Suđenje inspektorima Milanu Isakovu, Milošu Kneževiću i Milošu Vešoviću, optuženim za zloupotrebu službenog položaja pred Višim sudom u Beogradu, odloženo je pošto se Isakov nije pojavio na ročištu zbog bolesti. 

Ovo je već treći put zaredom da se odlaže ročište kojim je trebalo da započne suđenje protiv trojice policijskih inspektora. Suđenje Milanu Isakovu i njegovim kolegama već je odlagano 4. oktobra i 1. novembra ove godine. Suđenja su tada bila odlagana zbog bolesti Vešovića.

Inspektori Knežević, Isakov i Vešović optuženi su da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, a na teret im se stavlja i zlostavljanje i mučenje, dok je Miloš Vešović okrivljen i za krivično delo teška telesna povreda.

U optužnom predlogu, koji je 4. septembra ove godine potpisala Željka Nikolaidis, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, navodi se da su se trojica inspektora 28. septembra 2022. godine u kasnim večernjim satima, po prethodnom dogovoru Milana Isakova i oštećenog B.H, odvezla službenim vozilom IV odeljenja beogradske policije i sastala sa oštećenima B.H. i M.M. na jednom od sporednih puteva iza benzinske stanice Knez Petrol u Višnjičkoj 45.

Šef IV odeljenja zaduženog za borbu protiv narkotika, donedavno je bio inspektor Slobodan Milenković, koji je predvodio akciju na Jovanjici u novembru 2019. godine.

Susret trojice inspektora se, prema navodima u optužnom predlogu, dogodio zbog toga što je trebalo da oštećeni B.H. i M.M. okrivljenom inspektoru Isakovu vrate tri nargile, koje im je on dao na korišćenje tokom leta uz određenu novčanu nadoknadu.

Dalje se navodi da su posle prepirke, oštećeni isplatili Isakovu 13.000 dinara za korišćenje nargila i da su nakon toga hteli da odu, ali da su ih okrivljeni zaustavili, kršeći Zakon o policiji, uz povike – „Policija, ruke na krov, dajte lične karte“! U optužnom predlogu se navodi da su trojica inspektora oštećene zatim legitimisali, vezali lisicama i tukli rukama i nogama po glavi i telu.

Za dvojicu okrivljenih se navodi da su oštećenima udarcima naneli niz lakih telesnih potvrda, dok je okrivljeni inspektor Miloš Vešović, kako se sumnja, teško telesno povredio B.H. kod koga je došlo do perforacije leve bubne opne nakon što ga je Vešović udario otvorenom šakom po glavi.

Tužiteljka Nikolaidis u optužnom predlogu traži da sud inspektorima Kneževiću i Isakovu izrekne zatvorske kazne u trajanju od dve godine i šest meseci, dok za Vešovića traži jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i dva meseca, kao i da se svim okrivljenima izrekne zabrana vršenja poziva policijskog službenika u trajanju od pet godina. 

Optužni predlog protiv Isakova podnet dva dana uoči njegovog svedočenja o Jovanjici

Optužni predlog protiv Kneževića, Isakova i Vešovića je potpisan 4. septembra ove godine, samo dva dana uoči svedočenja Isakova pred Specijalnim sudom u postupku „Jovanjica 1“. 

Isakov je zajedno sa Slobodanom Milenkovićem, tadašnjim načelnikom IV odeljenja beogradske policije, bio u službenom automobilu koji je Predraga Koluviju, suvlasnika kompanije Jovanjica, 13. novembra 2019. godine zaustavio na auto-putu Beograd-Niš zbog bahate vožnje, nakon čega je Koluvija i uhapšen.

Više javno tužilaštvo objavilo je da je podiglo optužni predlog protiv Milana Isakova i dvojice njegovih kolega, samo nekoliko sati nakon što je 6. septembra ove godine, Isakov svedočio u predmetu „Jovanjica 1“

On je tada, obraćajući se sudskom veću sudije Zorana Ganića, pomenuo i slučaj za zloupotrebu službenog položaja, koji se protiv njega vodi u Višem sudu, rekavši da je taj postupak pokrenut samo zato što je sa Milenkovićem uhapsio Predraga Koluviju i da su ga zato uhapsili i pritvorili. 

