Tokom današnjeg ročišta, advokati okrivljenih nastavili su sa izjašnjenjima i iznošenjem dokaznih predloga koji su započeti tokom jučerašnjeg dana, rekao je za BIRN posle pripremnog ročišta koje je zatvoreno za javnost, advokat Jugoslav Tintor, branilac okrivljenog policajca Radovana Bojovića. 

“U prvom delu današnjeg ročišta ja sam izlagao i završio svoje izlaganje u vezi sa optužbama protiv Radovana Bojovića”, kazao je Tintor, dodajući da je ostalo da svoje primedbe i dokazne predloge iznese još nekoliko advokata. 

Naredno pripremno ročište zakazano je za 4. i 5 april, a Tintor kaže da je teško proceniti da li bi ova faza postupka mogla tada biti i okončana, jer sve zavisi od toga koliko advokati budu dugo izlagali. 

“Ja sam, recimo dugo izlagao, danas skoro ceo dan. Kada svi branioci završe sa svojim izlaganjima, pripremno ročište se okončava i zakazuje se glavni pretres, odnosno suđenje može da započne”, rekao je Tintor.

Advokat Svetislav Bojić, branilac Saše Vujisića, bivšeg pripadnika Vojnoobaveštajne agencije (VOA) koji je u bekstvu još od 2019. godine, procenjuje da je za okončanje ove faze postupka potreban još jedan do dva termina, nakon čega bi konačno, posle skoro tri godine, moglo da otpočne suđenje. Ukoliko, naravno, ne bude novih odlaganja. 

On za BIRN precizira da su tokom jučerašnjeg i današnjeg ročišta svoja izlaganja izneli advokati okrivljenih pripadnika BIA Aleksandra Tošića i Branislava Radosavljevića, kao i pripadnika MUP-a Radovana Bojovića. Na prethodno održanom ročištu u septembru prošle godine, to su učinili i branioci prvookrivljenog Predraga Koluvije.

“Izneli su svoja uvodna izlaganja osporavajući dokaze koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo u optužnici… branioci su iznosili primede na način pribavljanja dokaza, kao i to da se određeni dokazi ne nalaze u spisima predmeta ‘Jovanjica 2’,  već samo u spisima predmeta ‘Jovanjica 1’”, kazao je Bojić i dodao da će na sledećm ročištu u aprilu svoja izlaganja izneti advokati okrivljenih policajaca Milana Kendije i Zorana Baštovanovića, kao i bivšeg pripadnika VOA Saše Vujisića, čiji je Bojić branilac. O optužnici će se izjasniti i branioci Miloša Tofilovića, koji je vozio auto u kom je bio Predrag Koluvija onoga dana 2019. godine kada ih je policija zaustavila na auto-putu nakon čega je Koluvija uhapšen, kao i Slaviše Milinkovića, koji nije pripadnik bezbednosnih službi. 

Nakon dve godine i devet meseci koliko je prošlo od prvog zakazanog termina za njegovo održavanje i dvadesetjednog odlaganja, ovo je tek četvrti put da je sudsko veće sudije Zorana Ganića uspelo da održi pripremno ročište ali, kao što je već napomenuto, ova faza postupka još nije okončana.

Od maja 2021. pripremna ročišta odlagana su zbog najrazličitijih razloga, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata, ali i zbog promena u advokatskim timovima okrivljenih i zahtevima za izuzeće tužilaca i sudije.

Suđenje u predmetu Jovanjica 2” izuzetno je važno, jer treba da dokaže navode iz optužnice da su pojedinci iz državnih struktura učestvovali u uzgajanju kanabisa. Naime, ta optužnica, osim Koluvije, tereti i šest pripadnika BIA, policije i Vojno-obaveštajne agencije da su mu pomagali pružajući mu zaštitu, kao i da su odavali poverljive informacije iz istraga. 

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno oko 65.000 biljaka kanabisa, čija je težina nakon sušenja iznosila 1,6 tona i oko 660 kilograma osušenog kanabisa, čija je sudbina kao dokaza u predmetu i dalje neizvesna, jer se o njegovom eventualnom izdvajanju i dalje čeka odluka Apelaciong suda u Beogradu.