ivan Ristić, od italijanske fabrike smo dobili pisani odgovor koji potvrđuje naša saznanja.

„Potvrđujemo da smo u posetu primili predstavnike kompanije GIM i ljude koje ste naveli kao deo delegacije“, navodi se odgovoru BIRN-u.

Stručnjaci upozoravaju da bi zajednički poslovi državnih službenika koji su najbliži saradnici ministra policije i privatne firme u kojoj je angažovan otac tog istog minista, trebalo da budu znak za uzbunu.

„Ovo je jasan dokaz da se radi o trgovini uticajem, a to je predvorje direktne korupcije“, kaže za BIRN profesor Zoran Stojiljković, bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Nebojša Stefanović, Branko Stefanović i Ivan Ristić nisu želeli da odgovore na pitanja BIRN-a.

Ivan Ristić, pomoćnik direktora policije (prvi zdesna) i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović na sastanku 2018. godine, Foto: mup.rs

Druženje u okolini Milana

Iako su se predstavnici GIM-a i „Berete“ sastali najmanje dva puta, nije do kraja jasno šta je bio ishod ovih poseta i koliko su one povezane sa državnim vojnim fabrikama i sa potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sastanci su organizovani u sedištu fabrike u gradiću Gardone Val Trompija, koji se nalazi stotinak kilometara severoistočno od Milana. U okviru posete organizovana je i proba „Beretinog“ arsenala na fabričkom strelištu.

Na video snimku sa strelišta, u koji je BIRN imao uvid, vidi se Ivan Ristić, pomoćnik direktora srpske policije.

Ristić je iskusni policajac koji je prvobitno bio na dužnosti načelnika Odeljenja za obezbeđenje predsednika Narodne skupštine Srbije.

Nakon toga postaje šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, da bi potom bio postavljen na mesto pomoćnika direktora policije Vladimira Rebića. Tu funkciju i danas obavlja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanje BIRN-a koja je bila svrha zajedničkog putovanja sa predstavnicima firme GIM, o čijem trošku je organizovan put, kao i kakva je bila uloga oca ministra policije na tim razgovorima.

U „Bereti“ su za BIRN rekli da je svrha sastanka bila isključivo prezentacija njihovih proizvoda i prikupljanje podataka o kompaniji.

„Jedini ishod ove posete bilo je uručivanje cenovnika `Beretinog` sportskog naoružanja. Nikakav dogovor nije postignut“, navodi se u pisanom odgovoru italijanske fabrike.

Prema saznanjima BIRN-a, obilazak „Berete“ u maju 2019. godine bila je druga poseta delegacije GIM-a tom italijanskom proizvođaču naoružanja. Prvi sastanak bio je u januaru iste godine, ali samostalno i bez predstavnika MUP-a.

U ministarstvu trgovine rečeno je za BIRN da GIM nema dozvolu za uvoz NVO (naoružanja i vojne opreme) iz kompanije „Bereta“.

Do prve posete „Bereti“ došlo je dakle samo dva meseca nakon što je krajem novembra 2018. godine BIRN objavio prvu priču u kojoj je otkrio da je maja 2017. godine Branko Stefanović bio deo šestočlane delegacije koja je posetila vojnu fabriku „Krušik“ u Valjevu kako bi ugovorili posao prodaje oružja za Saudijsku Arabiju.

BIRN je takođe objavio da je Branko Stefanović juna 2018. godine u svojstvu pravnog savetnika GIM-a putovao u Saudijsku Arabiju.

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz „Krušika“, proveo je tri meseca u pritvoru jer je javnost obavestio o događajima u ovoj valjevskoj fabrici naoružanja. Sud je 18. decembra odlučio da mu ukine meru kućnog pritvora, ali je Obradović u razgovoru za BIRN izjavio da „će borba za konačnu slobodu biti duga i mukotrpna“.

„Bereta“ zainteresovana za srpsku vojnu industriju

Italijanska „Bereta“ je najstarija fabrika za proizvodnju naoružanja na svetu. Osnovana je 1526. godine, a 2018. godine ostvarila je skoro 680 miliona evra prihoda. Posluje u Evropi, Americi, Australiji i Kini.

Poznati italijanski proizvođač naoružanja zainteresovan je za ulaganja u srpsku vojnu industriju još od 2018.

Te godine izmenjen je Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja čime su omogućena strana ulaganja u državnu namensku industriju.

Neposredno nakon izmene zakona vlasnik „Berete“ je posetio najstariju srpsku vojnu fabriku „Zastava oružje“. Obe strane pokazale su dobru volju da dve fabrike sarađuju u proizvodnji lovačkog naoružanja.

Međutim, do sada do te saradnje nije došlo.

Napomena:

U tekstu je ispravljena prvobitno objavljena pogrešna informacija da je Ivan Ristić ranije obavljao funkciju zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova.