Već na početku istrage o mogućim zloupotrebama u državnoj fabrici „Zastava oružje“, kriminalistički inspektor Milan Vukomanović iz Kragujevca „pokucao“ je i na vrata Slobodana Tešića, najvećeg trgovca oružjem u Srbiji. 

Vukomanović je po nalogu tužilaštva prikupljao dokaze o sumnjama da je Tešić na osnovu komisionog ugovora prodavao Zastavino oružje po većim cenama od dogovorenih i zadržao višak za sebe, umesto da isplati Zastavi.

Tešić je prethodno uporno odbijao da dostavi dokumentaciju u toku kontrole državnog revizora, što je i izazvalo sumnju da je nezakonito otuđio novac od Zastave, pa revizor obaveštava tužilaštvo, a ono se obraća policiji. Kada je slučaj preuzeo inspektor Vukomanović on se obraća za pomoć kolegama iz Beograda. Tada kreću problemi.

Par dana nakog toga, šefovi inspektora Vukomanovića zahtevaju od njega da odustane od istrage. Pošto on to odbija, oduzimaju mu slučaj, a već sutradan je po nalogu načelnika UKP-a Bogdana Pušića prebačen je na drugo radno mesto. Istog dana prilikom uručenja rešenja, inspektor Vukomanović je ražalovan i javno ponižen pred kolegama – oduzeti su mu pištolj, značka i lisice.

Zbog istrage o Slobodanu Tešić inspektor je dobio premeštaj
Rešenje o premeštaju Vukomanovića koje potpisao načelnik UKP,  samo dan pošto je inspektor odbio da obustavi istragu o Tešićevom poslovanju

Vukomanović je podneo žalbu Višem sudu u Beogradu koji mu dodeljuje status uzbunjivača i nalaže MUP-u da ga vrati na radno mesto kriminalističkog inspektora, kao i da mu se vrati oduzeti predmet na kome je radio. 

Rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je naloženo da se inspektor Milan Vukomanović vrati na staro radno mesto i
da mu se vrati predmet „Tešić-Zastava“

Vukomanović se vraća na svoje staro mesto i preuzima predmet „Tešić“. Međutim, već sutradan se nastavlja odmazda nad Vukomanovićem i još jednom odlukom načelnik UKP-a Bogdan Pušić inspektora ponovo upućuje na drugo radno mesto. Vukomanoviću je opet oduzet i predmet, koji je u njegovim rukama bio svega par sati.

Novinari BIRN-a su stupili u kontakt sa načelnikom UKP-a Bogdanom Pušićem, ali on je rekao da ne sme da priča za medije bez dozvole Ministarstva policije.

Milan Vukomanović nije bio dostupan za komentare i izjave pošto mu zakon ne dozvoljava da se obraća javnosti bez prethodne saglasnosti nadležnih.

MUP smo pitali zašto je traženo od inspektora Vukomanovića da tužilaštvu preda izveštaj, iako u tom trenutku nisu bila prikupljene informacije koje je tužilaštvo tražilo o poslovanju firmi Slobodana Tešića i zašto je nad inspektorom izvršena odmazda, ali odgovor nismo dobili. 

„Opšti utisak je da je Slobodan Tešić nedodirljiv. On je neosvojiva tvrđava i njemu se ne prilazi. Za istrage Slobodana Tešića u policiji je potrebno posebno odobrenje sa vrha“, kaže izvor iz policije za BIRN.

Slobodan Tešić je trgovac oružjem koji se trenutno nalazi na crnoj listi američke administracije zbog koruptivnog poslovanja. Dolaskom naprednjaka na vlast on postaje najveći trgovac oružja u Srbiji i na Balkanu, kako stoji u dokumentima američke administracije, a prihodi njegovih firmi se višestruko uvećavaju. Mediji su više puta o njemu izveštavali kao o jednom od glavnih finansijera Srpske napredne stranke i to još iz vremena kada su bili opozicija.

