Na poziv Fonda solidarnosti za dodelu pomoći egzistencijalno ugroženim kolegama usled krize izazvane pandemijom COVID-19 prijavilo se 1.668 umetnika, stručnjaka u oblasti kulture i drugih kulturnih radnika, što je gotovo tri puta više od očekivanog – saopštila je asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Inicijativa za dodeljivanje jednokratne pomoći je pokrenuta jer su mnogi umetnici i kulturni radnici tokom i nakon vanrednog stanja ostali bez prihoda.Oni su, osim toga, pozvali Ministarstvo kulture i Vladu Srbije da hitno pripreme dugoročni program mera koji će omogućiti svim kulturnim radnicima da prežive ovu krizu.

U okviru javnog poziva bilo je navedeno da jednokratna pomoć može biti dodeljena u iznosu do 30.000 dinara

„Strašna je činjenica da se prijavilo toliko ljudi, to svakako nismo očekivali“, kaže koordinatorka ove asocijacije Ana Vuković..

Ona ističe da je broj prijavljenih pokazao koliko je onih koje su državne institucije ostavile bez pomoći.

„Jedan od uslova za dodelu ove pomoći je da podnosioci prijava nisu samostalni umetnici koji su primili pomoć države, niti honorarni saradnici kulturnih institucija koji su dobili pomoć od lokalnih samouprava, kao ni preduzetnici u kulturi, tako da broj prijava dodatno ističe koliko ima onih koji nisu obuhvaćeni merama Vlade i gradskih sekretarijata za kulturu“, navodi Vuković.

Zakon o kulturi definiše samostalnog umetnika kao lice koje samostalno obavlja umetničku delatnost i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status samostalnog umetnika.

Odlukom Vlade Srbije za 2.373 samostalna umetnika odobrena je pomoć u iznosu od 90.000 dinara za mart, april i maj mesec. Međutim, ova pomoć nije stigla do onih koji nemaju pravno regulisan status samostalnih umetnika.

U odgovoru Ministarstva kutlure i informisanja navodi se da je reakcija države bila pravovremena i ispravna i da nije bilo osnova za pomoć nezaposlenim umetnicima, jer bi u tom slučaju oni bili oslobođeni poreza.

„Treba uzeti u obzir činjenicu da će samostalni umetnici koji dobijaju pomoć od države ove 2020. godine, morati da na tu pomoć plate doprinose ukoliko njihov ukupan prihod zajedno sa tom pomoći pređe iznos minimalne osnovice, dok nezaposleni umetnici, ako bi dobili tu pomoć, ne bi morali da plate doprinose na nju“, kažu u Ministarstvu.

Predsednik Koordinacionog odbora reprezentativnih umetničkih udruženja Bojan Kovačević smatra da je pomoć države bila značajna, ali da je problem statusa nezaposlenih umetnika i dalje nerešen.

„Nesporno je da je država htela da pomogne, ali bez pomoći su ostali mnogi koji su imali status samostalnog umetnika, ali su ga u međuvremenu izgubili jer su se u trenutku raspodele sredstava našli u procesu obnove statusa ili su bili nezaposleni“, ističe Kovačević.

On dodaje da je zato neophodno u budućnosti raditi na izmenama Zakona o kulturi i preciznijem definisanju statusa samostalnog umetnika.

Osim Fonda nezavisne kulturne scene Srbije, inicijativu za pomoć svojim članovima pokrenuli su i Narodno pozorište kao i Udruženje likovnih umetnika Srbije.