O razlozima zbog kojih je došlo do pauze u suđenju za “Jovanjicu 1”, u Specijalnom sudu danas je govorio predsednik sudskog veća, sudija Zoran Ganić. On je rekao da je do odlaganja u izvođenju dokaza došlo zbog toga što je u međuvremenu dva puta odlagano pripremno ročište u predmetu “Jovanjica 2”. 

On je podsetio da u slučaju Jovanjica postoje dve optužnice – „Jovanjica 1“, po kojoj je suđenje optuženima u toku i koje je u fazi izvođenja dokaza, i  „Jovanjica 2“, po kojoj je pre dva dana, posle dva odlaganja, konačno započelo pripremno ročište

Održavanje pripremnog ročišta je preduslov kako bi započelo suđenje u predmetu „Jovanjica 2“.

Takođe je podsetio da je tužilaštvo ranije predložilo spajanje „Jovanjice 1“ i „Jovanjice 2“ u jedan predmet, kao i da odluku o tome sudsko veće ne može da donese pre nego što se završi pripremno ročište za „Jovanjicu 2“ i dodao da je ono odlagano dva puta i to ne krivicom suda.

„Ja sam pripremno ročište zakazao u zakonskom roku, ali je ono odlagano zbog nedolaska pojedinih branilaca i otkazivanja punomoćja nekim advokatima, dakle odlagano je, neću da upotrebim neke druge reči“, kazao je Ganić i dodao da je u ponedeljak, 14. juna pripremno ročište ipak počelo, uprkos zahtevima pojedinih advokata da se ponovo odloži.

„U četvrtak, 17. juna se pripremno ročište nastavlja i očekujem da će biti završeno. Posle toga ću poslati predlog tužilaštva da se dva postupka spoje i kada se odluči, onda ćemo nastaviti sa suđenjem“, rekao je Ganić.

Upravo zbog mogućnosti da se dva postupka objedine, sudsko veće nije želelo da nastavi sa izvođenjem dokaza u predmetu „Jovanjica 1“, objasnio je sudija.

„Da smo nastavili pre odluke o spajanju, onda bismo mogli da dođemo do situacije u kojoj bismo duplo izvodili dokaze u jednom i u drugom predmetu, odnosno nakon odluke o spajanju, ponovo bismo morali da izvodimo već izvedene dokaze“, rekao je Ganić.

Ovome se usprotivila Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica prvookrivljenog Predraga Koluvije, koja je rekla da je njenom klijentu u interesu da se predmeti spoje, ali i da mu je isto tako u interesu da se predmet „Jovanjica 1“, kao pritvorski predmet, odvija bez zastoja.

„Ne vidim zašto se ne bi nastavio ovaj predmet“, konstatovala je Nikodinović, upitavši sudiju da li je to zbog toga da se ne bi ponovo ispitivali svedoci nakon spajanja predmeta, što je Ganić potvrdio.

„Pa ja mislim da se ne bi ponovo saslušavali“, rekla je Nikodinović, na šta joj je sudija odgovorio da je to samo njeno mišljenje. 

„Ja sam inače planirao da nastavim „Jovanjicu 1“, ali je pripremno ročište odlagano i to ne zbog suda“, podsetio je Ganić na taj način branioce da su pripremna ročišta odlagana upravo zbog njihovog izostanka sa pripremnog ročišta ili zbog toga što su im klijenti otkazivali punomoćja.

Podsetimo da je nakon dva odlaganja, 14. juna konačno počelo pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“, o čemu je BIRN pisao. Uslovi za održavanje su se stekli nakon što je sudsko veće odredilo Predragu Koluviji branioca po službenoj dužnosti, pošto je on uoči samog ročišta otkazao punomoćje Zori Dobričanin Nikodinović, Aleksandri Zlatić i Svetislavu Bojiću. Iako je novi branilac u ponedeljak, 14. juna zatražio da se i ovo ročište odloži, sud je ipak doneo odluku da se ono održi.

Koluvija je punomoćje ovim advokatima otkazao samo u predmetu „Jovanjica 2“, dok su oni ostali njegovi branioci u „Jovanjici 1“. Zbog toga je otkazivanje punomoćja izazvalo sumnju u motive ovakvog Koluvijinog poteza i otvorilo pitanje da li je reč o taktici odugovlačenja sudskog postupka. 

A upravo ovo prolongiranje pripremnog ročišta za „Jovanjicu 2“, koje je dovelo i do zastoja u suđenju za „Jovanjicu 1“, advokati su na današnjem glavnom pretresu videli kao razlog da se njihovim branjenicima ukine pritvor. 

Tako je branilac okrivljenog Vuleta Bojovića zatražio da se njegovom klijentu ukine pritvor, rekavši da podržava predlog za spajanje dva predmeta, ali i da zbog odlaganja postupka „Jovanjica 1“, klijent koji je u pritvoru, trpi posledice i to zbog „odlaganja nekog drugog predmeta sa kojim on nema ništa“. 

Advokat je konstatovao da Bojović jeste bio ranije osuđivan, ali da je u ovom slučaju “bio samo fizički radnik koji je postupao po nečijem nalogu”. 

Isto je za svog klijenta zatražila i advokatica Aleksandra Zlatić. Ona je predložila da se Vladanu Živojinoviću ukine pritvor ili zameni blažom merom.

„Ovde smo u situaciji da se odlaže predmet zbog odlaganja u nekom drugom predmetu. Vladan Živojinović trpi posledice postupanja suda“, ustvrdila je Zlatić.

Isto je u svom obraćanju sudu rekao i sam Vladan Živojinović.

Ukidanje pritvora danas je prvi put od početka suđenja zatražio i sam Predrag Koluvija. On je sud obavestio da je išao na dva pregleda, kod otorinolaringologa i neurologa, koji su konstatovali da njegove zdravstvene tegobe i dalje traju.

„ORL je rekao da imam poremećaj centra za ravnotežu i gubitak vida, da to napreduje. Bio sam i kod neurologa, on je rekao da sam doživeo neku vrstu mikro-šloga na kapilarnom nivou mozga i da zato imam te smetnje. Do sada nisam tražio, ali sad tražim da mi ukinete pritvor, pre svega zbog zdravstvenog stanja“, rekao je Koluvija. 

Ukidanje pritvora zatražio je i advokat okrivljenog Stevana Holića. 

Zamenik Tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun rekao je da se protivi predlozima za ukidanje pritvora. On smatra da se nisu promenile okolnosti i činjenice zbog kojih bi sud doneo drugačiju odluku. 

„Tužilaštvo apostrofira da stoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i produžavan. Takođe treba imati u vidu okolnosti pod kojima je krivično delo počinjeno“, rekao je Drecun dodavši da sud treba da uzme u obzir i spremnost okrivljenih da krivična dela čine u kontinuitetu. Dodao je i da je okrivljeni Vule Bojović već bio osuđivan za isto krivično delo u Hrvatskoj i da je tamošnjim organima ostao nedostupan nakon što se našao na slobodi.

Sudsko veće odbilo je predloge advokata za ukidanje pritvora, jer za sada nema novih okolnosti, a kada se postupak bude nastavio, veće će o tome ponovo odlučivati, rekao je sudija Ganić. 

On je saopštio da se ujedno otkazuje nastavak glavnog pretresa koji je bio zakazan za sutra, i dodao da će u četvrtak, 17. juna biti održan nastavak pripremnog ročišta za „Jovanjicu 2“.

„Nadam se da ćemo završiti pripremno ročište i da ćemo suđenje nastaviti  8. i 9. jula“, zaključio je zakazivanjem termina narednog glavnog pretresa sudija Ganić današnje ročište. 

Zora Dobričanin traži da bude Koluvijin advokat po službenoj dužnosti

Odgovarajući sudiji Ganiću na njegove opaske da su pripremna ročišta za „Jovanjicu 2“ odlagana zbog advokata, a ne zbog suda, Zora Dobričanin Nikodinović, koja je u tom predmetu zastupala Predraga Koluviju sve do trenutka kada joj je uoči poslednjeg pripremnog ročišta otkazao punomoćje, navodno, zbog finansijskih razloga, predložila je danas sudu da nju imenuje za Koluvijinog branioca po službenoj dužnosti.

„Da ste odredili nekog drugog za branioca po službenoj dužnosti ne bi bilo odlaganja“, rekla je Nikodinović i dodala da je sud mogao nju da imenuje.

Sudija Ganić je odgovorio da tako nešto nije predložio ni okrivljeni Koluvija, niti ona kao njegov branilac.

„On je otkazao punomoćje, rekao je da će sam da angažuje advokata, a pošto to nije učinio, on je dobio advokata po službenoj dužnosti“, odgovorio je Ganić.

Sa predlogom Zore Dobričanin da ona bude postavljena za branioca po službenoj dužnosti, saglasio se i sam Predrag Koluvija.  

Dosadašnji tok

Druga optužnica u slučaju Jovanjica tereti ukupno devet osoba za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave.

Prvooptuženi je i u ovom predmetu Predrag Koluvija i obe optužnice ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.

Dok se u optužnici “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra prošle godine traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, optuženi terete da su bili zaduženi za neovlašćenu proizvodnju, u drugoj optužnici mahom su pripadnici policije i službi bezbednosti koji su bili zaduženi za bezbednost Jovanjice. 

Oni su postali pripadnici organizovane kriminalne grupe prihvatajući zadatke koji se odnose na bezbednosnu zaštitu nedozvoljene proizvodnje opojne droge. Predrag Koluvija je osmislio plan kao vođa organizovane kriminalne grupe, navodi se u optužnici “Jovanjica 2”.

U dosadašnjem toku postupka, optuženi su se branili ćutanjem.

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je pronađeno 1,6 tona marihuane.