Kako BIRN saznaje, u Višem javnom tužilaštvu u toku je saslušanje bivšeg sekretara Sekretarijata za ozakonjenje objekata Nemanje Stajića i još dvoje osumnjičenjih.

Saslušanje je počelo u 9.30, Stajić je na saslušanje došao sa advokatom. Kako je za BIRN rečeno u VJT, protiv Nemanje Stajića je pokrenuta jedna istraga zbog dva krivična dela – zloupotreba službenog položaja i nesavesan rad u službi.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeni su i Vlada Kovačević zaposlen u geodetskoj agenciji „Jugoprojekt“ zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja i Vojin Ostojić, direktor firme „Borpromet“ zbog istog krivičnog dela podstrekavanjem.

„Što se tiče drugog krivičnog dela koje se Stajiću stavlja na teret – nesavesan rad u službi – pored njega naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćena su još tri lica koja će biti pozvana na saslušanje za 17. oktobar“, navodi se u pisanom odgovoru iz VJT za BIRN.

Takođe, u VJT kažu da su u toku provere nelegalnog ozakonjenja objekta u ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića br. 8 i 10 u Mirijevu o čemu je BIRN pisao u aprilu ove godine.

Kako BIRN saznaje, Stajićev advokat je Mihajlo Srdić, jedan od dvojice advokata koga su u svojim brojnim obraćanjima nadležnim institucijama pominjali zaposleni povodom stečaja Holding kompanije Komgrap, koji je do prošle godine vodio Novak Stajić, brat Nemanje Stajića. 

Naime, Komgrap je tokom privatizacije 2007. godine kupio Integral Inženjering iz Laktaša (Republika Srpska), inače firma koju mediji označavaju kao blisku Miloradu Dodiku. Tvrdeći da je firma gurnuta u stečaj 2017, radnici Komgrapa su upozoravali da je firma Velak inženjering iz Beograda povezana sa Integral Inženjeringom, i da je ta beogradska firma na indirektan način učestvovala u nezakonitoj rasprodaji Komgrapovih nepokretnosti tokom stečajnog postupka. Oni su u dopisu upućenom institucijama i javnosti, između ostalog, kao jednu od primedbi na stečajni postupak naveli i to što Komgrap zastupaju advokati Mihajlo Srdić i Aleksandar Majkić, koji su ranije zastupali i Velak inženjering. Privredni sud u Beogradu je u jednom odgovoru na podneske zaposlenih u Komgrapu naveo da su ovi advokati izjavili da nisu zastupali Velak inženjering iz Beograda. 

Inače, kao većinski vlasnik Komgrapa danas je upisan srpski Ogranak Integral inženjeringa, koji je u vlasništvu Integral inženjeringa AD iz Laktaša, a čiji je direktor i vlasnik Slobodan Stanković, koji je pre nekoliko dana stavljen na listu sankcija SAD, sa obrazloženjem da je blizak Miloradu Dodiku.