Tešićeve firme nedodirljive

„Zastava oružje“ i dve kompanije pod Tešićevom kontrolom, „Partizan Tech“ čije je vlasnik i „Vectura Trans“ čije je vlasnik bio do 2017. godine, sklopile su 2018. godine komisione ugovore o prodaji oružja vredne 410 miliona dinara ili oko 3,5 miliona evra. Prema saznanjima BIRN-a, ugovor se odnosio na Zastavine puške, koje su završile u Kini.

Komisioni ugovori podrazumevaju da komisionar, u ovom slučaju Tešićeve firme, prodaju robu prema ugovorenim cenama sa „Zastavom“. Svaka dodatna zarada ostvarena u komisionoj prodaji mora ići na račun vlasnika oružja, to jest, ukoliko se roba proda po većoj ceni, to je dobit koja ide na konto „Zastava oružja“. 

Komisionari su nakon prodaje oružja u obavezi da „Zastavi“ dostave kompletnu dokumentaciju sa fakturama, kako bi dokazali po kojoj ceni je prodata roba.

Tokom 2019. godine, kao fabrika u državnom vlasništvu, „Zastava oružje“ je bila predmet revizije Državne revizorske institucije (DRI). 

DRI je jako brzo utvrdio da ove dve firme nisu dostavile dokaz o prodajnoj ceni i traži od „Partizan techa“ i „Vectura transa“ kompletnu dokumentaciju na uvid kao bi se utvrdila konačna cena prodate robe.

Ni nakon šest zahteva „Zastave“ i DRI upućenih firmama dokumentacija nije dostavljena.

Šta je to toliko strašno što piše u ugovorima, a što državni revizor, javni tužilac i kriminalistički inspektor ne smeju da pročitaju?

Ivan Ninić, advokat uzbunjivača

„Zastava“ i DRI se potom obraćaju Ministarstvu trgovine, koje poseduje pomenutu dokumentaciju. Ministarstvo trgovine se oglušuje o dva zahteva za dostavljanje dokumentacije.

Poslednji pokušaj „Zastave“ i Državne revizorske institucije bio je obraćanje Ministarstvu odbrane da svojim autoritetom urgira kod Ministarstva trgovine. 

Ni Ministarstvo odbrane nije uradilo ništa da se obelodane podaci koje kriju Tešićeve firme, iako ovo Ministarstvo ima svu moć da to učini.

Sve ovo je pobudilo sumnju državnih revizora da je Tešić prekršio dogovor, prodao oružje po većim cenama od ugovorenih, a da razliku nije dostavio „Zastavi“, na šta ga zakon obavezuje, već je zadržao za sebe.

„Postoji rizik da Društvu (Zastavi) nisu prenete sve koristi od obavljenog komisionog posla po povoljnijim uslovima od uslova predviđenih komisionim ugovorom“ , navodi se u izveštaju DRI.

Iako u rešenju DRI obaveštava tužilaštvo o mogućim zloupotrebama, a tužilaštvo uključuje policijsko Odeljenje za borbu protiv korupcije iz Kragujevca u istragu.

U februaru 2022. godine slučaj „Zastava-Tešić“ dolazi u ruke inspektora Milana Vukomanovića. 

Zastava 

„Zastava oružje“ osnovana je 1853. godine i početak industralizacije Srbije počeo je upravo u ovoj fabrici. 

Danas zapošljava preko 2.400 ljudi, a proizvodi vojno i civilno naoružanje koje izvozi u preko 40 zemalja na svetu.

„Zastava je u magli i u potpunosti zavisi od trgovaca kao što je Tešić, koji diktiraju cene“, kaže izvor BIRN-a.

Iste godine kada su sklopljeni komisioni ugovori sa Tešićevim firmama, radnici ove fabrike su štrajkovali za povećanje plata.