„Samo zato što sam sa Mitićem, Milenkovićem i kolegama sa Četvrtog odeljenja učestvovao u otkrivanju fabrike droge koju kontrolišu državne službe, protiv mene je Više tužilaštvo na čelu sa tužiocem Stefanovićem pokrenulo krivični postupak, i to ne samo kao jedan vid osvete, već i kao jedan pritisak na mene. Ali izuzetno je strašno da me hapse i pritvaraju iz tog razloga što sam deo tima koji će ići do kraja da se raspetlja Jovanjica“, rekao je Isakov tokom svedočenja u postupku „Jovanjica 1“. 

Svedočeći u predmetu „Jovanjica 1″ u septembru ove godine, Milan Isakov je rekao da je postupak protiv njega pred Višim sudom pokrenut samo zato što je sa Milenkovićem uhapsio Predraga Koluviju i da su ga zato uhapsili i pritvorili. | Fotografija: BIRN

Za tužiteljku Željku Nikolaidis javnost je čula nakon što je u julu 2022. godine saslušavala inspektora Slobodana Milenkovića zbog optužbi koje je protiv njega iznela Dijana Hrkalović, rekavši da Milenković „radi drogu“. 

Kako je tada pisao nedeljnik Vreme, tokom prvog informativnog razgovora sa inspektorom Milenkovićem u julu prošle godine, tužiteljka Željka Nikolaidis ga je dočekala dok je „pijuckala kafu iz šolje sa amblemom BIA“. Pojedini mediji su je označavali kao partijsku tužiteljku, koja uživa veliko poverenje glavnog višeg tužioca Nenada Stefanovića. 

Nedavno je, međutim, takođe prema navodima pojedinih medija, došlo do zaokreta u njihovim odnosima, koje prate višemesečni sukobi u Višem javnom tužilaštvu i brojne optužbe da glavni tužilac Stefanović zloupotrebljava svoju poziciju. O tome su prve javno govorile tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović. Dešavanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu prati i Evropska komisija.

Inače, predmet protiv trojice inspektora – Isakova, Kneževića i Vešovića – pre tužiteljke Nikolaidis, vodila je tužiteljka Jelena Stevančević, kojoj je predmet oduzet dok je bila na bolovanju. Predmet je zatim dodeljen tužiteljki Nikolaidis, koja je optužni predlog potpisala u ekspresnom roku.

Nakon što je tužiteljka Nikolaidis potpisala optužni predlog, predmet je ponovo vraćen tužiteljki Stevančević, čime je ona bila nezadovoljna.

Prema ranijim BIRN-ovim saznanjima, tužiteljka Stevančević poslala je dopis višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću tražeći mu da joj izda obavezujuće uputstvo za dalje postupanje u ovom predmetu. 

U tom dopisu ona je izrazila neslaganje sa kvalifikacijom dela, koje se odnosi na zloupotrebu službenog položaja. Izvor BIRN-a je tada rekao da je tužiteljka Stevančević u veoma oštrom tonu zatražila da joj viši javni tužilac Nenad Stefanović izda obavezujuće uputstvo, odnosno da joj naloži da mora da postupa po tom optužnom predlogu, ukoliko u njemu ostane kvalifikacija krivičnog dela zloupotreba službenog položaja. 

Nakon ovoga, 4. oktobra, oglasilo se i Više javno tužilaštvo koje je saopštilo da je tužiteljka Jelena Stevančević „podnela zahtev za presignaciju predmeta, koji je tretiran kao zahtev za izuzeće, te da je odlukom Glavnog javnog tužioca u VJT u Beogradu izuzeta iz daljeg postupanja u predmetu zbog pristrasnosti“.