Novinarke BIRN-a Jelena Veljković i Ana Ćurić nominovane su za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo u kategoriji onlajn medija koju tradicionalno dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

Jelena Veljković nominovana je za serijal istraživačkih tekstova o nelegalnoj gradnji na Goliji iza koje stoji Žarko Veselinović, brat kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića.

BIRN je objavio delove iz izveštaja građevinske inspekcije u kojima se navode problem na koje su nailazili tokom nadzora.

„Na pola puta naišli smo na balvan preprečen na putu, čega u dolasku nije bilo. S obzirom na to da smo u tom zabitom prostoru bili prisutni samo mi, inspektori, predstavnici Srbijašuma i radnici, jasno je bilo da je to bila opomena“, stoji u izveštaju.

BIRN je takođe objavio i da Ministarstvo građevinarstva nije postupilo po nalogu sopstvene inspekcije i nije porušilo nelegalni objekat.  Protiv Veselinovića građevinska inspekcija je podnela krivičnu prijavu, ali je nadležno tužilaštvo odlučilo da mu oprosti krivično delo ukoliko uplati 50.000 dinara u humanitarne svrhe.

U međuvremenu, naknadno su izdati lokacijski uslovi i građevinska dozvola za već u potpunosti izgrađen objekat za koji postoji nalog za rušenje.

Ana Ćurić nominovana je u istoj kategoriji za serijal tekstova o  nezakonitom angažovanju funkcionera Srpske napredne stranke u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji.

Istraživanje je pokazalo kako je partijska knjižica omogućila da se plate gomilaju u džepove istih ljudi sa visokih funkcija, dok su drugi zaposleni u toj školi ostajali bez posla. Tekstovi BIRN-a su izazvali veliku pažnju medija i polemiku u javnost, ali za nezakonitosti još uvek niko nije odgovarao.

Nakon prvog teksta, funkcioner SNS Aleksandar Martinović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio primanja iz ove škole, koja su do tada bila tajna.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je nakon pisanja i pitanja BIRN-a ko će i kako snositi odgovornost, najavio smenu direktora, a u školu je ponovo poslata prosvetna inspekcija.

Nagradu za istraživačko novinarstvo dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije četrnaesti put po redu, a BIRN je do sada osvojio pet nagrada. Osim BIRN-a, u užem izboru u kategoriji onlajn medija nominovani su tekstovi portala KRIK i Južne vesti.

Dodela priznanja zakazana je za 7. maj u 18 časova na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Tekstove iz serijala o nelegalnoj gradnji na Goliji možete pročitati na sledećim linkovima (1), (2),(3), (4), (5)

Svi tekstovi o nezakonitom angažovanju funkcionera SNS-a u VMŠ u Ćupriji nalaze se ovde (1), (2), (3), (4), (5)