Nekadašnji sekretar Sekretarijata za poslove ozakonjenja objekata Grada Beograda Nemanja Stajić saslušan je zajedno sa još dvojicom osumnjičenih zbog sumnje da je počinio krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopšteno iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, izdat je nalog o sprovođenju istrage protiv Stajića, koji je osumnjičen za zloupotrebe u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini. 

Tužilaštvo bivšeg gradskog sekretara sumnjiči da je, zajedno sa zaposlenim u geodetskoj agenciji “Jugoprojekt” Vladom Kovačevićem i direktorom firme “Borpromet” Vojinom Ostojićem pribavio “Borprometu” imovinsku korist veću od 1,5 miliona dinara.

Prema Krivičnom zakoniku, za ovakvo krivično delo predviđena je kazna zatvora od dve do 12 godina.

Danas su saslušani Stajić i Kovačević, koji su negirali izvršenja krivičnih dela, dok je osumnjičeni Ostojić izostao sa saslušanja zbog zdravstvenih razloga.

Tužilaštvo ujedno sumnjiči Stajića i još tri osobe za “očigledno nesavesno postupanje u vršenju službe”. Stajić je i ovo krivično delo negirao, a preostali osumnjičeni za ovo delo trebalo bi da budu saslušani u drugoj polovini oktobra.

Prema navodima iz Tužilaštva, sumnja se da je Vojin Ostojić sa umišljajem podstrekao Vladu Kovačevića da zloupotrebi javna ovlašćenja u obavljanju geodetskih radova, tako što je lažno prikazao u Katastarsko-topografskom planu od oktobra 2015. godine, postojanje i poziciju šest objekata koji su predmet zahteva za legalizaciju “Borpromet” pred Sekretarijatom za poslove legalizacije, i nalaze se u Ulici Gospodara Vučića br.171, a koje je označio kao drvene šupe.

Dalje se u saopštenju Tužilaštva navodi da ti objekti nisu vidljivi na satelitskom snimku teritorije Republike Srbije iz 2015. godine, a da Stajićev Sekretarijat nije pribavio niti tražio dokaze da su ispunjeni ovi uslovi za ozakonjenje, shodno Zakonu o ozakonjenju objekata. Stajić je na osnovu ovog plana 25. aprila 2017. dao mišljenje da objekti ispunjavaju uslove za ozakonjenje.

Takođe, Stajić je – prema navodima Tužilaštva – uputio Ostojića da podnese zahtev za utvrđivanje zemljišta za redovnu upotrebu objekata i formiranje građevinske parcele, a da nakon pravnosnažnosti rešenja podnese zahtev za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom Republičkoj direkciji za imovinu.

Na ovaj način, navodi Tužilaštvo, Ostojić i “Borpromet” su 9. decembra 2020. stekli pravo svojine na zemljištu ispod objekata, iako oni nisu bili u vlasništvu Ostojića, niti su ti objekti postojali, kako je to navedeno u pogledu površina i pozicija, pa time nisu bili ispunjeni uslovi za kupovinu zemljišta ispod tih objekata od Republike Srbije po ovoj proceduri.

Tužilaštvo na kraju navodi da je na ovaj način – lažnim prikazivanjem objekata u zahtevu za legalizaciju i naknadnom procedurom – “Borprometu” pribavljena korist sticanja prava svojine nad zemljištem, a da je kompanija već prodala to zemljište. 

Podsetimo, BIRN je u više navrata pisao o Nemanji Stajiću i njegovoj ulozi u nezakonitom ozakonjivanju izgrađenih objekata po Beogradu.

Kako je pisao BIRN u aprilu, Stajić i Sekretarijat kojeg je vodio do sredine ove godine, ozakonili su objekat u ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića br. 8 i 10 u Mirijevu, gradska opština Zvezdara, iako taj objekat nije ispunjavao osnovni uslov propisan zakonom – da postoji na satelitskom snimku iz 2015. godine.

BIRN je tada otkrio i da je taj objekat u vreme ozakonjenja – u februaru 2019. godine – pripadao Ivanu Komatini, koji je kasnije tu zgradu uneo u firmu Loyal Trust čiji je bio suvlasnik sa rođenim bratom Nemanje Stajića, Novakom, da bi ubrzo Komatina izašao iz vlasništva i ostavio Novaku Stajiću vlasništvo nad zgradom koju je ozakonio njegov brat Nemanja.

BIRN-u je danas u VJT rečeno da su u toku provere nelegalnog ozakonjenja objekta u ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića br. 8 i 10 u Mirijevu.

BIRN je pisao i o zgradi u ulici Neznanog junaka 23, u kojoj stanove imaju članovi porodice Stajić, kao i načelnik beogradske policije Veselin Milić i kompanija Milenijum tim. 

Ranije danas BIRN je objavio da je Stajićev advokat Mihajlo Srdić, jedan od dvojice advokata koga su u svojim brojnim obraćanjima nadležnim institucijama pominjali zaposleni povodom stečaja Holding kompanije Komgrap, koji je do prošle godine vodio Novak Stajić, brat Nemanje Stajića. 

Komgrap je tokom privatizacije 2007. godine kupio Integral Inženjering iz Laktaša (Republika Srpska), inače firma koju mediji označavaju kao blisku Miloradu Dodiku. Tvrdeći da je firma gurnuta u stečaj 2017, radnici Komgrapa su upozoravali da je firma Velak inženjering iz Beograda povezana sa Integral Inženjeringom, i da je ta beogradska firma na indirektan način učestvovala u nezakonitoj rasprodaji Komgrapovih nepokretnosti tokom stečajnog postupka. Oni su u dopisu upućenom institucijama i javnosti, između ostalog, kao jednu od primedbi na stečajni postupak naveli i to što Komgrap zastupaju advokati Mihajlo Srdić i Aleksandar Majkić, koji su ranije zastupali i Velak inženjering. Privredni sud u Beogradu je u jednom odgovoru na podneske zaposlenih u Komgrapu naveo da su ovi advokati izjavili da nisu zastupali Velak inženjering iz Beograda. 

Inače, kao većinski vlasnik Komgrapa danas je upisan srpski Ogranak Integral inženjeringa, koji je u vlasništvu Integral inženjeringa AD iz Laktaša, a čiji je direktor i vlasnik Slobodan Stanković, koji je pre nekoliko dana stavljen na listu sankcija SAD, sa obrazloženjem da je blizak Miloradu Dodiku.