Glavni pretres u slučaju Asomakum još jednom je odložen jer na zakazano ročište pred Višim sudom u Beogradu nije došao jedan okrivljeni i jedan advokat, obojica zbog zdravstvenih problema. Zbog toga je sutkinja Vesna Božović Milošević naredni pretres zakazala za početak oktobra. 

Na pretresu je trebalo da bude nastavljeno saslušanje okrivljenih nakon što su poslednji saslušani još 27. januara 2020, posle čega nije održano nijedno ročište. 

U dosadašnjem toku postupka okrivljeni su se izjasnili o krivici i svi su rekli da nisu krivi. 

Desetoro od osamnaestoro optuženih za zloupotrebu položaja i pranje novca preko fantomskih firmi, iznelo je svoju odbranu. Prema optužnici, među fantomskim firmama je i Asomakum koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je 2010. kada je firma osnovana, bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke. 

Ono što je zajedničko u odbranama okrivljenih jeste tvrdnja da se međusobno ne poznaju, da su se prvi put videli na sudu. Svi su, takođe, negirali navode u optužnici da su učestvovali u simulovanim poslovima.

Najviše pažnje, međutim, privukla je odbrana optužene Snežane Đurđić koja je ispričala kako je izgledao njen susret sa izvesnim Andrijom, ali i njegov izgled.  

Ona je „Andriju“ opisala kao krupnog muškarca, tamno smeđe kose koji je tada bio tridesetih godina.

„Pa kako da opišem čoveka koji je javna ličnost, svi znaju kako on izgleda“, glasio je odgovor optužene na pitanje sudije da opiše kako je izgledao predstavnik firme Asomakum koji joj se predstavio kao „Andrija“.

Suđenje u ovom slučaju počelo je još decembra 2017. godine, nakon dvogodišnje istrage. U poslednjih godinu i po dana ročišta su odlagana zbog raznih razloga, a poslenje, 6. aprila ove godine je odloženo, između ostalog, i zbog toga što je advokat Vladimir Beljanski, branilac okrivljenog Milana Mašića, zatražio izuzeće sutkinje Božović Milošević. Izuzeće je zatraženo zbog sumnji branilaca okrivljenog Mašića u nepristrasnost sutkinje i zbog „lične netrpeljivosti prema njima“. 

Kako BIRN saznaje, već sutradan, 7. aprila, predsednik Višeg suda u Beogradu, sudija Aleksandar Stepanović doneo je rešenje kojim je ovaj zahtev odbijen, ali je novo ročište bilo zakazano tek za 23. jun, koje je, međutim, takođe otkazano.

Inače, zbog stalnih odlaganja i dužine ovog sudskog postupka, na ročištu održanom 9. februara ove godine, koji je, takođe bio odložen, broj optuženih je smanjen za četvoro zbog nastupanja apsolutne zastare, zbog čega je krivični postupak protiv njih obustavljen.

Ovaj u javnosti već gotovo zaboravljeni sudski postupak trebalo bi da utvrdi optužbe iz maja 2017. godine koje opisuju niz transakcija s kraja 2009. i tokom 2010. godine između fantomskih firmi (navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta) i 10 preduzeća, koja stvarno posluju na tržištu.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću na teret se stavlja i krivično delo prevara jer su, kako se navodi, osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. Među njima je i Asomakum, koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića.

Osamnaest osoba obuhvaćenih ovom optužnicom uhapšeno je 2015. godine i to nakon što je o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio poslanik Zoran Živković. On je rekao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić, što se moglo videti i u Agenciji za privredne registre. 

Aleksandar Vučić tada je demantovao Živkovićeve tvrdnje, a ubrzo nakon javne prozivke, Andrej Vučić podnosi tužbu protiv Asomakuma tražeći ništavnost osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu, iako su od osnivanja tog preduzeća, u tom trenutku, prošle čak četiri i po godine. 

Odluka Privrednog suda o ništavosti osnivačkog akta Asomakuma potvrđena je odlukom Privrednog apelacionog suda februara 2016. U tom trenutku, već je vođena i istraga protiv pomenutih 18 osoba uhapšenih 2015, a trajala je dve godine. Prvo pripremno ročište bilo je zakazano za decembar 2017, a odlagano je čak pet puta. Do danas više puta su odlagani i glavni pretresi,  a poslednji je održan pre skoro godinu i po dana. 

BIRN od početka prati slučaj Asomakom, a sve tekstove koje smo objavili u vezi sa tim, možete pročitati ovde.