Na današnjem, trećem uzastopno održanom pripremnom ročištu, koje je tokom protekle tri godine odlagano čak 21 put, svoje predloge i argumente izlagali su advokati trojice okrivljenih, pripadnika policije i bezbednosnih službi, koje optužnica “Jovanjica 2” tereti da su pružali zaštitu prvookrivljenom Predragu Koluviji, koji je na svom imanju, prema navodima optužnice, uzgajao psihoaktivni kanabis. 

“Na ročištu sam izlagao ja, kao branilac Saše Vujisića (pripadnik Vojnoobaveštajne agencije). Potom su izlagali advokat Goran Petronijević koji je branilac Zorana Baštovanovića (pripadnik MUP-a) i Vladimir Đukanović, kao branilac Milana Kendije (pripadnik MUP-a). Mi smo naša izlaganja završili”, rekao je za BIRN advokat Svetislav Bojić, nakon završetka pripremnog ročišta koje je zatvoreno za javnost. 

On je dodao da je na narednom ročištu, koje je zakazano za 16. maj, ostalo još da se izjasne branioci okrivljenih Miloša Tofilovića i Slaviše Milinkovića. Tofilović je vozač automobila u kojem je bio Predrag Koluvija prilikom hapšenja na auto-putu 2019. godine. Slaviša Milinković je jedan od okrivljenih koji nije pripadnik bezbednosnih službi.

Advokat Bojić procenjuje da bi 16. maja moglo biti okončano pripremno ročište, nakon čega bi suđenje konačno moglo da počne. 

Na prethodna dva ročišta održana u februaru ove godine, svoja izlaganja izneli su advokati okrivljenih pripadnika BIA Aleksandra Tošića i Branislava Radosavljevića, kao i pripadnika MUP-a Radovana Bojovića. Na jednom od ukupno pet održanih ročišta, u septembru prošle godine, to su učinili i branioci Predraga Koluvije. 

Kako su za BIRN tada rekli advokati, odbrana je u svojim uvodnim izlaganjima osporavala dokaze koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo u optužnici. Branioci su iznosili primede na način pribavljanja dokaza, a rekli su i da se određeni dokazi ne nalaze u spisima predmeta „Jovanjica 2“, već samo u spisima predmeta „Jovanjica 1″. 

Dosadašnja odlaganja bila su rezultat raznih faktora, od bolesti okrivljenih i njihovih advokata do promena u advokatskim timovima i zahteva za izuzeće tužilaca i sudija.

Suđenje u predmetu „Jovanjica 2“ je od posebnog značaja, budući da treba da rasvetli navode iz optužnice koji impliciraju da su pojedinci iz državnih struktura učestvovali u uzgoju kanabisa. Optužnica, osim Predraga Koluvije, tereti i šest pripadnika BIA, policije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite i odavanje poverljivih informacija.

Policija je 13. novembra 2019. godine zaustavila Predraga Koluviju na auto-putu Beograd-Niš zbog bahate vožnje, a istog dana je upala na imanje Jovanjica, gde je zaplenjena velika količina kanabisa. 

Sudbina nekih od ključnih dokaza tužilaštva u postupku “Jovanjica 1” donedavno je bila neizvesna, jer ih je sudsko veće sudije Zorana Ganića dva puta izdvojilo, ocenjujući da su prikupljeni nezakonito. Međutim, 23. februara ove godine Apelacioni sud u Beogradu preinačio je tu odluku, ocenivši da su dokazi, među kojima je bilo i oko 660 kilograma sušenog kanabisa, prikupljeni u skladu sa zakonom i da ostaju u predmetu. 

Protiv Predraga Koluvije, vlasnika imanja Jovanjica, vode se dva sudska postupka – „Jovanjica 1” i „Jovanjica 2” – pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju.