„Prvi utisci su dobri. Dobili smo dosta poruka da su ljudi uglavnom zadovoljni. Uradili smo mnogo više nego mnogo razvijenije zemlje“, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević u izjavi za BIRN prvog dana zvanične onlajn nastave koja je uspostavljena nakon uvođena vanrednog stanja zbog širenja virusa korona.

Škole u Srbiji su zatvorene za đake, ali nastava nije obustavljena.

Od danas 17. marta 2020. godine, umesto učionica i školskih klupa, đaci prate onlajn časove putem televizije i interneta – osnovci preko kanala RTS 3, a srednjoškolci na portalu RTS Planeta. Raspored časova isti je za sve učenike u Srbiji.

„U pitanju je složen posao, sve je vrlo intenzivno i dinamično“, kaže Šarčević dodajući da će od nedelje sistem biti postavljen još bolje jer će se nastava emitovati i na drugom kanalu RTS.

Na pitanje da li je ovaj model preuzet od neke druge države, ministar kaže da nije.

„Ja sam lično u mojim ustanovama ovo sproveo pre 11 godina i ovo smo uradili na osnovu mojih iskustava, iako sam u kontaktu i sa kolegama iz inostranstva“, objašnjava ministar.

Šarčević je prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije iz jula 2018. suvlasnik gimnazije „Ruđer Bošković“. Suvlasnik je i istoimene osnovne škole i predškolske ustanove.

Pre nego što je na državnom nivou bila doneta odluka o nastavi na daljinu, tu odluku je donela privatna gimnazija „Ruđer Bošković”. Ministar Šarčević je tada za BIRN kazao da se „radi na tome da sve škole pređu na onlajn nastavu“.

Gde su materijali

Ponedeljak 16. mart bio je prvi dan za upoznavanje sa novim modelom nastave i njegovim organizovanjem. Građani su se informisali putem medija, a nastavnici su pravili vajber grupe i prikupljali imejl adrese učenika.

Časovi su snimljeni za nekoliko narednih dana, traju po pola sata i emituju se po rasporedu dostupnom na sajtu www.rasporednastave.gov.rs.

Za one predmete kojih nema u programu, od nastavnika se očekuje da učenike upućuju na sadržaje koji bi im bili interesantni i korisni.

Sve emitovane lekcije biće dostupne na sajtovima javnog servisa www.rts.rs i www.rtsplaneta.rs na stranici pod nazivom „moja škola“.

Pokrenut je i portal Ministarstva prosvete za onlajn nastavu – www.mojaskola.gov.rs. Za pristup je potrebno napraviti nalog. Preko ovog portala će se meriti „prisustvo“ učenika na predavanjima i slušanje časova.

Ministar prosvete kaže da postoje dva načina – jedan je evidencija logovanja i uključivanja na poseban deo portala RTS Planeta i odnosi se i na osnovce i na srednjoškolce, a drugi je dnevnik koji popunjavaju roditelji o napretku u radu, koji prati ministarstvo.

Šta rade profesori

Nastavnicima osnovnih i srednjih škola danas je predstavljeno kako će izgledati njihov rad u narednom periodu, dok traje vanredno stanje, saznaje BIRN.

Oni će redovno upisivati časove u elektronski dnevnik prema rasporedu koji se odvija na RTS 3 i portalu RTS Planeta i individualno pronalaziti načine kako će vrednovati učenički rad.

Svaki nastavnik individualno osmišljava način provere, upisuje to u svoju pedagošku svesku i ocenjuje regularno ocenama da bi na kraju godine mogla da se izvede zaključna ocena.

Preporuke su iste i za profesore srednjih škola – trebalo bi da preporučuju učenicima edukativne sadržaje i osmisle način provere, koja je obavezna.

Školska uprava preporučuje da se u skladu sa situacijom ne održavaju sastanci već da se sve organizuje onlajn.

Zbog trenutne situacije i preporuka da svi ostanu u svojim kućama, pojedine izdavačke kuće poput Eduke i Kreativnog centra, ponudile su besplatno korišćenje digitalnih knjiga.

I onlajn platforma Uči Slobodno je otključala svoje materijale koji pokrivaju gradivo matematike od 5.do 8. razreda.