Zbog teške materijalne situacije radnici su tražili bonus od 200 evra, što je za sve radnike iznos manji od pola miliona evra. Sa druge strane,  DRI, tužilaštvo i policija već godinu i po dana ne mogu da utvrde da li je privatni trgovac Slobodan Tešić oštetio “Zastavu” na osnovu ugovora vrednog 3,5 miliona evra.

Zahtevima radnika nije udovoljeno, dok su Ministarstvo trgovine i Ministartvo odbrane stale u zaštitu Tešićevih firmi i nisu dostavile dokumentaciju u čijem su i same posedu.

Stopiranje istrage o Slobodanu Tešiću

Poštujući standardnu proceduru, inspektor i sam pokušava da dođe do dokumentacije koju „Partizan tech“ i „Vectura Trans“ više od godinu dana odbijaju da dostave.

Policijska i sudska dokumentacija do koje došao BIRN, pokazuju sledeću hronologiju događaja.

Vukomanović 15. aprila 2022. godine u uobičajenoj saradnji sa kolegama putem zamolnice traži od kolega iz Beograda da izvrše pretres dve firmi “Partizan tech” i “Vectura trans” i pribave potrebnu dokumentaciju.

Šest dana nakon toga rukovodstvo Uprave kriminalističke policije počinje odmazdu nad svojim inspektorom.

Tačno u devet časova ujutru, 20. aprila 2022. godine, u kancelariju inspektora Milana Vukomanovića ulazi njegov neposredni rukovodilac šef odseka Stefan Radojević i traži na uvid spise predmeta. 

Trideset minuta kasnije šef odseka se vraća u kancelariju Vukomanovića i saopštava mu poruku „odozgo“ – napisati izveštaj sa do sada izvršenim proverama, zatim poslati na čitanje „gore“ i proslediti tužilaštvu bez daljih provera. 

U ustaljenom žargonu Odeljenja za borbu protiv korupcije, termini „odozgo“ i „gore“ odnose se na rukovodstvo Odeljenja i Uprave kriminalističke policije sa sedištem u Beogradu, navodi se u službenoj belešci  koju je Vukomanović napisao odmah nakon ovog događaja, čime je započeo proces dobijanja statusa uzbunjivača, a u koju su novinari BIRN-a imali uvida.

Vukomanovićev nadređeni ponavlja da je „odozgo“ došao nalog da se napiše izveštaj sa do sada izvršenim proverama i bez daljih provera pošalje na čitanje „gore“ i prosledi tužilaštvu. Vukomanović je ponovo odbio da sačini nepotpun izveštaj, koji bi slao tužilaštvu. 

U 13 časova Vukomanovića na razgovor poziva Miroslav Simović, šef Odseka jedinice za finansijske istrage u Kragujevcu. Simović nije neposredni rukovodilac Milanu Vukomanoviću i nema ingerencije u odnosu na Odeljenje za borbu protiv korupcije u kome Vukomanović obavlja poslove kriminalističkog inspektora, jer odeljenje ima svog načelnika i šefa odseka.

„To u praksi znači da jedino neko iz vrha UKP može da neformalno delegira moć Simoviću, da mu izdaje neformalna naređenja, odnosno da ispostavlja različite zahteve, a da iza toga ne stavi svoj potpis“, kaže advokat Ivan Ninić, koji inspektora Vukomanovića zastupa u sporovima pred Višim i Upravnim sudom u Beogradu.

Simović nastavlja da insistira da tužilaštvu treba podneti izveštaj bez daljih provera i preti inspektoru disciplinskim postupkom. Međutim, Vukomanović i dalje odbija da odustane od istrage.

Simović zatim pita inspektora šta on misli da se desilo i zašto insistira na daljoj istrazi. Dobija odgovor da postoje indicije da su komisionari „Partizan tech“ i „Vectura trans“ prodavali robu po višoj ceni, što treba proveriti i što inače stoji u zahtevu tužilaštva.

Simović ponavlja da izveštaj tužilaštvu treba podneti bez daljih provera i onda je predočio dve mogućnosti inspektoru – podneti izveštaj bez daljih provera ili će mu predmet biti oduzet. Vukomanović odbija da sačini nepotpun izveštaj uz obrazloženje da bi to bilo nezakonito.

Posle deset minuta razgovor je završen. Stefan Radojević, direktni nadređeni inspektoru Vukomanoviću, sve vreme je prisustvovao sastanku, ali nije prozborio ni reč, stoji u službenoj belešci Vukomanovića.

Ubrzo posle sastanka, Radojević je ponovo došao kod Vukomanovića i uzeo spise predmeta „Zastava-Tešić“. Inspektor Vukomanović je odmah obavestio postupajućeg tužioca iz Kraljeva i sačinio službenu belešku šta se desilo tog 20. aprila od 9 do 13 časova. Tim činom on je započeo unutrašnje uzbunjivanje na prekršaje u radu svojih nadređenih.

Da li je ovakvim potezom Vukomanovićevog rukovodstva istraga zapravo stopirana i da li je tužilaštvo bez potpunog izveštaja moglo da nastavi istragu, nismo uspeli da saznamo, jer do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore iz Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

„Šta je to toliko strašno što piše u ugovorima, a što državni revizor, javni tužilac i kriminalistički inspektor ne smeju da pročitaju? Ima li tu možda nešto protivzakonito i koruptivno, nešto što je ugovoreno na štetu državne fabrike, a u korist nečijih privatnih interesa? Umesto da se dođe do odgovora na ova pitanja, načelnik UKP Bogdan Pušić i njegov štićenik Miroslav Simović se obračunavaju sa inspektorom koji je samo, po slovu zakona, radio svoj posao”, kaže advokat Ivan Ninić, koji inspektora Vukomanovića zastupa u sporovima pred Višim i Upravnim sudom u Beogradu.

Odmazda nad uzbunjivačem Milanom Vukomanovićem

Dan pošto je Vukomanović sastavio službenu belešku i pošto mu je oduzet predmet, načelnik UKP-a Bogdan Pušić, 21. aprila ove godine, potpisuje rešenje o premeštaju kriminalističkog inspektora na poziciju referenta u pisarnici, položaj na kome gubi status službenog lica.

Preko svog advokata Vukomanović se žali na ovu odluku. MUP skoro 28 dana žalbu ne dostavlja Žalbenoj komisiji, koja po zakonu odlučuje u roku od 30 od dana podnošenja, tako da ističe rok za donošenje odluke.

Vukomanović potom, 6. maja, podnosi krivičnu prijavu protiv Miroslava Simovića i NN rukovodioca UKP-a, neposredno nadređenom Simoviću, zbog sumnje na trgovinu uticajem. 

Tog dana Vukomanović je započeo spoljašnje uzbunjivanje, jer su sva pravna sredstva koje je prethodno koristio da bi zaštito javni interes, unutar MUP-a osujećena.

Ubrzo potom, nastavlja se odmazda nad inspektorom i njegovi nadređeni mu oduzimaju sredstva za rad – pištolj, municiju, značku i lisice.

U tom trenutku Vukomanović se obraća Višem sudu u Beogradu, koji 9. septembra donosi rešenje o privremenoj meri kojim se nalaže MUP-u da inspektora vrati na njegovo prvobitno radno mesto, da mu se vrate pištolj i značka i da mu se ponovo dodeli predmet na kome je radio. Vukomanović je odlukom suda dobio i status uzbunjivača.

„Sud je ocenio da predlagač (inspektor Vukomanović) ima pravo na sudsku zaštitu, jer je učinio verovatnim da je zbog informacija o uzbunjivanju premešten na drugo radno mesto čime je izgubio status ovlašćenog službenog lica“, stoji u rešenju Višeg suda u Beogradu.

I zaista, 19. septembra Vukomanović se vraća na radno mesto kriminalističkog inspektora i vraćen mu je predmet na rad.

