Miloš Knežević, prvookrivljeni u postupku koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu protiv trojice inspektora IV odeljenja beogradske policije optuženim za zloupotrebu službenog položaja, dobio je temperaturu dan pre ročišta, rekla je sudu njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović. Ona je dodala da će dostaviti dokaze o bolesti Kneževića. 

Sudija Milan Grkinić je odlučio da ročište, kom su pristupili okrivljeni Milan Isakov i Miloš Vešović, odloži, ali je prethodno tražio od medija da sa suđenja izveštavaju precizno i da izjave sa ročišta prenose onako kako su zaista izrečene, umesto da ih interpretiraju, dodajući da se njegova kritika medijskog izveštavanja ne odnosi na novinare prisutne u sudnici. Suđenje su danas pratile novinarke BIRN-a, N1 i Tanjuga.

Advokat Marko Drašković, branilac Isakova i Vešovića, zatražio je da se ročišta tonski snimaju, rekavši da će uskoro početi iznošenje dokaza, ali je sudija Grkinić rekao da od toga „za sada nema ništa”.

Milan Isakov, Miloš Vešović i Miloš Knežević, inspektori IV odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga, optuženi su da su 28. septembra 2022. godine zlostavljali oštećene B.H. i M.M. nakon što su se sastali kako bi oštećeno Isakovu vratili tri nargile koje im je iznajmio. Inspektori su navodno vezali oštećene lisicama i tukli ih. 

Na prethodnom ročištu, inspektori su negirali krivicu, a advokati su osporavali dokaze i tražili svedočenje oštećenih, bivših šefova okrivljenih – Slobodana Milenkovića, načelnika IV odeljenja koji je predvodio akciju na Jovanjici, Dušana Mitića, kao i tužiteljke Jelene Stevančević, koja je vodila predmet pre nego što joj je oduzet.

Isakov i Milenković su učestvovali u hapšenju Predraga Koluvije, suvlasnika kompanije Jovanjica, zbog čega Isakov tvrdi da je postupak protiv njega i dvojice kolega pokrenut kao osveta. Posle akcije na Jovanjici, inspektori su prijavili brojne pretnje i pritiske, a Milenkovića i Mitića obezbeđuje Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ).

Odbrana tražila saslušanje Milenkovića, Mitića i tužiteljke Stevančević

Advokat Nikola Nikodinović, koji zajedno sa advokaticom Zorom Dobričanin Nikodinović zastupa Miloša Kneževića, u uvodnom izlaganju na prethodnom ročištu je istakao da su oštećeni, tek pet dana nakon incidenta, zajedno otišli kod lekara. 

Advokat Marko Drašković, branilac Isakova i Vešovića zahtevao je od suda da prikupi kompletnu dokumentaciju iz Urgentnog centra, direktno sasluša oštećene i svedoke, te omogući odbrani da ih ispituje unakrsno. Takođe je zahtevao da svedoče inspektori Milenković, Mitić i tužiteljka Stevančević. 

Za tužiteljku Stevančević javnost je čula u septembru prošle godine, kada je njena šefica Željka Nikolaidis umesto nje podnela optužni predlog protiv trojice policajaca IV odeljenja u trenutku kada je Stevančevićeva bila na najavljenom kraćem godišnjem odmoru.

Stevančević je u intervjuu za BIRN u februaru ove godine da je ona svoje pravno mišljenje o kvalifikaciji kriivčnog dela, koje se razlikovalo od mišljenja njenih nadređenih o tom predmetu, iznela još pre odlaska na odmor.

Po povratku sa odmora, tužiteljki Stevančević, koja je deset meseci radila na izvođenju dokaznih radnji protiv policajaca, šef Višeg tužilaštva Nenad Stefanović vraća predmet, ali ona traži da se slučaj dodeli drugom tužiocu ili da se njoj izda obavezno uputstvo od strane nadređenih da mora da radi u skladu sa optužnim predlogom koji nije potpisala i sa kojim se nije slagala.

U medijima se navodilo da je tužiteljka Stevančević bila protiv kvalifikacije zloupotreba službenog položaja i da je smatrala da nižerangirano, odnosno da bi Osnovno tužilaštvo trebalo da se bavi s tim.

Advokat Marko Drašković početkom maja je zatražio izuzeće tužilaca Višeg javnog tužilaštva – postupajuće tužiteljke Ane Đuričić, tužiteljke Željke Nikolaidis i Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića.

Predlog je obrazložio rekavši da „postoje brojni dokazi koji pokazuju pristrasnost i nestručnost“ Stefanovića i Nikolaidis, bivše šefice Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije ovog tužilaštva koja je potpisala optužni predlog protiv inspektora, kao i da su dokazi pribavljeni na nezakonit način i da se u predmetu nalaze čak 42 razgovora Miloša Vešovića snimljena nakon isteka naredbe za izvođenje posebnih dokaznih radnji. 

Ovaj zahtev je odbijen.

Naredno ročište zakazano je za 10. septembar.

Napomena: Ovaj tekst je ispravljen kako bi se tačno navelo prezime okrivljenog kog zastupa advokat Marko Drašković.