Nenad Milanović, nekadašnji šef kabineta Aleksandra Šapića, pred sudom će se naći 10. jula, objavio je portal N1, a potvrđeno je za BIRN iz Višeg suda u Beogradu. 

Milanovića Više javno tužilaštvo tereti da je u martu prošle godine kao šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, nudio „nameštanje postupka javne nabavke“ predstavnicima turske kompanije Kentkart.

Do istrage protiv Milanovića došlo je pošto je BIRN objavio tekst Snimci otkrivaju da je Šapićev šef kabineta nudio nameštanje tendera Kentkartu i audio snimke na kojima se čuje kako Milanović nudi predstavnicima Kentkarta da će im namestiti tender za novi posao – održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu – ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine.

Kentkart je bio zadužen za uvođenje sistema za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. godine i prvi ugovor je potpisan u vreme kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas, a Šapić njegov pomoćnik. Novi desetogodišnji ugovor je potpisan 2021. godine. 

Naredne godine, međutim, Šapić je izjavio da nije zadovoljan naplatom karata i najavio da će posao naplate preuzeti grad. 

Nekoliko meseci kasnije, u februaru 2023. godine, Skupština grada izglasala je raskid ugovora sa kompanijom Kentkart, a Milanović je u martu snimljen kako predstavnicima Kentkarta nudi novi posao, ukoliko prihvate da sporazumno raskinu ugovor o naplati karata sa gradom Beogradom.

Više javno tužilaštvo podnelo je optužno predlog protiv Milanovića 6. juna ove godine i objavilo da je za krivično delo Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Milanović tužio BIRN po objavljivanju teksta o nameštanju tendera

U međuvremenu je nekadašnji Šapićev šef kabineta tužio je BIRN za povredu ugleda i časti zbog objavljivanja teksta tražeći da mu se isplati 200.000 dinara „na ime pretrpljenih duševnih bolova“.

U tužbi podnetoj Višem sudu u Beogradu u junu prošle godine, Milanović je tvrdio da BIRN-ov tekst „obiluje apsolutnim neistinama“, ali nije naveo nikakva dalja pojašnjenja u vezi toga šta smatra netačnim. 

Iz BIRN-a su tada naveli da se radio o još jednoj SLAPP tužbi.

„Ovo je još jedna SLAPP tužba, četvrta ove godine koju je naša redakcija dobila. Ove tužbe se ne podnose radi zadovoljenja bilo kakve pravde, već radi iscrpljivanja novinara i redakcije. U samoj tužbi se nigde ne demantuje ni jedna činjenica izneta u tekstu. Duševna bol javnih zvaničnika, njihov ugled i čast, ne mogu biti iznad istine“, rekao je tada Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik BIRN Srbije.