Uprkos odluci Suda i stečenog statusa uzbunjivača, nad Vukomanovićem se nastavlja odmazda. Istog dana kada je inspektor vraćen na staro radno mesto, načelnik UKP-a Bogdan Pušić potpisuje novo rešenje o premeštaju inspektora Vukomanovića. Istog dana mu je ponovo oduzet i predmet.

Uzbunjivač je dobio novi premeštaj
Istog dana pošto je Sud vratio Vukomanovića na poziciju kriminalnog inspektora, načelnik UKP-a Pušić ga premešta na novo radno mesto

BIRN-u nisu stigli odgovori iz MUP-a na pitanja o tome da li je unutrašnja kontrola pokrenula istragu kako bi utvrdili ko je „odozgo“ izdao nalog da se istraga o Tešićevim firmama praktično obustavi i zbog čega je načelnik Uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić stavio svoj potpis na dokument o premeštaju inspektora Vukomanovića na drugo radno mesto. 

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li su policajci UKP-a u Beogradu postupili po Vukomanovićevoj zamolnici i izvršili pretres prostorija Tešićevih preduzeća. 

Novinari BIRN-a zvali su i načelnika UKP-a Bogdana Pušića, koji je rekao da je upoznat da smo pitanja poslali MUP-a, da je otvoren za razgovor, ali da ne može da razgovara sa novinarima bez odobrenja kabineta – koje do trenutka objavljivanja ovog teksta nije stiglo.

Odgovori nisu stigli ni iz Višeg tužilaštva u Kraljevu, pa nismo uspeli da saznamo u kojoj se fazi nalazi predmet “Tešić”, kao ni da li su postupali po krivičnoj prijavi koju je inspektor Vukomanović podneo protiv svog šefa Simovića i NN lica iz UKP-a. 

Nakon uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, ovo je drugi slučaj uzbunjivanja koji ukazuje na korupciju na najvišem nivou u vojnoj industriji u Srbiji.

Obradović je ukazao na isti mehanizam zloupotrebe u Krušiku koji je na delu i u Zastavi. Privilegovani kupci su kupovali iz državnih fabrika naoružanje, koje su potom prodavali po višestruko većim cenama.

Pored uzbunjivača, još jedna stvar je zajednička u oba slučaja – Mladen Petković. Radi se o kadru SNS-a, koji je od 2014. godine bio direktor “Krušika”, da bi 2018. godine došao na čelo “Zastava oružja”. U međuvremenu je svoju imovinu uvećao za vilu od 200 kvadrata na Dedinju i druge nepokretnosti vredne više od miliona evra.

Ni dan danas ne postoji ishod istrage i sudski epolog  afere Krušik, iako je u potpunosti i nedvosmisleno dokazano da su ljudi bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci oštetili ovu državnu fabriku za 16 miliona evra.

Ovaj put je na delu slučaj uzbunjivanja unutar redova Uprave kriminalističke policije. Na osnovu ovog primera delom dobijamo odgovor na pitanje zašto su ljudi bliski vlastima nedodirljivi i zašto nema sankcija za one koji štete državnu imovinu.

„Mi ovde ponovo vidimo jedan ustaljeni obrazac ponašanja, kalup po kome se uništavaju životi i karijere časnih i nepotkupljivih policajaca i pojedinaca, kao u slučaju policajca Dejana Jovića i uzbunjivača Aleksandra Obradovića. Za sve to vreme, čelni ljudi policije umesto javnog interesa servisiraju isključivo privatne interese, koji su u zoni krivičnog dela i sistemske korupcije“, kaže advokat Ivan Ninić.

Slobodan Tešić 

Slobodan Tešić je rođen 1958. godine u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini i godinama važi za najvećeg balkanskog trgovca oružjem. Od 2003. do 2013. godine nalazio se na crnoj listi UN-a zbog kršenja embarga na izvoz oružja u Liberiju.

