Na protestu građana u severnoj Kosovskoj Mitrovici uz lidere Srpske liste, bio je i Zvonko Veselinović, prijatelj i poslovni partner Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste koji je u ponedeljak saslušan u MUP-u Srbije u predistražnom postupku zbog ubistva Olivera Ivanovića.

Široj javnosti Veslinović je postao poznat 2011. kao organizator barikada na Jarinju i Brnjaku na administrativnoj granici sa Kosovom.

Zvonko Veselinović se krajem te godine našao u pritvoru zajedno sa mlađim bratom Žarkom. Njih dvojica su uhapšeni na Kopaoniku u periodu kada se od tadašnjih srpskih vlasti očekivalo da urade nešto povodom blokada na severu Kosova.

Zvonko Veselinović tada je priveden zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, dok je Žarko, kako su mediji pisali, priveden zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekivanjem.

Veselinović je iz zatvora izašao godinu dana kasnije, 24. decembra 2012, nakon što je u međuvremenu došlo do promene vlasti.

U međuvremenu, rešavani su sudski sporovi koji su protiv Veselinovića vođeni. On i Radoičić su 2016. oslobođeni optužbi da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu Hipo Alpe Adria lizinga, koji su, između ostalog, bili postavljeni i na barikadama.

Veselinović i Radoičić bili su prvostepenom odlukom Višeg suda u Pirotu bili oslobođeni i optužbi da su sa još dvojicom optuženih, nezakonitim radnjama na izgradnji Koridora 10, pribavili protivpravnu imovinsku korist od 26,5 miliona dinara, ali je ta presuda ukinuta, a u toku je ponovljeni postupak.

Uporedo sa rešavanjem nedaća sa zakonom, Veselinović je od organizatora barikada i čoveka kojeg su mediji opisivali kao šefa organizovanog kriminala na severu Kosova, postao jedan od najviđenijih, ne samo kosovskih biznismena, već i šire.

Pričalo se da Veselinović dobija velike državne poslove preko firmi koje se ne vode na njega, ali koje su pod njegovom kontrolom, kao što su Inkop, Dolly Bell, Granit Peščar, Ramid i slično.

Veselinović je odnedavno prestao da prikriva vlasništvo nad nekim od tih firmi. Kako je BIRN pisao, i zvanično je postao suvlasnik firme Inkop, zajedno sa Radoičićem i bratom Žarkom.

Veselinović je do pre godinu dana najčešće pominjan kao najmoćniji čovek severa Kosova, kada je tu ulogu preuzeo njegov kum Radoičić, za kog je šira javnost čula nakon ubistva Olivera Ivanovića. Govorilo se da je „nezgodan tip” koji „mrači i oblači” severom i „o svemu odlučuje”.

Nezavničnu titulu “kralja severa” zatim je preuzeo Radoičić. Sve je češće viđan u društvu visokih lokalnih i srpskih funkcionera i bio neizostavan učesnik svih političkih skupova i prigoda na severu Kosova. O susretima sa Radoičićem, govorio je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Iako ga je kao pretnju sopstvenoj bezbednosti pominjao Oliver Ivanović, o čemu je pričao i u intervjuu koji je dao za BIRN u oktobru 2017. godine, predsednik Srbije u ponedeljak je na javnom servisu lično skinuo sa Radoičića svaku sumnju za umešanost u to krivično delo.

Nakon neuspelog pokušaja kosovske policije da ga uhapsi radi saslušanja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i jučerašnjeg poligrafa srpske policije koji je utvrdio da “sigurno nije ubio Ivanovića”, Radoičić nije primećen na današnjem protestu, ali je u prvim redovima viđen njegov kum Zvonko Veselinović.