Srpska napredna stranka je 2012. došla na vlast, a već sledeće je Tešić skinut sa crne liste UN-a. Te 2013. godine Tešić je učestvovao i na sastanku između zvaničnika ministarstava odbrane Srbije i Libije, iako je u tom trenutku još uvek bio pod sankcijama UN-a. Samo pet meseci kasnije njegova firma je dobila dozvolu za izvoz u Libiju.

Od 2014. godine Tešić ima diplomatski pasoš koji mu je dodelio Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Od 2017. godine Slobodan Tešić i njegovi saradnici su na crnoj listi američke administracije, opisujući ga kao jednog od „najvećih dilera oružja i municije na Balkanu“ koji je podmićivao brojne svetske zvaničnike da bi obezbedio ugovore o izvoru oružja.

Kako je BIRN već izveštavao, kako bi izbegao sankcije Tešić premešta najveći deo svojih poslova na “Valir” i “Zenitprom”,  firme povezane sa njim na više načina.

Kompanija “Valir”, osnovana krajem 2019. godine, sa desert zaposlenih već 2021. godine prometuje preko 55 miliona evra. Ova kompanija široj javnosti postaje poznata nakon što se 17. jula teretni avion Antonov An-12 srušio u Grčkoj noseći oružje kojim je trgovao“Valir”.

Kompanija “Zenitprom” je osnovana sredinom 2018. godine, da bi već 2021. godine prihodovala preko 32 miliona evra, sa devet zaposlenih.

Slobodan Tešić nije odgovorio na pozive na broj dostupan redakciji BIRN-a.

Napomena:

Nakon objavljivanja teksta, BIRN-u je stigao odgovor iz Višeg tužilaštva u Kraljevu.

U odgovoru se navodi da policijski inspektor Milan Vukomanović tom tužilaštvu nije dostavio nikakav izveštaj o slučaju “Tešić-Zastava”, već da je to učinino drugi policijski inspektor (inspektor kojem je predat predmet nakon što je oduzet Vukomanoviću, prim. aut.).

“U narednom periodu, a u zavisnosti od pribavljene dokumentacije uz izveštaj, odlučiće se o daljem toku postupka, odnosno da li prikupljena dokumentacija pruža dovoljno osnova da se može oceniti da li su verovatni navodi krivične prijave ili ne.”

U odgovoru se dalje objašnjava da će u slučaju da prikupljena dokumentacija ne pruža dovoljno osnova, biti podnet zahtev za prikupljanje dodatnih obaveštenja, a da će ukoliko prikupljena dokumentacija pruža dovoljno osnova, biti doneta odluka ili o “odbačaju krivične prijave ili o preduzimanju krivičnog gonjenja prema licima za koja postoji sumnja da su učinila krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a iz nadležnosti ovog ili drugog tužilaštva”.

U odgovoru se navodi i da povodom krivične prijave koju je podneo inspektor Vukomanović protiv svog nadređenog Miroslava Simovića i NN lica iz Uprave kriminalsitičke policije, tužilaštvo još nije donelo nikakvu odluku.

“U navedenom predmetu, a nakon što je ovom tužilaštvu od strane Tužilaštva za organizovani kriminal, dostavljena na nadležnost navedena krivična prijava, podnet je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u RS Sektoru unutrašnje kontrole, a po kom zahtevu još uvek nije dostavljen izveštaj.”

Navodi se i da tužilaštvo ne može da odgovori na naša pitanja o tome da li su u vezi sa tom krivičnom prijavom do sada saslušavani njen podnosilac, kao i osobe protiv kojih je ona podneta.

“Na Vaša ostala pitanja koja se tiču ispitivanja podnosioca prijave i prijavljenih nisam u mogućnosti da Vam odgovorim, jer su te radnje od strane ovog tužilaštva poverene MUP-u RS Sektoru unutrašnje kontrole”, navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.